Turun Aurajoki siiretty

Joku osaava voisi katsoa tarkemmin ja korjata Aurajokea Halisten kohdalla. Oletan että parasta on perua joku muutos. Jokeaon siiretty ja se näyttää aika pahalta.

Olisiko se muutos 8368160, joka näyttää vielä olevan avoinna? Siinä lisätään Aurajoen rantaviivan versio 1. Joella ei tainnut ennestään olla rantaviivaa, vai oliko? Aurajoen keskiviiva on vanhempaa perua.

Näyttää siltä, että asia on korjattu.

Asioilla on tapana korjaantua itsestään :wink: Mapnik päivittyy yleensä salamannopeasti, kun taas Osmarender päivittyy hitaasti kuin etana. (Puhumattakaan Cycle Mapista). Huhtikuun alkupuolella parin omakotitalon piirtäminen venyikin puolentoista viikon pituiseksi “project Lohikoskeksi”. Jostain syystä Osmarender ei päivittänyt Pajutien (Jyväskylä) pohjoispuolista aluetta yli kuukauteen. Sitten päivittyi, mutta sitä seuraavalla viikolla päivityksessä tapahtui takapakkia, Osmarenderistä katosi kaikki Pajutien pohjoispuolelle piirretyt kiinteistöt. Nyt parin viikon ulkomaanlusmuilun jälkeen huomaan, että Osmarenderissä jo kertaalleen päivitetty alue on palannut jälleen kartalle. Hassuinta koko Osmarender on-off-on -rumbassa oli se, että aloitin projektiksi paisuneen piirtämisen juuri tuolta alueelta.

Tee selaimessa “force refresh” (IE: control-F5, Safari: omppu-R, …) Saattaa olla, että näkemäsi kuva ei tule serveriltä vaan jostain välivarastosta (cache, proxy…)

Kartan päivityspyynnöt:

Mapnik:
Normaalisti mapnik havaitsee muutokset ja renderöi automaagisesti, mutta jos tulee lyhyen ajan sisällä useita muutoksia, niin mapnik saattaa päättää hukata viimeiset muutokset. Älä hötkyile, mutta jos tuntien / vuorokausien /… päästä muutokset ei näy, niin:

karttanäkymässä painat hiiren menu-näppäintä virheellisen laatan/tiilen kohdalla, ja valitset “view image”. avautuu esim. tällainen sivu:
http://b.tile.openstreetmap.org/16/36828/18861.png
tuohon loppuun kun lisäät /status, eli
http://b.tile.openstreetmap.org/16/36828/18861.png/status
saat tiedon onko tuo renderöintijonossa vai ei. Tämä ei ole:
“Tile is clean. Last rendered at Tue Jun 07 13:03:09 2011”
Renderöintijonoon tuon saat vaihtamalla “status” sanan tilalle “dirty”

Mapnik osaa kokemukseni mukaan levittää tuon pyynnön myös lähinaapuruston laatoille, eli yleensä ei tarvita kuin yksi pyyntö / zoomtaso. En tiedä osaako mapnik levittää renderöintipyynnöt eri zoomaustasoille.

Osmarender:
Samoin kun mapnik, pitäisi (paino sanalla pitäisi) renderöidä muutokset automaattisesti. Aina ei.

mene osoitteeseen http://www.informationfreeway.org/ zoomaustasolle 12 (ei toimi muilla tasoilla!), esim:
http://www.informationfreeway.org/?lat=60.45573208666599&lon=22.30235038198004&zoom=12&layers=BF00F0
Liikuttele hiirtä, niin näet miten eri laatat rajaava kehys liikkuu. Kun kehys ympäröi haluamaasi laattaa, paina näppäimistöltä “r”-näppäintä. Renderöintipyyntö leviää automaagisesti muillekin zoomaustasoille, mutta en ole saanut selvää renderöidäänkö viereiset laatat myös ja millä ehdoilla.

tai tee pyyntö täällä
http://tah.openstreetmap.org/Request/

Kyllä noita “väkivaltatuorennuksia” tuli silloin tehtyä. Ei meikää nyt niin kamalasti kyrsinyt tuo Osmarenderin hitaus, kunhan enempi ihmettelin silloin. Ja asia pääsi unohtumaan suuressa maailmassa oleskelun yhteydessä. Sieltä kertyi valtavasti gpx:ää, josta suurin osa on vielä purkamatta. Osaa se meikäkin hidastella :wink:

i-näppäimellä näkee milloin laatta on renderöity viimeksi ja onko se päivitysjonossa sekä sen prioriteetin (yleensä 2 tai 4). Nuo nelosprioriteetin pyynnöt näyttävät jäävän jonoon roikkumaan mutta uusi pyyntö nostaa sen takaisin isommalle prioriteetille.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tiles@home
Tuolta löytää ohjeita miten pääsee mukaan renderöimään. Ehkä helpointa on käyttää virtuaalikonetta jonka voi asentaa melko helposti ohjeiden mukaan. Wikissä on kyllä jotain puutteita ohjeissa, esim. muistia suositellaan virtuaalikoneelle vähintään 256 megaa, mutta tuo ei riitä kokemukseni mukaan ollenkaan (oikeammin 1-2 gigaa).

Mapnik-tasolla laatat piirretään vasta jos joku katsoo niitä viimeisen muutoksen jälkeen. Mahdollisesti joissain tilanteissa uusin piirtopyyntö ja piirtotietokannan päivitys voivat mennä ajallisesti ristiin, jolloin viimeiset muutokset eivät siksi tunnu ilmestyvän itsestään. Piirtotietokanta voi myös olla poikkeustilanteissa jopa tunteja jäljessä ns. API-tietokannasta, tai piirtojono täynnä.

Osmin palvelimilla käytetään ns. metalaattoja, jolloin aina renderöidään 8x8 laatan alue - “/dirty” -käsky voi osua metalaatan reunaan tai keskempänä oleviin laattoihin, joten ihan viereinenkin laatta voi jäädä päivittymättä käsin komentamalla.

Tiles@Home-asiakkaat hakevat muuttuneita z12-laattoja palvelimen työlistan mukaan, ts. muutokset piirretään heti kun löytyy vapaa kone - jos löytyy.

Lisäksi kaikki osallistuvat koneet eivät kykene piirtämään kaikkia laattoja esim. liian suuren muistitarpeen takia - tai muuten vain voi ohjelmat kaatua kesken. Järjestelmä yrittää välttää jakamasta liian mutkikkaita alueita “heikommille” koneille, mutta jossain vaiheessa mutkikkuusraja ylittyy, tai joskus laatat putoavat jonosta ennen kuin ne on onnistuneesti piirretty ja katsojille tarjotaan vanhempaa. Kaikki tasot z12-z17 piirretään kerralla, laajemmat alueet (z1-z11) (puoli?)manuaalisesti harvemmin.

Mahtoikohan noin 175-180 kiinteistön sekä “utareiden” (highway=service+service=driveway) piirtäminen niin pienellä alueella olla liian iso kakku joillekin T@H -asiakaskoneille? Ja lisää pahaa kakkua on tulossa, kun sain piirrettyä gpx-tiedoston pohjalta Äänekosken kirkonkylän Rautatienkadun ja Lossintien välisen alueen raitteja. :sunglasses: