Прикупљање кућних бројева

Здраво свима,

Зовем се Никола и први пут се оглашавам овде. С времена на време уђем и направим понеку измену за Панчево, али још увек нисам у потпуности активан. Полако учим како све ово функционише овде. :slight_smile:

Видео сам да је започето додавање објеката у Панчеву, сада мапа већ лепше изгледа. Размишљам о томе да почнем са прикупљањем кућних бројева, често шетам и возим бајс па без проблема могу да прикупим кућне бројеве за цео град. Можда чак и покренем акцију па да више нас прикупимо ове податке.

Е сад, мене занима да ли постоји нека апликација за прикупљање података са терена? И једно питање, на који начин треба да додам кућни број - као посебну тачку или као податак у оквиру објекта?

Zdravo,
Strava ako možeš da pomogneš! U principu, ne postoji aplikacija gotova za kućne brojeve, ali postoji par varijanti. Ja ti mogu ovde ukratko napisati neke, ali na kraju je da ti vidiš šta ti najbolje leži. Ako već imaš unete zgrade/kuće, onda pogledaj da li StreetComplete radi posao. On treba da te pita za objekte u blizini da se popunjavaju nedostajuće stvari, ali ne znam da li pita za kućne brojeve (možda je “first world problem”, ali kod mene na Novom Beogradu brojeva svuda ima:). Druga opcija je OsmAnd, on ima neke beleške unutar aplikacije, ima i da dodaješ slike, mada mi deluje nezgodno da ideš jedan po jedan broj ovako da unosiš. Naročito, ako dosta pređeš bajsem, sve ćeš zaboraviti dok dođeš do kompa:) Možda da unosiš beleške tipa “ovim segmentom je Pere Mikića 20-46 parni”. Treća opcija je Vespucci. On je baš pravi editor za mobilni, ali dosta je komplikovan i meni je nekako sve malo, lako se pogreši. Sve su ovo Android app; ako imaš iPhone, ne mogu ti tu pomoći:) Četvrta opcija je da kupiš neku fancy kameru, da napraviš nalog na mapillary-ju i da slikaš dok voziš, pa kući da pogledaš slike:) To je ono od opcija što znam, ništa nije baš mnogo prosto, mada ne znam ni koliko je bicikla zahvalna za ovakve stvari, ali pogledaj ovo.

Na https://a3.geosrbija.rs/ mogu da se vide adrese i brojevi (klik na “Izbor tema”, pa na “Adrese”), ali to nikako ne sme da se kopira u OSM odatle! Kad smo kod toga, možda Nemanja može da kaže ovde da li ima nekih vesti, da li bi registar ovaj (“adresnih jedinica”?) u skorije vreme postao otvoren?:slight_smile:

Što se tiče samog unosa, najbolja situacija je da imaš way i da on ima jedan kućni broj i da taguješ way, npr. https://www.openstreetmap.org/way/725173815. Ako te mrzi da taguješ way ili nema zgrade, a želiš da nešto na brzinu uradiš, onda napravi node, pa na njega lupi adresu, npr. https://www.openstreetmap.org/node/3197268264. Ako imaš više kućnih brojeva za jedan way, onda imaš dve opcije - jedan je da praviš “terase”, tj. da imaš odvojene way-ove za svaki broj/ulaz (ali spojene) i da svaki taguješ sa adresom, npr. https://www.openstreetmap.org/way/725173810 (i okolne zgrade). Drugi je da samo lupiš dva ili više node-ova na obod zgrade, tamo gde su ulazi, npr. https://www.openstreetmap.org/way/418053817. I jedan i drugi način su OK, zavisi kako ti se čini bolje (ja preferiram terase).

Хвала на одговору! :slight_smile:

Разумео сам како треба да се додају адресе. Што се тиче апликација, највише ми одговара OsmAnd (није лоша ни Vespucci али је мнооого компликована апликација).

Размишљао сам да покренем Панчевце па да ми се придруже у прикупљању података, па да постепено унапредимо мапу. Неко додаје зграде и то доста олакшава посао. Што се тиче Геосрбије, знам да не смем да користим адресе (видео сам које податке су отворили, пратио сам и разговор на ту тему али се не укључујем пошто тек учим како све ово ради). Размишљао сам да ли уопште да почнем са адресама, све чекам - можда и отворе податке. :slight_smile:

Иначе, хтео сам да дођем на прво окупљање заједнице, али је догађај померен у подне па због посла нисам могао да стигнем.

Na onom skupu što smo ga imali nedavno sam video da MS ekipa prilično lako prikuplja podatke za ažuriranje putave snimanjem video kamerom i nakandnim pregledom snimaka. Tako prikupljaju ogroman broj podatak i to veoma detaljnih za ono što oni rade.

Rekli su da ne mogu da beleže kućne brojeve jer obično nisu vidljivi na njihovim snimcima.

Razmišljao sam da se na sličan način mogu raditi kućni brojevi - provozaš se biciklom, fotografišeš objekat tako da se vidi kućni broj (nema potrebe za video snimkom) a telefon uz snimak sačuva i geografske korrdinate. Kad dođeš kući prebaciš to na računar, pregledaš fotke usklađeno sa mapom i ažuiraš kućne brojeve.

E sad, ja to nisam još probao pa ne mogu da dam neki konkretniji savet ali verujem da je to izvodljivo i da sigurno postoji i potrebna softverska podrška.