Παλαιά/Νέα Εθνική Οδός 1

προσπαθώντας να βγάλω άκρη με την αρχική πορεία της ΕΟ1, ανακάλυψα έναν άτλαντα της ΕΣΥΕ από το μακρινό 1972, ο οποίος παρουσιάζει το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όπως ήταν τότε (βοήθησε αρκετά, ειδικά με την ΕΟ1)

μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα που θα ήθελα να μοιραστώ:
-ο Αυτοκινητόδρομος 1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) αποτελεί εξέλιξη της Νέας Εθνικής Οδού 1, η οποία με τη σειρά της αποτελεί εξέλιξη της Εθνικής Οδού 1
-τμήματα της ΕΟ1 αναβαθμίστηκαν (διατηρώντας την αρχική χάραξη), ενώ αλλού χρειάστηκε η κατασκευή νέων τμημάτων, με αποτέλεσμα τη διάκριση σε παλαιά και νέα ΕΟ
-η Νέα Εθνική Οδός σταδιακά μετατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο και μετονομάστηκε Α1
-δεν υπάρχει ΕΟ1/ΠΕΟ1 μεταξύ κόμβου Ριτσώνας και Καμμένων Βούρλων, μεταξύ Θερμοπυλών και Λαμίας, μεταξύ Βελεστίνου και Λάρισας, μεταξύ Σκοτίνας και Κατερίνης

οπότε:
-τμήματα της ΕΟ1 που αντικαταστάθηκαν = Παλαιά Εθνική Οδός 1 (old_ref=EO1)
-τμήματα της ΕΟ1 που αναβαθμίστηκαν σε αυτοκινητόδρομο = Αυτοκινητόδρομος 1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) με ref=A1
-νέα τμήματα με διαφορετική χάραξη από την αρχική = ΝΕΟ
-NEO που αναβαθμίστηκε σε αυτοκινητόδρομο = Αυτοκινητόδρομος 1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) με ref=A1

γνώμη μου είναι οτι δεν υπάρχει ξεχωριστή ΕΟ1, υπάρχει η παλαιά (old_ref=EO1) και η νέα εθνική οδός/αυτοκινητόδρομος (EO1/Α1)

θα μπορούσαν να υπάρχουν 2 παράλληλα relation, ένα για την ΕΟ1 και ένα για τον Α1 και ίσως η ΕΟ1 να εκτρέπεται σε τμήματα όπως το Αγία Μαρίνα - Ράχες και Νίκαια - Λάρισα - Γυρτώνη

Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τον ΒΟΑΚ, υπάρχει παλιός δρόμος (old_ref=EO90) και νέος δρόμος (ref=EO90) με τμήματά του αναβαθμισμένα σε αυτοκινητόδρομο (ref=A90)

ελπίζω να βγάλουμε άκρη και να ανανεωθεί και η βικιπαίδεια σχετικά

Η λογική σου είναι γενικά σωστή, όμως ο ΒΟΑΚ με την ΕΟ1/Α1 (που αναφέρεις) έχουν μια διαφορά. Ο ΒΟΑΚ δεν έχει αναβαθμιστεί ολόκληρος σε αυτοκινητόδρομο με αποτέλεσμα τα κομμάτια που δεν έχουν αναβαθμιστεί να έχουν ref=EO90, και η παλιά χάραξη να έχει old_ref=EO90.
Όταν ολοκληρωθεί και γίνει όλος Α90, τότε το ref=EO90 θα “ελευθερωθεί” και θα μεταφερθεί ξανά στην παλιά χάραξη. Έτσι δεν θα είναι πια αναγκαία η χρήση του old_ref=EO90.
Το ίδιο ισχύει και για την ΝΕΟ1(ref=EO1) που όμως πλέον έγινε ολόκληρη Α1 με ref=A1, δηλ ελευθερώθηκε το ref=EO1 και μεταφέρθηκε ξανά εκεί που ήταν εξαρχής δηλ στην παλιά χάραξη(ΠΕΟ1) η οποία έτσι πήρε πάλι τον τίτλο ΕΟ1 που είχε παλιά.
Έτσι τώρα έχουμε μόνο Αυτοκινητόδρομο 1(ref=A1) και Εθνική Οδό 1(ref=EO1). Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη χρήσης του όρου ΠΕΟ1(old_ref=EO1).

Τώρα αυτό που λες για τα παράλληλα relations, δηλ σε ορισμένα σημεία το ref=EO1 να “πατάει” πάνω στο ref=A1, φαντάζομαι ότι έχει ως στόχο να φαίνεται το ref=EO1 μονοκόμματο και να μην κάνει “διακοπές”. Ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει αυτό μόνο για τα relations και οχι για τα ways. Όμως οι όροι ΠΕΟ1 και ΝΕΟ1 που αναφέρεις δεν υπάρχουν πια.Υπάρχουν μόνο Α1 και ΕΟ1 που απλώς σε ορισμένα σημεία συμπέφτουν.

ΥΓ. Πληροφοριακά, ο Άτλας της ΕΣΥΕ του 1975 είναι ολόιδιος με αυτόν που είχε βγάλει το 1963, και είναι πάρα πολύ χρήσιμος. Προσωπικά τον χρησιμοποιώ κατά κόρον, ιδίως για τις επαρχιακές οδούς.

έχω κάποιες ενστάσεις:
-δεν υπάρχει ενιαία ΕΟ1 (υπάρχουν τμήματα που μετατράπηκαν σε αυτοκινητόδρομο, τμήματα που παρακάμφθηκαν/αντικαταστάθηκαν κτλ), ενώ οπουδήποτε υπάρχει αναφέρεται ως ΠΕΟ1 (από κατοίκους, επιχειρήσεις, πινακίδες)…περίπου τα ίδια ισχύουν και για ΕΟ8 και ΕΟ90
-συγκεκριμένα το τμήμα Χαλάστρα - Πολύκαστρο (ΕΟ1/Α1) δεν είναι αυτοκινητόδρομος, ούτε πρόκειται να γίνει σύντομα…επίσης το τμήμα Καστέλλι - Κίσσαμος του ΒΟΑΚ και η αρχή και τέλος του Α8 (Λεωφόρος Αθηνών, Είσοδος Πάτρας)
-δεν συμφωνώ με την “απελευθέρωση” αριθμών

προτείνω τα εξής:
-ένα relation για ΕΟ1 που θα “πατάει” στην ΝΕΟ (Α1 + τμήματα Λόγγος - Θερμοπύλες, Αγία Μαρίνα - Ράχες, Χαλάστρα - Πολύκαστρο)
-τα εναπομείναντα τμήματα (Αθήνα - Τατόι - Οινόφυτα, Λαμία - Στυλίδα - Ράχες - Βελεστίνο, Νίκαια - Λάρισα - Γυρτώνη, Ευαγγελισμός - Πλαταμώνας, Κατερίνη - Αλεξάνδρεια - Χαλκηδόνα - Γέφυρα - Εύζωνοι) να έχουν old_ref=ΕΟ1 και name=Παλαιά Εθνική Οδός 1 (δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει relation για ΠΕΟ)
-τα ίδια για ΒΟΑΚ και Λεωφόρο Αθηνών (η οποιά γίνεται αυτοκινητόδρομος βόρεια της Ελευσίνας), το τμήμα Κόρινθος - Ελευσίνα είναι πιο πολύπλοκο λόγω της ύπαρξης του αριθμού 8α (ο οποίος δεν υπάρχει σε ΦΕΚ), εδώ ίσως θα μπορούσε να υπάρχει χωριστή ΕΟ8, επειδή ο Α8 αποτελεί αναβάθμιση της ΕΟ8α

ΥΓ: σχετικά με τις συντομογραφίες ΠΕΟ & ΝΕΟ τις χρησιμοποίησα λόγω ευκολίας, δεν θα τις ήθελα για ref
ΥΓ2: αν μπορούσε κάποιος να βρει αξιόπιστες πηγές σχετικά με την αναβάθμιση της ΕΟ1 από το 1963 και μετά θα βοηθούσε πολύ στο να ανανεωθεί η σχετική σελίδα της βικιπαίδειας

Τελικά δεν μας συμφέρει να κάνουμε relation για την ΕΟ1 που θα “πατάει” στην Α1. Τα relation υπάρχουν κυρίως για να βοηθούν εμάς στο editing.
Αν πχ αργότερα χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι σε όλα τα ways ΕΟ1, καταβάζουμε το relation του ΕΟ1 με τα μέλη του και κάνουμε τις αλλαγές όλες μαζί. Αν όμως “πατάει” πάνω στην Α1 θα πειραχτούν και τα ways του Α1.
Βέβαια υπάρχει τρόπος να μην πειραχτούν τα ways του Α1, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε την ζωή μας δύσκολη,

Τώρα για τα υπόλοιπα που λες, νομίζω ότι όπως είναι τώρα είναι μια χαρά. Δεν μας φτάνει που το δίκτυο είναι από μόνο του ένα μπέρδεμα, τώρα θέλεις να το κάνεις ακόμη πιο πολύπλοκο. Άστο όπως είναι, μια χαρά είναι.
EDIT: Έχουμε να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα, όπως πχ την αξιοποίηση του tag trunk (τώρα που άρχισε να ελευθερώνεται).

μα εγώ πιο απλό θέλω να γίνει, απλά λέω όλα αυτά τα κομματάκια εο1 να ονομαστούν Παλαιά Εθνική Οδός 1 με old_ref=ΕΟ1, έτσι κι αλλιώς παντού έτσι αναφέρονται!

αυτό με το 2ο relation το είπα για τους σχεσάκηδες που κάνουν relation (σχέση) για τα πάντα, εγώ δεν έχω κανένα κόλλημα, βασικά δεν με πειράζει να είναι και σπασμένα, με πειράζει να βλέπω ref EO1 σε ότι να ναι παράδρομους (παρεπιπτόντως οι μαζικές αλλαγές είναι τελείως λάθος…και μετά λέω πως γίνονται έτσι τα motorway link), καλά άλλη υπερβολη τα relation link

σχετικά με trunk roads έχω πει τη γνώμη μου, μέχρι στιγμής έχουμε το πρωτεύον εθνικό δίκτυο (δεν έχει μείνει και πολύ) και δρόμους που πρόκειται να γίνουν α/δ σύμφωνα με το ΦΕΚ253ΑΑΠ/2015…προτείνω να κάνουμε trunk δρόμους που αποτελούν κύριους κλάδους αυτοκινητοδρόμων, συνδέουν αυτοκινητόδρομους μεταξύ τους, μεγάλες πόλεις και περιφερειακές οδούς
παραδείγματα: Θερμοπύλες - Ιτέα - Αντίρριο, Λάρισα - Τρίκαλα, Καρδίτσα - Λάρισα, Λαμία - Καρδίτσα & Τρίκαλα - Παναγία (μέχρι την ολοκλήρωση του Α3), Περιφερειακή Οδός Λάρισας και Τρικάλων κτλ
έτσι θα έχουμε μια πιο οργανωμένη μορφή δικτύου καλύπτοντας τρύπες των ΦΕΚ

Όταν αριθμήθηκαν οι Εθνικές οδοί, όπως λέει και η λέξη, πήραν έναν από έναν αριθμό. πχ η εν λόγω οδός πήρε τον αριθμό 1. Τον χαρακτηρισμό, Εθνική ή Επαρχιακή Οδός, την παίρνει από το δίκτυο το οποίο ανήκει (Εθνικό ή Επαρχιακό ). (Οι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν εξαίρεση διότι είναι μια κατηγορία από μόνοι τους.)
Έτσι η εν λόγω οδός πήρε το “όνομα” Εθνική Οδός 1 ή ΕΟ1.
Όταν άρχισε να κατασκευάζεται η νέα χάραξη (η αποκαλούμενη ΝΕΟ1), τότε είχαμε δύο ΕΟ1. Για να ξεχωρίζουν λοιπόν, προστέθηκαν η βοηθητικές λέξεις “Παλιά” και “Νέα”. Αυτές οι λέξεις έχουν νόημα μόνο όταν συνυπάρχουν.
Έτσι είχαμε παλιά ΕΟ1 και νέα ΕΟ1, όμως και οι δύο ήταν ΕΟ1. Τώρα πλέον δεν συντρέχει λόγος σύγχυσης του ονόματος αφού η νέα ΕΟ1 έγινε Α1.

Με λίγα λόγια έχει νόημα να ονοματίσεις κάποιο κομμάτι ως παλιά ΕΟ1 ΜΟΝΟ αν συνυπάρχει στο ίδιο σημείο κάποιο κομμάτι με όνομα νέα ΕΟ1 που δεν ακολουθεί την χάραξη του Αυτοκινητόδρομου. (και από ότι ξέρω την ίδια λογική θα ακολουθήσει και η ΔΟΥ/πρώην ΔΜΕΟ).
Τώρα αν εσύ θέλεις να τα ονοματίσεις με βάση τα μέχρι τώρα επίσημα έγγραφα/OKXE (κατά γραμμα), δεν μπορώ να φέρω μεγάλη αντίρρηση διότι τα επίσημα έγγραφα είναι επίσημα έγγραφα. Πάντως θα χρειαστεί να τα ξαναλλάξουμε όταν “βγει” το update απο την ΔΟΥ.

ΥΓ. “relation link” ?. Τι εννοείς?

θεωρώ ότι η ΕΟ1 και ο Α1 ταυτίζονται, κάτι που δείχνει και ο χάρτης okxe…δεν έχω κόλλημα να τον ακολουθώ κατά γράμμα…για μένα έχει λογική. Όοοταν και αααν βγάλουν update βλέπουμε, αν και δεν νομίζω να αλλάξει κάτι…πάντως αν και οι αυτοκινητόδρομοι είναι άλλη κατηγορία πάλι εθνικές οδοί είναι.
ΥΓ: relation link εννοώ όταν πας και προσθέτεις το motorway_link στο relation με role=link…και όποτε κάποιος κάνει μαζική μετονομασία σε ολόκληρο το relation, αλλάζουν και τα motorway link
ΥΓ: δεν ξέρω ποιός το κάνει, έχω πετύχει αρκετά motorway_link με ref του τύπου Έξοδος Μαλακάσας κτλ, δεν χρειάζεται να αναλύσω πόσο λάθος είναι…ο σωστός τρόπος είναι στο node που διαχωρίζεται ο κλάδος να μπαίνει το name=Κόμβος Μαλακάσας ή οποιοδήποτε είναι το όνομα του κόμβου (συνήθως από το site του εκάστοτε αυτοκινητόδρομου), ενώ στο motorway_link μπορεί να μπει το destination

Το ΦΕΚ 2631Β/2008 λέει:

Ως “Ελληνικό Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο” εννοεί το δίκτυο των Ελληνικών αυτοκινητόδρομων.
Αυτό είναι το πρώτο δείγμα ότι οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι εθνικές οδοί (δεν ανήκουν στο Εθνικό οδικό δίκτυο) αλλά σε ξεχωριστό δίκτυο (Διευρωπαϊκό), όμως έχει και συνέχεια.

Το ΦΕΚ 253ΑΑΠ/2015 λέει:

Εδώ βλέπουμε ότι και αυτό το ΦΕΚ διαχωρίζει τους Αυτοκινητόδρομους από το Εθνικό (Πρωτεύον, Δευτερεύον,
Τριτεύον) ή Επαρχιακό (Πρωτεύον, Δευτερεύον) δίκτυο.

Όταν τα ΦΕΚ χαρακτηρίζουν τον τάδε δρόμο ως Επαρχιακή οδό τότε αυτό ο δρόμος είναι ΜΟΝΟ Επαρχιακή οδός και όταν τα ΦΕΚ χαρακτηρίζουν τον τάδε δρόμο ως Εθνική οδό αυτός είναι ΜΟΝΟ Εθνική οδός
.
Όταν τα ΦΕΚ λένε την φράση Εθνική οδός δεν το εννοούνε με την ευρεία έννοια του όρου, αλλά ως χαρακτηρισμό. (Με τη ευρεία έννοια όλοι οι δρόμοι της Ελλάδας ανήκουν στο εθνικό οδικό δίκτυο.)

Επίσης τα παραπάνω τα ΦΕΚ που χαρακτηρίζουν τους αυτοκινητόδρομους, δεν λένε πουθενά ότι αυτοί εντάσσονται στο πρωτεύων εθνικό οδικό δίκτυο. διότι είναι προφανές ότι δεν ανήκουν σε κανένα Εθνικό δίκτυο.

Θα μου πει κάποιος τώρα ότι η ΟΚΧΕ αναφέρει τον Α1 ως ΕΟ1 το οποίο είναι λάθος, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα δεδομένα της ΟΚΧΕ είναι παλιά (2009), πριν το ΦΕΚ 253ΑΑΠ/2015

Καταλαβαίνω οτι ο τίτλος “Ελληνικό Διευρωπαικό Δίκτυο” είναι παραπλανητικός, αλλά δεν αποτελεί ξεχωριστό οδικό δίκτυο, είναι απλά ένας βαρύγδουπος τίτλος για ένα γενικό πλαίσιο διεθνών μεταφορών:
https://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/infrastructure/trans-european_networks_el
https://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructure_en
http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/tentec/tentec-portal/map/maps.html

αφορά δρόμους (όχι απαραίτητα αυτοκινητόδρομους), σιδηρόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια και σίγουρα δεν σημαίνει ελληνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων

Θα προτιμούσα να μην ξεχνούσαν να αναφέρουν στο τελευταίο ΦΕΚ του 2015 ότι οι συγκεκριμένοι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν στο πρωτεύον εθνικό δίκτυο, αλλά προφανώς τους ένοιαζε μόνο η αρίθμηση

Αντί αυτού καθόμαστε και ψάχνουμε τα ΦΕΚ…μέχρι που βρίσκουμε κάτι που δεν σηκώνει αμφισβήτηση:
-σελίδα 5854 του ΦΕΚ 582ΑΑΠ/2008 “Εγκρίνουμε να χαρακτηρισθούν ως αυτοκινητόδρομοι και να ενταχθούν στο δευτερεύον εθνικό δίκτυο οι κάτωθι νέοι άξονες: α. η επέκταση της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης όπως προβλέπεται στην τελική της χάραξη
και β. η συνδετήρια οδός από την Εξωτερική Περιφερειακή μέχρι την είσοδο του αεροδρομίου Μακεδονία”

μπορεί η συγκεκριμένη επέκταση (α) να μην πραγματοποιήθηκε, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα τη λογική: αυτοκινητόδρομοι ΚΑΙ εθνικές οδοί…

Όταν ένας δρόμος χαρακτηρίζεται αυτοκινητόδρομος, είναι επειδή πληρεί κάποιες τεχνικές προδιαγραφές και εφαρμόζονται και αντίστοιχες διατάξεις του ΚΟΚ, δεν σημαίνει οτι παύει να ανήκει στο εθνικό δίκτυο, άλλο το ένα και άλλο το άλλο

ΥΓ: συζήτηση κάνεις με επιχειρήματα, που δεν σηκώνουν εναλλακτικές ερμηνείες, όχι με απαξίωση της συζήτησης και δηλώσεις του τύπου “δεν ασχολούμαι άλλο” ΕΛΕΟΣ ΟΜΩΣ

Σωστά, αυτή η αναφορά στο ΦΕΚ 582ΑΑΠ/2008 μου διέφυγε.
Και εγώ είχα υποψιαστεί ότι ξεχάσανε να αναφέρουν στο ΦΕΚ του 2015 ότι οι συγκεκριμένοι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν στο πρωτεύον εθνικό δίκτυο.

Όμως αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα. Εμείς χρησιμοποιούμε τα δίκτυα (πρωτεύων, δευτερεύων κλπ) μόνο για την κατηγοριοποίηση των οδών σε trunk, primary, secondary κλπ, εξαιρώντας φυσικά τους αυτοκινητόδρομους.
Τους “τίτλους” των οδών, Εθνική οδός τάδε, Επαρχιακή οδός τάδε ή Αυτοκινητόδρομος τάδε (και refs ΕΟx, ΕΠx, Αx ), τους παίρνουμε από τις φράσεις των ΦΕΚ που λένε “Χαρακτηρίζουμε ως …” ή “Εγκρίνουμε να χαρακτηρισθούν ως …”.

Αν υπονοείς ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την μέχρι τώρα πρακτική μας, τότε όλοι οι αυτοκινητόδρομοι θα πρέπει να γίνουν Εθνικές Οδοί (ΕΟx), και όλες οι Εθνικές Οδοί τις οποίες αυτοί αντικατέστησαν θα πρέπει να γίνουν Παλαιές Εθνικές Οδοί (ΠΕΟx), κάτι που νομίζω ότι δεν το θέλει κανένας μας.

Ονόματα και αριθμοί αυτοκινητοδρόμων υπάρχουν στο ΦΕΚ του 2015, το οποίο και χρησιμοποιούμε, περί εθνικών οδών τα έχουμε ξαναπεί και συμφωνήσαμε να αναφέρουμε τους προορισμούς, ενώ τον όρο Παλαιά Εθνική Οδός για τμήματα που έχουν παρακαμφθεί/αντικατασταθεί.

Μετά από μελέτη αρκετών ΦΕΚ, πιστεύω οτι στον όρο Νέα Εθνική Οδός συμπεριλαμβάνουν και αυτοκινητόδρομους,
οπότε έχουμε 2 είδη:
-Παλαιά Εθνική Οδός Χ(old_ref=ΕΟ1)
-Αυτοκινητόδρομος x, alt_name=Νέα Εθνική Οδός x (ref=Ax ή ΕΟx ανάλογα αν είναι α/δ ή όχι)

Το θεωρώ υποχρεωτικό να εφαρμοστεί στην ΕΟ1, καθώς δεν αποτελεί ενιαίο οδικό άξονα (δεν μου αρέσει να βαφτίζουμε παράδρομους ως ΕΟ), ενώ προαιρετικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ΕΟ8/Α8 και ΕΟ90/Α90 που είχαν ανάλογη εξέλιξη

ερωτηματικό αποτελεί η χρήση του αριθμού ΕΟ8α (λογικά καταργείται)

Φυσικά και ισχύουν αυτά που έχουμε πει. Απλά εμείς επιλέξαμε να βάζουμε τους προορισμούς στο name=, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κράτος “βάφτισε” επίσημα την οδό με κάποιο όνομα, άσχετα αν εμείς δεν το χρησιμοποιούμε. Το χρησιμοποιούμε όμως ως συντομογραφία στο ref=
Αυτό εννοούσα με την λέξη “τίτλος”, εξάλλου και το ref από τον επίσημο τίτλο βγαίνει.

Άσχετα αν οι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν θεωρητικά (τυπικά) στο Πρωτεύων Εθνικό δίκτυο, το ίδιο το κράτος τους αντιμετωπίζει πρακτικά (λειτουργικά) ως ξεχωριστή κατηγορία. Τώρα Θα μου πεις από που φαίνεται αυτό? Μα από την σήμανση!
Η ίδια η κρατική υπηρεσία σήμανσης χρησιμοποιεί διαφορετικό χρώμα σήμανσης για τους αυτοκινητόδρομους από ότι για τις εθνικές οδούς. Άρα για το κράτος, αυτοκινητόδρομοι και εθνικές οδοί είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Και εμείς εδώ, ως χαρτογράφοι, ασχολούμαστε με το πρακτικό “κομμάτι” των οδών και όχι το θεωρητικό, δηλ με το ίδιο “κομμάτι” που ασχολείται και η υπηρεσία σήμανσης.

Επιμένω να λέω ότι θέλεις να μπερδέψεις τα πράγματα (έμπλεξες και το alt_name τώρα!). Ο Α1 επίσημα “βαφτίστηκε” επίσημα Αυτοκινητόδρομος 1, και κατάργησε την Νέα Εθνική Οδό 1.(κατά μήκος της χάραξης του).
Η φράση “Νέα Εθνική Οδός 1” δεν μπορεί να έχει θέση σε κανένα tag του Α1. Η Νέα Εθνική Οδός 1 είναι “θαμμένη” κάτω από την χάραξη και την επίσημη ονομασία του Α1, για πάντα.
Υπάρχουν όμως και σημεία που την Νέα Εθνική Οδό 1 δεν την πάτησε (έθαψε) ο Α1, όπως πχ στην Στυλίδα, όπου μάλιστα συνυπάρχουν Α1 ΝΕΟ1 και ΠΕΟ1. Για εκεί οκ να συζητήσουμε για τις ΝΕΟ και ΠΕΟ, αλλά μην μου ξαναπείς ότι η Νέα Εθνική Οδός (ΝΕΟ1) έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Α1.

Τα ΦΕΚ “βαφτίσανε” επίσημα τις εν λόγω οδούς, και έχουμε τριών τύπων ονομασίες: Αυτοκινητόδρομος, Νέα ΕΟ και Παλαιά ΕΟ, Δηλ ref=Αx , ref=ΕΟx και old_ref=ΕΟx (δηλ όπως είναι τώρα).
Εντελώς απλό και απολύτως σύμφωνο με τα ΦΕΚ. Δεν χρειάζεται να μπερδεύουμε τα πράγματα.
Εσύ όμως με την φράση “-Παλαιά Εθνική Οδός Χ(old_ref=ΕΟ1)” εννοείς την ΝΕΟ1, σωστά? Και μετά μου λες ότι θες να κάνεις πιο απλά τα πράγματα!

Και τι μας πειράζει αν η ΕΟ1 δεν αποτελεί ενιαίο οδικό άξονα? Είναι χρήσιμο να ξέρουμε όλοι που είναι τα εναπομείναντα κομμάτια των ΝΕΟ1 και ΠΕΟ1 κρατώντας τους επίσημους χαρακτηρισμούς (refs) που δόθηκαν από το κράτος και οι οποίοι ισχύουν ακόμη.

εγώ απλά τα λέω εσύ μπερδεύεσαι…ή απλά δεν θέλεις να καταλάβεις τί λέω

αυτό που λέω είναι το εξής:
-τμήμα Σφενδάλη - Αυλώνα - Οινόφυτα > name=Παλαιά Εθνική Οδός, old_ref=EO1
-τμήμα Λόγγος - Καμμένα Βούρλα - Θερμοπύλες > name=Λόγγος - Καμμένα Βούρλα - Θερμοπύλες, ref=EO1
-τμήμα Α1 - Λαμία > name=Διακλάδωση Λαμίας, ref=EO1
-τμήμα Λαμία - Στυλίδα - Ράχες - Πελασγία - Βελεστίνο > name=Παλαιά Εθνική Οδός, old_ref=EO1
-τμήμα Αγία Μαρίνα - Στυλίδα - Ράχες (παραλιακή οδός) > name=Διακλάδωση Στυλίδας, ref=EO1
-τμήμα Νίκαια - Λάρισα - Γυρτώνη > name=Διακλάδωση Λάρισας, ref=EO1
-τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα > name=Παλαιά Εθνική Οδός, old_ref=EO1
-τμήμα Κατερίνη - Αλεξάνδρεια - Χαλκηδόνα - Γέφυρα - Εύζωνοι > name=Παλαιά Εθνική Οδός, old_ref=EO1
-τμήμα Χαλάστρα - Πολύκαστρο > name=Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι, ref=EO1

ΥΓ: ζήτησα γνώμη από το skyscrapercity, νομίζω χρήσιμο άρθρο εδώ http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=327086&page=114

Αν και θα παραβιάσουμε τον κανόνα ότι το ref=EO1 πρέπει μεταφερθεί ξανά εκεί που ήταν εξαρχής δηλ στην παλιά χάραξη(ΠΕΟ1) όπου δεν υπάρχει ΝΕΟ1, οφείλω να πω ότι η λίστα που έγραψες είναι απόλυτα σύμφωνη με τα ΦΕΚ, και τα σημεία ακριβή (εκτός απο το Οινόφυτα που θα έπρεπε να είναι Σχηματάρι).
Το ΕΟ1α νομίζω ότι πλέον δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιήσουμε.
Οπότε συμφωνώ για όλη την λίστα. Προχώρα την στην πράξη, και εγώ θα προχωρήσω με τις επαρχιακές.