Продължения на улица

Здравейте!

Добавям имената на улиците в селото, в което живея. Как се процедира при улици, които продължават пресичайки друга улица, но не по права линия а с някакво отстояние? Пример: ул. Христо Ботев от линка. Ул. Стефан Караджа я пресича на две. В момента съм добавил все едно две улици - така ли трябва да е?

Поздрави

Няма проблем. Улицата си е една, просто отсечките (ways) нямат обща точка. Имаш обаче голямо отместване спрямо GPX точките, а от Бинг също. Например тук: https://www.openstreetmap.org/way/90461518

Действително имаше отместване, вчера добавях само имена на улици, днес навъртях няколко километра из селото да запиша тракове и оправих улиците. Започва да изглежда като истинска карта малко по малко…

Някой с повече опит в картографирането може ли да хвърли един поглед на промените по това село и да каже има ли забележки? На прима виста не мога да си обясня защо едното кафе (Джо) излиза като точка, а другото (Приказките) очертано както трябва. Здравната служба излиза само с икона без сградата, гумаджийницата също е само с точка… Греша някъде защото тепърва разучавам OSM & JOSM, но не мога да разбера къде.

Това Джо си го маркирал като shop=coffee, по всяка вероятност няма икона за магазин за кафе, затова е и точка. Ако е кафене, както го разбираме в БГ, пиши го amenity=cafe като другото. Иначе в JOSM има валидатор (Alt-Shift-V). Виж тази - https://www.openstreetmap.org/way/167290629

Вярно… оправих го. Изглежда някои тейлове не са били регенерирани, вече картата като че ли изглежда малко по-добре… Какъв е проблема с https://www.openstreetmap.org/way/167290629?

Да, добре е. Това си го оправил явно. В JOSM за да си оправиш сградите - избираш ги и натискаш “Q”.

А аз се чудех колко точни мишки имат колегите… :slight_smile: Благодаря ти за hint-а!

Здравеите Момчета има ли кои да удари едно рамо искам да добавя едни имена на улици в Костинброд както и няколко улици които липсват Тъи като не съм наясно как точно става.

niki690, първо - добре дошъл!
За да добавиш име на улица или нова улица - трябва да редактираш картата. Ще се опитам да обясня как става криво-ляво.
Първо зуумваш, където смяташ да редактираш и натискаш Edit в горния ляв ъгъл на сайта.
Излизат ти най-различни линии - които са всъщност данните, които се показват като карта.

Ако искаш да добавиш име на улица - избираш бялата линия, която я представя и отстрани в полето name написваш името, като си готов запазваш промените със Save.
Ако искаш да добавиш улица - цъкаш горе на Line и чертаеш улицата по сателитното изображение отдолу, като се стремиш да я свържеш със съществуващите вече улици, ако не е крайна. След като я начертаеш - горе в ляво има едно меню цъкаш Road features>Residential road, ще се появят разни неща, като highway residential и т.н. натискаш сивия бутон с + под тях и добавяш в първата клетка name в другата името на улицата и когато си готов, и всичко изглежда ок - Save. Промените ще се появят веднага в някои нива на зуум, в други ще отнеме време.

Не съм добър в обясненията, но дано се оправиш - малко е сложно в началото, но бързо се хваща логиката.
Успех!

Благодаря ти колега за разяснението А след колко време горе долу ще може да се тегли тази карта с тези промени които ще съм направил. И през колко време излизат нови карти за теглене. А Дали има вариант да се отвори картата на Гармина с някаква програма и да се добавят липсващите улици и пропуснатите имена които е наясно нека да разясни.

Промените се качват веднага в базата данни на OSM, но понеже самата карта, която разглеждаш на openstreetmap.org представлява ренднати .png-та от тези векторни данни - обновяването на картинките отнема време. Не знам каква карта базирана на OSM ползваш - но трябва да провериш на колко време си обновяват данните. Гарминските .img карти не могат да се редактират или ако могат - процесът е твърде сложен и не особено сполучлив. Може да пишеш на автора на гарминската карта да добави липсващите улици и имена и да ги сложи в следваща версия :slight_smile:

Значи картите на ОSM си имат някои недъзи може ли столицата на България - София да не можеш да я зададеш да намериш някакъв адрес? Следващото нещо е че картата не съобразена с закона за движение по пътищата и когато зададеш маршрут тя те вказва в забранените улици което е не допустимо. не знам какво да кажа пълна трагедия са тея карти не може да се намери една читава карта все някакви недъзи изникват и на Гармин картите са си боклук и на Геотреид картите полвината улици ги няма и не знам какво да правя коя карта да сложа и да знам че мога да разчитам на нея.