Малко споделяне на опит и няколко проблема

Здравейте,

Преди известно време се заех да опиша в OSM родния си край и по-точно село Кутово, Видинско и близката около него област, като с течение на врамето доста се разпрострях в района на Видин.
Черната работа (пътища, сгради, забележителности) беше свършена отдавна и остана доизпипване на подробностите. Реших да пусна информация за района в страницата на селото и всеки, който желае да си отбележи номера на къщата като бележка на картата, а аз да въведа номерата на сградите. Извадих голям късмет, защото с мен се свърза секретаря на кметството и изяви огромно желание да помогне. Оказа се моя позната и съседка. Въведох я в основите на OSM, регистрира се, и с къртовски труд за няколко седмици по няколко часа на ден и с моя помощ (основно промяна на улиците) успяхме да докараме номерацията на сградите и улиците в актуално състояние, такова каквото е според кадастралния план на селото - къща по къща, улица по улица. Оказа се, че има огромни разминавания най-вече в номерацията и конфигурацията на улиците сравнено с картите на най-известните доставчици на карти. С годините има затваряни улици, прекъсвени и добавени и така се е получила невероятна каша, която доста трудно беше разплетена.
Сега смея с гордост да твърдя, че описаното в OSM за селото отговаря на действетелността. Смятам, че това е верния начин за работа и аз бях късметлия, че попаднах на точния човек и още повече, че този човек имаше огромото желание да помогне. Притеснявам се само да не съм нарушил нечие авторско право или интелектуална собственост, но изрично питах дали тази информация може да се публикува и ми казаха, че няма проблем. Дано е било така.

Останаха ми 2 проблема, които се чудя как да реша:

  1. На брега на Дунав до селото има изградена бетонна платформа, която се е ползвала и може да се ползва за приставане на малки плавателни средства. Ползвала се е за приставане на шлепове с дърва от близкия остров. Търсих в уикито и не отрих подходящ таг за това. Не е пристанище или нещо огромно. Моля за съвет как да го тагна.
  2. Имам желание да отбележа и местните наименования на области около самото село. Тези области си имат имена от край време и всички местни хора ги ползват за описание къде им се намират ниви, градини и имоти. Още повече, че тези имена ги има и в плановете на селото и са един вид официална информация. Моля за съвет как да направя тези области.

P.S. Вероятно поста ми ще прозвучи лаишки и леко самохвално, защото тук наистина се обсъждат по принцип доста по-advanced въпроси и проблеми, но смятам, че колкото повече хора се ангажират в OSM и споделят опита си, толкова по-бързо и лесно ще се допълни липсващата информация, която в някои райони и огромна.

Здравей,

Много похвално, че си попълнил района около селото ти според кадастралния план. Наистина ще е добре ако всеки има безплатен достъп до тази информация и успеем така пълно и точно да попълним други села и градове. :slight_smile:

За 2 точка виж аз съм тагвал местностите като place=locality (http://www.openstreetmap.org/node/3071654286#map=15/42.1965/25.2059&layers=D). Добре изглеждат ина рендера.

Относно точка 1 мисля, мисля че това ще ти свърши работа http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:waterway%3Ddock . Все пак да се изкажат и другите потребители ако имат по-добри идеи.

Здравей,

За кадастриалната информация не съм много сигурен че е свободна за ползване. АГКК я продават срещу пари и ме съмнява лицензът им да има точка за преотстъпване на трети лица. Но щом твоя представителен човек казва че е ОК, бих кръстосал пръсти с полузатворени очи.

По двата проблема:

  1. Виж http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pier това дали ще ти свърши работа
  2. place=locality + name=*

Благодаря,

По т.1 мисля, че man_made=pier е най-близко до моя случай. Така и го мислех, така и ще го направя.
По т.2 явно има единодушие и при първа възможност ще добавя местностите.
Остават ми дребни неща за доизкосуряване като контура на дигата край Дунав и някои черни пътища. Ще си поставя обаче някаква граница, защото се улавям на моменти, че изпадам в дребнавости и микромапинг, което не е много добре както за проекта, така и за очите ми :slight_smile:
Може би ще се насоча към самия град Видин, където живея в момента и където има доста работа за вършене.

От мен едно голямо браво за добре свършената работа!

  1. man_made=pier + mooring=yes ако още става за връзване на лодки. Макар, че ако твоята платформа не изглежда като мост, а като кейова стена http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/DSC08230.JPG не виждам нищо подходящо в уикито от рода на quay или wharf или berth. Къде всъщност e това на Дунава? :slight_smile:
  2. locality за местности.

Въпросното силно казано “съоръжение” се намира в този регион. Маркирал съм го като полигон (без да му слагам тагове за сега) и при отваряне в някой от редакторите се вижда.