Обединяване на два мултиполигона в един

Здравейте!

Интересува ме как мога да обединя два мултиполигона в един. Това най-често ми се налага за гори - landuse=forest. Понякога този номер се получава в JOSM с shift+J, но не винаги нещата се получават, а не мога да разбера защо. Най-пресният случай е Relation гора в планина Верила (1437867) и Relation Витоша (76328). На всичкото отгоре има една странна линия между тях - Way: 100653110. Ще кажете, че няма нужда да се свързват, но разделянето им е много условно, а точно по разделящата ги линия минава път. Как да начертая този път по най-добрия начин, ако не обединя двата мултиполигона?! :roll_eyes:

Специално за случая с пътя - просто премести разделящата линия, щом е условна, от едната страна на пътя и го пусни без грижи. Колкото до странната линия, предполагам е остатък от някой импорт или нещо подобно - може да питаш REAKTOR, ако има представа какво е. А за обединението по принцип и другите операции с мултиполигони с JOSM - не винаги се получават нещата и когато не се получават поне аз процедирам по ръчния начин, ако е проста релация - създавам я наново. Ако е твърде сложна не пипам, но така или иначе обединение на мултиполигони доста по-рядко се налага от цепенето им.

По принцип тоя номер с мултиполигоните май съм го правил нейде по спомени. Нещо си бях играл с релациите за да мога да обединя повече мултиполигони точно с гора в Преславска планина като картирах горите. Капола я пусни един линк с конкретен участък на който може евентуално да хвърля едно око. Другото за което се сещам е езерото Сребърна там на мочурищата пак бях правил обединение на няколко полигона с този на езерото. Иначе разгледа ли уикито за мултиполигоните там мисля че беше описано точно какви релации се првят при обединение.

www.openstreetmap.org/#map=13/42.4363/23.2385
Това е участъкът, където се събират двата мултиполигона. Ако успееш, сподели как си се справил! :confused:

Мда, малко наизуст съм писал по-горе и аз. Специално този “мултиполигон” не знам до колко е коректно да се нарича мултиполигон (няма ни един полигон в него), колкото друг вид релация и затова и не става обединението. Самия контур на гората е представен, като поредица от свързани линии с роля outer, заради ограничението от максимум 2000 точки на полигон и с цел да е едно цяло. Не съм ползвал това решение на проблема с ограничението - обикновено цепя гората я по някой път, просека или просто условно, защото ми се струва далеч по-лесно за редактиране в последствие и вмъкване на вътрешни полигони, както и обединяването на мултиполигони (стига да няма линия над 2000 точки). Обединението в случая би станало само ръчно - добавяш към релацията Витоша линиите, които ограждат Верила и махаш условната разделителна линия от релацията, но моето предложение отново е да си спестиш ядовете и да преместиш леко границата на природния парк да върви по единия край на пътя, защото пътищата в кадастралните карти се отделят, а така като гледам границата на природния парк следва пътя т.е. ще е напълно коректно, а след това си пускаш пътя без да ти пречи границата.

Благодаря за съдействието! Премахнах мултиполигона за гора във Верила, като добавих нейните граници в мултиполигона Витоша. Разбира се, оставих границите на Природен парк Витоша, като леко съм преместил тази граница, за да мога да начертая и пътя. Сега нещата ми се струват по-нормални, как мислите?