Велопътеки в планините

Здравейте!

Планинското колоездене е другата ми страст, а и страст на хиляди други любители в България. Много съм щастлив със специалните тагове mtb:scale и mtb:scale:uphill, които вече се рендват отлично от openandromaps - http://www.openandromaps.org/en/legend/andromaps__mtb. За съжаление обаче в България този таг почти не се използва. :frowning:

Освен това бих приветствал всички любители да се включат и в чертането на някои веломаршрути:

Успех на всички!

По принцип не е лошо да се ползва класификацията има подобна и за планинските туристически маршрути класификация която също е полезно да се ползва. Отдавна съм виждал тази класификация но поради липса на точно описание на маршрутите и липса на GPS тракове надали затова някой се е заел по сериозно да ги опише. Иначе траковете в МТБ форума са доста добре описани и ще е хубаво да се нанесат поне те на първо време. Ех как това да карам МТБ ми е малко мимолетна мечта от години ама засега съм се ограничил само до пешеходния туризъм малко поради здравословни причини.

Хубавото е, че тези следи са добре описани и по отношение на трудност, само има малка разлика в рейтинговата система - така например R1 е mtb:scale:0, R3=mtb2 и т.н.

Интересно ми е как да се отнасяме към траковете качени на mtb-bg.com примерно, защото ако се гледа линценза на страницата, реално не са свободни данни и нямаме право да ги качваме тук без съгласието на авторите им.
Това звучи като някакво дребнаво натякване и заяждане, но всъщност идеята ми е друга. Хубаво би било, тези активни хора, дето ги качват тия тракове да се запознаят с ОСМ и активно поне да се съгласят да споделят траковете си свободно тук, пък може и да вземат направо да ги качват тук.
Има доста олайн общности на хора в България, които имат допирни точки с картография, а или не познават, или игнорират ОСМ. Би било хубаво да ги спечелим.

Виж за лиценза бях забравил наистина. И аз видях че даже МТБ БГ били фирма не го знаех да си призная така че оттам отпада възможността да се ползват данните без изричното им съгласие но ако се поговори с тях още повече че те имат полза от това може би биха се съгласили да ги предоставят данните свободно още повече че така ще се популяризират още повече тези маршрути и ще са полезни както за българи така и за чужденци.

Съвсем логични и правилни разсъждения, но държа да ви уверя, че още преди публикуването на тази тема имам пълното съгласие на авторите в mtb-bg за използването на информацията за целите на OSM - www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=152463&sid=92e411c384059edd1416efd943cb7c39.

Поздравления! Хубаво е общности като МТБ-БГ да се запознаят и приемат ОСМ като полезен инструмент и браво на теб, че го правиш!

Мили приятели, отдавна не съм писал в темата, но сега определено има хубав повод:

  • След като размених няколко писма с Christian Kernbeis, създателята на Openandromaps, той прие сърцато идеята да направи карта на България на кирилица (на български език). Досега картата беше само на английски.
  • Новата карта може да се свали от тук.
  • Christian обещава да актуализира картата всеки месец.
  • За последния месец и половина съм качил стотици километри планински пътища и пътеки. Голяма част от тях са маркирани с новия таг за трудност на терена, така че сега вече имаме една по-цветна карта.

Благодаря на всички, които се включиха и участват в OSM! Сега е още по-лесно и приятно да се избере маршрут! Ползвайте със здраве и настроение!

P.S. Не забравяйте, че може да благодарите на Christian с малко дарение от сайта му. Това му позволява да поддържа проекта.