Prošlo je evo deset godina, pa je došlo i vreme da pobrišemo stare relacije ruta.
Ja bih da zađemo i sistematski pobrišemo sve Mxx relacije kao što je M24. Ne vidim da ikome mogu zatrebati u bilo koju svrhu, a samo opterećuju bazu i editovanje (npr. iD neće dozvoliti deljenje sekcije puta dok se ne učitaju sve relacije kojima pripada).
Ostavio bih old_ref tagove, mislim da leba ne ištu.
Такође треба решити проблем са дуплим нумерацијама пошто то не постоји у Србији. Колико ја видим од две нумерације увек иде она са мањим бројем. Мада нисам нашао ништа званично сем да пут не може да има две нумерације.
highway=motorway државни пут IА реда (аутопут) (ознаке Ax)*
highway=trunk државни пут IМ реда (ознаке Mx)**
highway=primary државни пут IБ реда (ознаке 1x до 4x)
highway=secondary државни пут IIA реда (ознаке 1xx до 2xx)
highway=tertiary државни пут IIБ реда (ознаке 3xx до 4xx)***
* На деоницама које нису аутопут тагије се са highway=trunk
** Без обзира на то да ли је та деоница формално мотопут. Потребно је и означити пут са expressway тагом сходно стању на путу (исто важи и за primary).
***осим државног пута II Б реда ознаке 475 који је highway=trunk јер је привремено категоризован
Gotovo sam milion posto siguran da postoje deonice, kratke, koje mogu da imaju dve ref oznake, jer se preklapaju u nekom (kratkom) delu. Ne računam lokalna + evropska E ruta.
Ajde ovde daj predloge sa stvarnim way ID-jevima.
Expressway postoji kao koncept u USA, i on može da menja smernost (recimo ujutro se vozi u jednom smeru, u povratku u drugom i posebno se plaća). Ne znam šta sve obuhvata taj tag, da je primenljivo i kod nas.
E nije baš tako – već je postojala relacija државни пут IБ реда 24 od Kraljeva do Kragujevca, pa se sad delimično preklapaju i treba ih spojiti… ajd molim vas ako to neko ume s JOSM-om…
Slažem se da treba koristiti motorroad=yes za sve brze saobraćajnice sa bar 2+2 trake.
Ali opet, šta je predlog ovde? Meni lično ne smeta ref=13;129, što se i lepo prikazuje kao bedž na Cartu i još nekim rendererima, a ne znam ni da ruteri imaju problem s tim. Postoji doduše i ključ unsigned_ref, ali ja nikad nisam video poentu zašto bi u bazi trebalo razdvajati naznačene i nenaznačene oznake.
Druže, motorroad nije klasifikacija, i slažemo se da bi bilo dobro da se doda. To je skup zabrana, ne klasifikacija.
Slažem se da i expressway nije primenljiv u Srbiji.
Delim mišljenje sa @Duja da nije potrebno brisati ref-ove, jer time prekidamo rute, a nisam pronašao gde je eksplicitno navedeno da ne može imati dva ref-a.
Sećam se da smo svojevremeno proveravali (ima tome sigurno 6 godina) i da je moglo da ima dva ref broja na određenoj relaciji. Ako se nije nešto promenilo od tada, onda je i dalje moguće da deonica ima dva ref-a.
I slažem se još jednom sa @Duja, šta je ovde predlog za klasifikaciju?
Tako je! To smo i gledali! Hvala ti! Kao što rekoh znam da smo proveravali negde 2019. kada smo baš sređivali po Srbiji.
Ta 12. tačka potvrđuje da može put da bude u preklopu. OSM nema poseban tag da se obeleži preklop. Ima samo “ref”. Ukoliko bismo makli preklopljenu oznaku puta na deonici u preklopu, prekinuli bismo rutu i takav put bi izgledao mnogo loše, odnosno isprekidan.
Pa kao što rekoh gore, postoji unsigned_ref za sličnu namenu, pa bi samo trebalo promeniti ref=13;129 u ref=13+unsigned_ref=129. Relacija za 129 već postoji i ne bi se menjala. Jedino što se na karti više ne bi videlo kuda ide preklop.
Ja nemam stav treba li ovo raditi, deluje mi kao nepotrebna pedanterija.
I dalje sam mišljenja da nije dobro micati postojeće ref-ove iz tih atributa. Ako nešto znači @Srdjan023 jedino da se svuda stavi manji ref na prvo mesto (ako to već nije slučaj).