нова нумерација путева у Србији ...

Опет изгледа има неких промена а и нових путева… нпр. 46 и 47

овде имате детаљан опис деоница државних путева:

I-А: http://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/referentni-sistem/3.2.1_primarne_saobracajne_deonice_IAreda.pdf
I-Б: http://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/referentni-sistem/3.2.2_primarne_saobracajne_deonice_IBreda.pdf

II-A: http://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/referentni-sistem/3.2.3_primarne_saobracajne_deonice_IIAreda.pdf
II-Б: http://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/referentni-sistem/3.2.4_primarne_saobracajne_deonice_IIBreda.pdf

срећно мапирање! :slight_smile:

Prošlo je evo deset godina, pa je došlo i vreme da pobrišemo stare relacije ruta.

Ja bih da zađemo i sistematski pobrišemo sve Mxx relacije kao što je M24. Ne vidim da ikome mogu zatrebati u bilo koju svrhu, a samo opterećuju bazu i editovanje (npr. iD neće dozvoliti deljenje sekcije puta dok se ne učitaju sve relacije kojima pripada).

Ostavio bih old_ref tagove, mislim da leba ne ištu.

1 Like

Такође треба решити проблем са дуплим нумерацијама пошто то не постоји у Србији. Колико ја видим од две нумерације увек иде она са мањим бројем. Мада нисам нашао ништа званично сем да пут не може да има две нумерације.

Мој предлог је овакав:

highway=motorway државни пут IА реда (аутопут) (ознаке Ax)*
highway=trunk државни пут IМ реда (ознаке Mx)**
highway=primary државни пут IБ реда (ознаке 1x до 4x)
highway=secondary државни пут IIA реда (ознаке 1xx до 2xx)
highway=tertiary државни пут IIБ реда (ознаке 3xx до 4xx)***

​* На деоницама које нису аутопут тагије се са highway=trunk
​** Без обзира на то да ли је та деоница формално мотопут. Потребно је и означити пут са expressway тагом сходно стању на путу (исто важи и за primary).
​***осим државног пута II Б реда ознаке 475 који је highway=trunk јер је привремено категоризован

Gotovo sam milion posto siguran da postoje deonice, kratke, koje mogu da imaju dve ref oznake, jer se preklapaju u nekom (kratkom) delu. Ne računam lokalna + evropska E ruta.

Ajde ovde daj predloge sa stvarnim way ID-jevima.
Expressway postoji kao koncept u USA, i on može da menja smernost (recimo ujutro se vozi u jednom smeru, u povratku u drugom i posebno se plaća). Ne znam šta sve obuhvata taj tag, da je primenljivo i kod nas.

Obrisao relacije:

E nije baš tako – već je postojala relacija државни пут IБ реда 24 od Kraljeva do Kragujevca, pa se sad delimično preklapaju i treba ih spojiti… ajd molim vas ako to neko ume s JOSM-om…

Moжда је motorroad боља опција.

У референтном сиситему путеви мањег реда преклапају оне вишег види.

Slažem se da treba koristiti motorroad=yes za sve brze saobraćajnice sa bar 2+2 trake.

Ali opet, šta je predlog ovde? Meni lično ne smeta ref=13;129, što se i lepo prikazuje kao bedž na Cartu i još nekim rendererima, a ne znam ni da ruteri imaju problem s tim. Postoji doduše i ključ unsigned_ref, ali ja nikad nisam video poentu zašto bi u bazi trebalo razdvajati naznačene i nenaznačene oznake.

Druže, motorroad nije klasifikacija, i slažemo se da bi bilo dobro da se doda. To je skup zabrana, ne klasifikacija.

Slažem se da i expressway nije primenljiv u Srbiji.

Delim mišljenje sa @Duja da nije potrebno brisati ref-ove, jer time prekidamo rute, a nisam pronašao gde je eksplicitno navedeno da ne može imati dva ref-a.
Sećam se da smo svojevremeno proveravali (ima tome sigurno 6 godina) i da je moglo da ima dva ref broja na određenoj relaciji. Ako se nije nešto promenilo od tada, onda je i dalje moguće da deonica ima dva ref-a.

I slažem se još jednom sa @Duja, šta je ovde predlog za klasifikaciju?

Правилник о начину означавања и евиденцији јавних путева Члан 7.

Евиденција о државним и општинским путевима садржи:

1. ознаку пута;

2. назив пута;

3. категорију пута;

4. дужину пута;

5. ознаку (идентификациони број) саобраћајног чвора од кога почиње пут;

6. ознаку (идентификациони број) саобраћајног чвора на коме се завршава пут;

7. ознаку (идентификациони бројеви) саобраћајних деоница дуж пута;

8. називе саобраћајних деоница дуж пута;

9. редне бројеве саобраћајних деоница дуж пута у смеру раста стационаже;

10. дужине саобраћајних деоница дуж трасе пута;

11. стационаже саобраћајних чворова дуж трасе пута;

12. ознаку пута са којим се преклапа основни путни правац, за деонице у преклопу;

13. датум уноса односно промене података;

14. напомену.

Поред наведених података, евиденција о општинским путевима садржи и назив јединице локалне самоуправе којој припадају ти путеви.

Ево како изгледа горенаведени пример у референтном систему:

Пише да 13 преклапа 129 и пут има само једну ознаку, а то је 13. У Правилнику стоји да пут има ознаку (једнина) и дефинише преклапање.

Ево пример пута 13 код Кикинде на деоници у преклопу. (обележено је само са 13) Нигде нисам нашао неку деоницу пута са две националне ознаке.

Tako je! To smo i gledali! Hvala ti! Kao što rekoh znam da smo proveravali negde 2019. kada smo baš sređivali po Srbiji.

Ta 12. tačka potvrđuje da može put da bude u preklopu. OSM nema poseban tag da se obeleži preklop. Ima samo “ref”. Ukoliko bismo makli preklopljenu oznaku puta na deonici u preklopu, prekinuli bismo rutu i takav put bi izgledao mnogo loše, odnosno isprekidan.

Pa kao što rekoh gore, postoji unsigned_ref za sličnu namenu, pa bi samo trebalo promeniti ref=13;129 u ref=13+unsigned_ref=129. Relacija za 129 već postoji i ne bi se menjala. Jedino što se na karti više ne bi videlo kuda ide preklop.

Ja nemam stav treba li ovo raditi, deluje mi kao nepotrebna pedanterija.

I dalje sam mišljenja da nije dobro micati postojeće ref-ove iz tih atributa. Ako nešto znači @Srdjan023 jedino da se svuda stavi manji ref na prvo mesto (ako to već nije slučaj).

Može što se mene tiče.

Mada već imamo „odrađene“ preklope npr. IB 35 tako da ne znam zašto bismo imali drugačije konvencije za duge kategorije pute. Deluje konfuzno.