Покинуті села

Як правильно позначати населені пункти, які вже офіційно такими не є? А саме — залишати їх place=village, додаючи abandoned=yes, population=0, чи змінювати на place=locality?

Донедавна я користувався принципом: якщо село фактично покинуте (= ніхто там не живе), але не виключене з переліку сіл, то воно place=village, abandoned=yes, population=0, а коли вже й офіційно виключене з переліку (= воно вже не село), то place=locality. Але тепер сумніваюсь у правильності такого підходу, отримавши аргументи на користь позначення place=locality лише повністю зниклих сіл…

Хотілось би почути думки спільноти з цього приводу. Особливо тих маперів, хто проставляв тег place=locality знятим з обліку НП в своїх регіонах (як я зробив це в Чернігівській та Київській областях). :slight_smile:

Тут треба подумати.

  1. ми мапимо так, як є насправді, а не прописано у документах. Бо, наприклад, якщо “по документах” має бути ліс, а насправді там чиясь хатинка, то ми малюємо хатинку.
  2. на мою думку, якщо село фактично існує (будинки, сараї, дороги), то треба мапити як село. Навіть якщо там ніхто не живе. Але обов’язково позначаємо як “абандонед”. Взагалі, у нас є, наприклад, Чорнобильська зона відчуження, де офіційно ніхто жити не може. Проте Прип’ять та всякі села, які ще не знесені бульдозером, позначені як place=town / village /hamlet, а не locality.
    До речі, тут колись виникало питання про село Копачі, яке фактично знесено та засипане землею. Ось його та подібні колишні села начебто вирішили позначити як “локаліті”.

Ніколи навіть не задумувався, але отримавши прохання висловитися, зібрав думки докупи.

Як на мою скромну думку, в постановці питання змішано декілька понять з різних, паралельних сфер.
Щоб внести ясність, пропоную скористатися давнім принципом: Розділяй і володарюй :slight_smile:

Апелювати завжди краще до першоджерел.

Що таке place?

Першоджерело з приводу Key:place говорить:

Тобто:

Де отримати інформацію про “вид” і назву окремого “місця”? Для населених пунктів в Україні є таке першоджерело як сайт ВР, на якому кожен населений пункт має свою облікову картку. Наприклад, Лиман Другий: з картки відомо, що це село (place=village), звідти ж можна взяти назву щоб перенести в name=.
Якщо хтось з цим не погодиться, і скаже, що насправді це 1) смт, і що 2) називається воно, наприклад, “Лиман-2”, у нас будуть залізні аргументи як проти першої тези, так і проти другої.

Коли нас.пункт з обліку знімають, зникають і аргументи на користь того, як його називати. Хто після зняття з обліку зможе з певністю, аргументовано сказати до якого “виду” віднести це місце? Це селище? Це хутір? Може ферма (place=farm)? Позначити його як place=isolated_dwelling? Чи може ці хатки - тимчасове поселення міських жителів, яким набридла цивілізація? Одним словом, ніякої конкретики, суцільні IMHO… Тому особисто я завжди після зняття н.п. з обліку з чистою совістю позначав це місце абстрактним тегом locality - місцевість, місце знаходження, місцеперебування. От була колись така назва, зараз збереглася лише в усних переказах та архівах - хай буде для історії.

Що таке село?

Можна зайти з іншого боку, задавшись питанням: “Що ми можемо позначати як село”? Тоді варто з’ясувати що це таке - село. Вікіпедія говорить, що

далі

Тобто, все-таки поняття “село” пов’язане із тим, який стосунок до цього місця мають органи державної влади, ну і як наслідок, інші структури - телефонні компанії, пошта і т.д.

На цьому можна поставити крапку.

Для опису інших характеристик місця існують окремі теги.
На те живуть там люди чи ні, вказує тег population=.
Про наявність будівель свідчать об’єкти building=
, або територія landuse=residential+residential=rural. Для зруйнованих або нефункціональних будівель є ruins, abandoned, disused.

Стосовно abandoned=yes, то вікі стверджує, що дана комбінація застаріла і рекомендує уникати такої комбінації. В контексті озвученого питання “за фен-шуєм” вірно було б писати abandoned:place=village.
Хоча чи можна взагалі до поняття “місце” застосовувати тег, який рекомендують застосовувати до конкретних занедбаних об’єктів - будівель, доріг, мостів ?.. Мабуть, це тема для окремої дискусії чи домовленостей.

Досліджував недавно одне село зняте з обліку в 1986 році - там лишились одні фундаменти, поверх них цигани влаштували якісь “вігвами” з поліетілену. По факту маємо десятки закинутих/переселених/затоплених сіл в кожній області, найчастіше зруйнованих до фундаменту. В аналогічному стані зноходиться Херсонес та печерні середньовічні міста. + Маємо Зону Відчуження, де 2 міста мають облікови картки на сайті ВР, а більшість сіл виключені з цього списку. Хоча при цьому там досі стоять будинки і можна спостерігати дорожні знаки.

Враховуючи це все, я мушу погодитись з Lindroid. Було б правильно синхронізувати список place=village на території України з офіційним списком ВР. Для закинути сіл/міст виставляти abandoned:place=village|town, для закинутих НП знятих з переліку ВР place=locality