Горите в България

Здравейте!

Забелязали ли сте, че за България има твърде малко картографирани гори? Някак си цяла България е доста по-бяла в сравнение със “зелените” ни съседи. Откъде може да се вземат данни или мислите, че всичко трябва да рисуваме по сателитни снимки?

Здравей и добре дошъл/ла! :slight_smile:

Доколкото съм запознат има две линии в ОСМ, едните приемат масови импорти от готови свобдни данни (примерно виж Румъния), другите ги считат за лошо решение.

Аз лично съм на второто мнение. По-добре сега, засега да няма отбелязани гори, полета, ниви и т.н., отколкото да се импортират доста груби, неточни и донякъде остарели данни. Картата ще стане шарена и ще изглежда по-“готова” и пълна, но в много отношения това не е добре, защото след един такъв импорт малко хора изобщо ще са мотивирани да поправят безброй многото неточности. Нали изглежда вече попълнено! И данните ще си останат така грешни и груби завинаги.
Докато, ако е бял лист, има мотивация този бял лист да се попълни ръчно и точно, базиран на сателитни снимки. Така картата по-дълго време ще изглежда недовършена, но крайният резултат би бил много по достоверен и изпипан.

На кратко, според мен, целта ни не е да направим красиво изглеждаща от далече карта базирана на “мързеливи” импорти, а лека-полека да направим максимално точно и близко с действителността описание на света във формата на база данни. Която база данни после може да се ползва за безброй неща, едно от които е карсива карта с разноцветни гори, поля и градове.

Здравей, както казва BollWeevil, не е много добре да се импортва от корине - информацията е вече стара и не много детайлна. Тя е правена на базата на не особено детайлни сателитни снимки. Смятам, че имаме условията сами да си направим такава карта, която да е много по детайлна и уникална. Преди време правих тестове на класификация по landsat 7 сателитна снимка. Като резултат се получи много по-детайлна карта всравнение с CLC(Corine land cover) и това може да се види на тази снимка над Люлин планина.

С новия Landsat8 ще се постигне същия детайл и надявам се по-голяма достоверност. При добри снимки и желание може да се направи една класификация по тях и да се импортнат в осм.

То и аз лично отдавна се отказах от импорта от Корине и чертая ръчно. Това което съм направил може да се види за Преславска планина южно от Велики Преслав. Почти напълно съм начертал типовете гори ръчно по сателитни снимки. С графичен таблет чертането става доста по-бързо и точно и с плъгина Fastwrite за JOSM и нещата заспиват като цяло. Трудното е ако има много иглолистни дървета. Като цяло ако е еднотипна и голяма гората то сравнително бързо може да се начертае цяла планина за има няма час два. Но ако са много малки и развърлени масиви то тогава е доста тегава работата. Аз бавно и славно го направих това, за жалост Мапник рендера не отчита различните типове гори и земна повърхност като цяло и си ги чертае всичко по един и същ начин но с таговете за разграничаване стават нещата при по нататъшно ползване на данните. Даже си поиграх да тествам да конвертирам данните от OSM в Гармин карта която да е като топографска и работите заспаха. Един недостатък на Openstreetmap е че има доста малко тагове които описват различните типове гори и земна повърхност, като например блато, мочурище може да има гора с млади дървета, опожарени места и др. Не напразно даже в руската секция на форума за конвертирането на картите руснаците се чудеха за вкарването на нови предложения за нови типове които да описват земеползването по-подробно ако се следва аналогията от топографските карти.
Реактор гледах сега че Ландсат 8 е с доста по добра резолюция от 7-цата което е плюс за подобрение на точността като цяло.
Искам да те попитам какъв софтуер си ползвал за целта за разграничаването на различните типове растителност като си тествал това за Люлин планина?

wood или forest?
Южните ни комшии масово са заложили на wood, докато румънците и сърбите предимно на forest.
При нас повечето е forest, но има и маркирано като wood.
Както пише един в линка по-горе, в Европа няма гора, която да е wood, всичките са managed по един или друг начин.
Проблемът е, че forest излиза тъмно зелен с едни борчета на рендера, което допълнително обърква нещата.
Какво мислите по въпроса?

Аз лично ползвам Forest за големи гори. Даже като се замисля и в България не знам дали има изцяло дествена гора като цяло. Wood позвам единствено например за някакъв пояс от дървета като малка горичка например която се намира между различни ниви или например около някое дере. Според мен това е по-правилния начин като цяло. А например за горите в планините задължително трябва да е forest. Пък и на мен лично по ми харесва рендирането с борчетата :slight_smile:
Абе като сме почнали с горите, гледам има и още един належащ въпрос за маркирането на язовирите. И там я има почти същата дилема дали да е landuse:reservoir или natural:water, но за рендера това е без особено значение.

И аз използвам повече forest. След време може евентуално да се добави в рендера за типовете гори, но той в никакъв случай не трябва да е критерии за избора на таг. Преди беше импортнат слоя за широколистните гори от clc2006 за България, който беше с таг wood, но с времето се позаличиха тези гори :smiley: .

Това, което прдлагам е да направим масов импорт от съвсем нова информация. За тази цел се използват санимки от ландсат и гис софтуер(в примера съм изполазвал erdas imagine за класификацията и arcgis за симплифицирането и премахването на малките пътища). Ландсат 8 е със същата резолюция като ландсат 7, но без дефектите, които оставя сензора. Най-добрия период за класификация на снимки е август-септември, когато почти само горите са зелени и лесно се откриват, така че да видим какво ще излезе тези месеци, а паралелно с това разработвам програма, която да обработва снимките преди класификацията. Отделно трябва да се запази читавата информация, която е чертана от по-детайлни снимки като например Бинг. За голям импорт е нужна подкрепа от повече хора, всмисъл като одобрение и помощ при качването и се надявам при добро обсъждане да го реализираме, а при успех лесно може да се класифицират водните тела (сега има качени clc 2006 за БГ)

@REAKTOR, звучи добре и при възможност бих се включил да помагам, но нямам идея какво е нужно да се прави и т.н.
Ще е интересно да споделиш, може и да се съберем групичка за такава по-координирана акция.

Най-важното е да има обсъждане и накрая съгласие сред местните потребители. Също трябва да се види дали лиценза на ОСМ е съвместим с такава производна работа на продукт на USGS (сателитните снимки) и софтуера за класификация (erdas и arcgis). Първите са безплатни и надали това ще е проблем, а за комерсиалния софтуер ако се окаже, че не може да се ползва, ще трябва да разуча GRASS GIS, която е безплатна. Всичко до класификацията се извършва при мен, а след това може да се раздели информацията на различни потребители и да се разчисти първо наличното и да се качи новото. Информацията е доста и между потребителите трябва да се обсъди какво ниво на симплифициране трябва да се използва, тагове, начин на разчистване.

Има специална страница за големите импорти и е препоръчително да се следва: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Guidelines#Create_a_community

Предполагам ще има доста препънки, но за никъде не бързаме :slight_smile:

Относно горите да уточня, че ги из Добруджа ги тагвам като forest. Полезащитните пояси са садени и се поддържат от горските стопанства, както и всички останали гори. Не съм срещнал досега гора, в която да не личат разни лесовъдни процедури. Проблемът с липсата на точни таг-ове за горите ме кара да ползвам за млада гора или други подобни места natural=scrub.

Между другото точно поради липсата на такива тагове за видовете гори като млади типове опожарени площи и други подобни преди време руснаците бях видял в тяхната секция си бяха избрали разни тагове които да ползват точно при конвертирането на картите за Гармин приемници но определоно има нужда от повечко тагове които да разграничават различните типове гори. Това би било много полезно когато се изготвят топографски карти базирани на Openstreetmap.

babushka, сега ти прочетох поста за язовирите. Мисля, че е добре следната комбинация:

natural = water
water = reservoir

Някой забелязал ли е какво става около Пловдив? По-точно качването на CLC…

Ами красиво става, поне отвисоко :slight_smile:

Така е, за съжаление не сме се разбирали да го качваме. Този човек е като бързия влак, опитваш се да му говориш и продължава с бясна скорост. Някой от вас има ли контакт с него?

Да, добре би било да се обсъди, кое как и защо да се импортва. Какво става с вече въведените данни и други такива. За съжление въпросният потребител не е много приказлив.

Така е, писах на OSMF DWG и те ще се заемат.

Я пропуснал съм нещо като не съм влизал тук във форума от доста време ;).
Гледам май са почнали да трият тея импорти и да като цяло и аз не ги харесвам поради неточностите им. По съм фен на ръчното картиране на земното покритие. Но като цяло темата за CLC сме я дъвкали преди доста време и консесуса беше да не се вкарват данни оттам. Ако някой ползва картата на OFRM може да види за какви неточности става дума практическа реализация в картен продукт.
Между другото точно по темата преди време бях видял че Европейската Агенция подготвя различни данни с покритието видовете гори за цяла Европа и мисля че тези данни бяха базирани на по новите и точни Landsat снимки с по-висока резолюция. Като цяло обаче преди няколко месеца тези данни все още не бяха свободни за сваляне и например за България нямаше достъп до тях макар да баха приключили направата им доста отдавна сигурно оттогава мина година и повече време. Та тези данни ще са ми интересни да ги сравня как са като точност и дали няма да е лошо да се ползват за нашия проект в последствие.

Става дума за тези данни описани в този документ. Но все още в сайта на агенцията виждам някои от данните достъпни само в растерен формат а не във векторен.
https://cws-download.eea.europa.eu/pan-european/hrl/HRL_Summary_for_publication_v14.pdf

Здравейте.
Вчера се регнах в сайта на Европейската агенция дето са тези нови данни с базирани на сателитни снимки с висока резолюция. Е да ви кажа вече съм впечатлен определено. Тези данни си струват вече да се вкарта в ОСМ като цяло набързо си поиграх да ги сравня спрямо сателитни снимки от Гугъл наложени върху тях този слой. Първите ми впечатления са много добри за качеството им. Доста добре съвпадат границите на горите както и типовете гори. Проблема е че тези данни все още ги няма във векторен формат тъй като са още в незавършен формат и може би по нататък като се обработят всички данни ще ги пуснат и във векторен формат. В сайта на агенцията ги има само в растерен формат и тези данни са доста генерирализирани и опростени като резолюция но пак се вижда че са доста точно например спрямо Корине. Мисля че данните са събирани в периода 2011/2012. Сигурно на места вече ще има промени от постоянно изникващи из странат сечища но все пак ще има полза от тези данни според мен.
http://land.copernicus.eu/pan-european
Има ги като wms слоеве и с тях най лесно се работи. Има ги и на сайта качени растерните слоеве в геореферирани tif файлове които са гигапикселови и ако директно се опитате да ги отворите ще ви е малко трудно ;). Затова с WMS слоя се работи най-лесно. Аз вече с нетърпение ги чакам да ги пуснат, тъй като гледам освен за гори има и за водни обекти отделни слоеве.

Изглежда интересно. Като гледам резолюцията е 20м което е като CLC. Все пак ако видим и някой вектор ще можем да оценим този датасет както трябва