Тракийски могили

Имам си малко проектче, с което се занимавам в ОСМ и реших да споделя.

Тракийската цивилизация ме интригува много и се опитвам да науча максимално много за нея. Връзката с географията са могилите, които осъзнато или не, допринасят за пейзажа в много голяма част от страната и почти винаги са на интересни и красиви места с гледка, до извор и т.н. Затова реших, лека-полека, доколкото ми е възможно да картографирам всички видими могили на Bing снимките, като ги очертая като полигони.

Добавих малко писание как да се картографират в уикито (таговете са утвърдени): http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Bg:WikiProject_Bulgaria#.D0.A2.D1.80.D0.B0.D0.BA.D0.B8.D0.B9.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.BC.D0.BE.D0.B3.D0.B8.D0.BB.D0.B8

Ето резултатът до сега:

http://tinyurl.com/bcumeht

Доста от могилите са също и триангулачни точки и оттам могат да бъдат извлечени доста имена. Допълнително почти (но не напълно) всички могили са отбелязани на картата на Топомапер: http://www.topomapper.com/ От там може да се види каква е височината на могилата.

Аз лично добавям могила, само ако мога да я разпозная визуално на сателитната снимка, без значение дали е малка или голяма.

Бих се радвал и други да се включат. :sunglasses:

Бих се включил и аз като мерна някоя и друга могила също мога да я очертая. Но за справка можеш да ползваш 50000 топокарти, тези гледам в топомапер са 100000 мащаб така че може да липсва някоя и друга точка или могила.
Да те питам между другото ако си запознат щом се интересуваш от тракийската култура тъй като аз не съм какво ще кажеш за с. Могила, до Каспичан там има едно селце дето носи името си от един хълм в съседство откъдето му идва и името и винаги ми е било итнересно дали тази могила е изкуствено създадена или е естествено образувание ако случайно си чел нещо по въпроса ще ми е интересно и на мен да науча нещо ново.
Та ето за това става дума в Уикипедиа:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%28%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82_%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%29

Мерси за отговора! :slight_smile: Бих се радвал да ползвам топо-карти в по-добър масщаб, но нямам идея къде да ги намеря. Ако можеш да ми помогнеш, бих бил много благодарен. Ще е супер, ако и мапнеш някоя-друга могила, която забележиш като кръгче на сателитните снимки (често, за съжаление, си личат и следи от разкопаване)…

Не знаех за село Могила, шуменско. Честно казано, познавам по-добре и подробно само южна България. Примерно още не съм бил дори до Свещарските могили, което си е пропуск. Относно този хълм, наречен Могла - трудно е да се каже, наистина. Вероятно е много лесно да се прецени от геолози на място дали има насип на върха или не.

Предпазлив съм да обявявам всяко възвишение за тракийска могила. Разгледах различни снимки и от някои ъгли си изглeжда съвсем като естествен хълм, което ми говори, че по-вероятно е такъв. Този хълм или е най-уникалната могила в България, или просто има интересна форма. Но дори да е естествен хълм, съм сигурен че формата му е правила голямо впечатление на древните (за тях всякакви по специални природни форми сякаш са били много важни), така че е вероятно да е имало пбреди на него, още повече, че е в район с много богата култура още от най-древни времена.

Благодаря много за информацията.
По принцип ги имам тези 50000 карти всичките и те са доста разпостранени по принцип като цело и лесно достъпни но мисля че знам откъде могат да се дръпнат от един БГ сървър, макар че за ползването на тези данни от тези карти малко противоречат на идеята на проекта, доста е спорен въпроса около тях. Даже има цяла тема в руския форум дето се разисква дали могат да се ползват данни от тези руски топокарти или не. Ама бягай и искай разрешение от Генщаба :smiley:
Между другото на руските топо карти могилите се отбелязват със символа “курган” символа прилича малко на еврейска звезда и се очертава с кяфяв цвят най често като символа не е плътен и оцветен.

Разбирам, че има академичен дебат, дали могат да се ползват. Моето мнение също е, че ОСМ трябва да са малсимално свободни и не деривати от други несвободни карти. Въпросът е, дали тези съветски топогрфски карти са public domain или не.

В случая дори и да не са, не виждам проблем да се посъветваш с която и да е карта, после да отидеш до мястото, да разгледаш и да го картографираш в ОСМ.
Виртуален вариант на това правя аз с могилите. Посъветвам се къде има концентрация на могили от съветската карта и после, базирано на легалните Бинг снимки, където ги открия, ги очертавам в ОСМ.

В никакъв случай не ги добавям (полу)автоматично от съветската карта. Честно казано, не всичко отбелязано с това знакче “курган” реално е тракийска могила. А и не всички могили са отбелязани. Мисля, че подходът не е проблематичен.

Ето тука са сложени вече от много години са общодостъпни. Не са засекретени за разлика от българските топокарти. http://bgspeleo.info/?page=maps
Едните там дето пише военни топо карти мисля бяха Натовски от 90-те години и другите са руските. Естествено обикновено сателитните снимки дават много повече информация от топокартите. Топо картите най са ценни за разните географски имена на разни върхове реки и местности и описанието на релефа при тях е най точно тъй като всичко е правено на ръка рисувано всяка една хоризонтала по аеро снимки.