Мапирање пумпи

Колеге Мапери,

Надам се да лепо проводите празнике.

Ја сам уграбио нешто слободног времена и кренуо у реализацију идеје о којој већ дуго размишљам. Наиме, осећам да постоји потреба да се уведе мало више реда у означавање пумпи у ОСМ-у на територији Србије. Не бих сада да причам о потребама за тиме, као ни о генези моје идеје већ ћу одмах да пређем на то каква је тренутно ситуација.

На линку http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&t=h&oe=UTF8&msa=0&msid=118428370352388751101.00045f8853559bd947244 се налази списак пумпи које точе ТНГ. Контактирао сам ауторе овог списка и они немају ништа против да се ови подаци искористе за унос у ОСМ.
Е сад, како је незодно да се ради са kml фајловима и JOSM-ом ја сам оригинални фајл адаптирао и после оригиналног текста у опису додао линк који на одговарајућој позицији креира node у JOSM-у (наравно JOSM треба да је стартован и да му је укључен Remote Control). Поменути фајл се налази на http://openstreetmap.iz.rs/pumpe/LPGSerbia_adaptiran.kml .
Kml фајл је најприродиније отварти у GoogleEarth па сам направио и прегледе тренутно унетих пумпи и пумпи које точе ТНГ као kml фајлове (http://openstreetmap.iz.rs/pumpe/serbia_pumpe.kml и http://openstreetmap.iz.rs/pumpe/serbia_pumpe_lpg.kml ). Наравно и у овим фајловима поред вредности дефинисаних тагова стоје и линкови за олакшавање рада.

Табеларни прегледи унетих пумпи и основних тагова за поједине регионе се може наћи на http://openstreetmap.iz.rs/pumpe/ . Још није решен проблем аутоматизације ажурирања, а и када заживи преглед је у најбољем случају са јучерашњим подацима – ситуација је иста као и са kml фајловима.

Све је још у сировој фази али да сумирам – простим поређењем два kml фајла у GoogleEarth могуће је лако уочити разлику између унетих пумпи и списка пумпи које точе ТНГ. Дат је табеларни преглед пумпи по регионима.

Толико за сада. Све примедбе и коментари су добродошли.

Срећни празници !!!

Takođe, i odličan posao!

Usput, ovde postoji tabela detalja LUKOIL-ovih stanica na koju sam slučajno jednom nabasao:

http://www.lukoil.rs/main/static.asp?art_id=1518

Nema pozicija, ali je korisno za ubacivanje naziva, adresa, telefona, radnog vremena, itd.

Требало би стандардизовати називе пумпи. Некако је логичније да у називу буде и назив бренда него сам назив пумпе. Рецимо шта би било пригодиније за назив: Првомајска или LUKOIL или LUKOIL Првомајска?

Svakako. Ja sam baš nekoliko koje sam unosio/menjao standardizovao po tvom drugom primeru:

name=ЛУКОИЛ Првомајска
name:sr=ЛУКОИЛ Првомајска
name:sr-Latn=LUKOIL Prvomajska
brand=LUKOIL
operator=ЛУКОИЛ Србија АД

Brend npr. ostavljam na pismu na kome je napisan reklamni znak na stanici ili pored puta. Mislim i da LUKOIL, i NIS, i OMV imaju ćirilične verzije naziva (možda ne na svakom znaku), tako da valjda nema prepreke da se tako i pišu u ‘name’. (EKO je EKO, ali bi ga opet rebalo unositi ćirilicom u ‘name’ jer su u pitanju različiti unikod znaci.)

Alternativa je možda i

name=БС Првомајска
brand=LUKOIL

Може ли неко да ми објанси која је разлика између бренда и оператора?

Нема сврхе стављати БС (ако је то Безинска Станица). На карти је рендеровано са ознаком пумпе, а када се претражује списак POI за пумпе онда ће га бити свуда.

Operater je pravno lice na određenoj teritoriji i ne mora da nosi ime brenda koje je npr. u slučaju pumpi internacionalno i univerzalno prepoznatljivo. Tako je isto npr. ‘MAXI’ brend lanaca samoposluga a operater je ‘Delhaize Serbia d.o.o.’, itd., što je korisno pri npr. očuvanju brenda ako se promeni vlasnik/operater kao u tom slučaju.

U vezi BS, može da bude korisno možda jedino pri pretraživanju, ili je pretraga po POI već ograničena, ne znam? Meni je svejedno, kao što rekoh ja već unosio po primeru iznad…

Да ли су ово довољни подаци па да се каже да је пумпа у потпуности дефинисана?

amenity=fuel
brand=OMV
name=OMV Аутокоманда
opening_hours=24/7
fuel:lpg=no
fuel:diesel=yes
fuel:octane_95=yes
fuel:octane_98=yes

Да ли има потребе уносити још нешто типа телефон, да ли има продавницу, аутоперионицу, мењачницу и сл?

Pa ako su ti podaci poznati, zašto ih ne bi uneo?

Изгледа да нисам био довољно јасан. Требало би дефисати стандард шта попуњавати од тагова да би имали што комплетнију слику. Свака пумпа има безоловни бензин (овај или онај) и дизел тако да то и није страшно ако се експлицитно не наведе. Ситуација је другачија у вези са LPG-ом јер га нема на свакој пумпи и када тај таг није попуњен - онда се не зна да ли га има или се не зна да ли га има. Због тога ми је идеја да се што прецизније дефинише оптималан стандард шта се и како попуњава.