Карта Карпат

Для промальовування Карпат у нас є два типи даних:

Карти Бінга (на даний момент дуже мале покриття):
Славське
Кваси-Ділове

Треки:
Власні треки
Треки з систем типу everytrail (детальніше у гілці: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=18829 )
Довідково-інформаційна система «Блуд»: http://www.karpaty.com.ua/gps/blud.php

Щодо останньої, то з опису я зрозумів, що нам її можна спокійно використовувати:
«Метою даного проекту є створення бази даних географічних координат природних та рукотворних об’єктів Українських Карпат та надання громадськості доступу до неї .
Інформація надається авторами на безоплатній основі, користування ресурсом також не передбачає оплати.»
(див http://www.karpaty.com.ua/gps/doc/about.html)
Автору написав, вже кілька днів відповіді немає :frowning:
Дозволили використання своїх точок: Tasic (http://www.karpaty.com.ua/?chapter=forum&forum=13&frange=0&msg=81749)

Прохання 1:
Було б дуже непогано, якби технічно підковані колеги змогли імпортувати дані блуду в осм у хоча б напівавтомачному режимі. Це реально?

все ж давайте почекаєм на відповідь Блуду, там багато треків, і немає явної ліцензійної згоди про передачу і комерційне використання (яке передбачується осм-ом) :slight_smile:
а заімпортувати завжди встигнем…

в будь-якому випадку, деякі треки я б боявся імпортувати, бо прохідність не завжди ясна :slight_smile: йшов по одному треку від Шпиць до Кострича, дуже сварився :slight_smile:

Автор «Блуду» не проти використання даних системи, автором яких він є: http://www.karpaty.com.ua/?chapter=forum&forum=13&frange=0&msg=81749

Щодо треків інших людей, радить уточнювати із кожним окремо. Займуся цим на вихідних.

Привіт,
я спробував замапити дві невеличкі ділянки по своїх треках. Чи може хтоcь з досвідом глянути чи не наробив я там якихось явних ляпів щоб не теражувати помилки. Наперед дякую.

footway - асфальтована доріжка - невідомо, що робить на горі :slight_smile:
path - стежка

дякую за відповідь і за підказку … перечитав вікі і зробив для себе висновок що highway=footway треба здебільшого використовувати на доріжках які явно позначені як дріжки для пішоходів. пішов виправляти :slight_smile:

Всім привіт,

маю декілька практичних питань - нажаль самостійно знайти відповідь не вдається :frowning:

  1. як позначати ділянки вкриті

    1. ялівцем

    2. чорницями

    3. “альпийской сосной”

    4. галявини вкриті травою, але на яких знаходяться дерева на відстані 5-10 метрів одне від одного

    [/*] [*]як позначати ділянки на яких з одного боку дороги ліс а з іншого галявинка з травичкою - чи має це малюватись як мультиполігони де дорога буде входити в обидва[/*] [*]як позначати сільскі городи які знаходяться в лісі, причому між лісом і городом зазвичай є невеличкий буфер (іноді зовсім невидима дорога якою певно користуються щоб щось підвести раз в рік, чи просто невеличка ділянка з травою) шириною декілька метрів[/*]

Це буде два різні полігони, а між ними лінія дороги.

Дорога не повинна входити до жодного з перелічених мультиполігонів. Розглядайте дорогу, в цьому випадку, як осьову лінію посеред самого шляху і залишайте місце для самої дороги по всій її ширині. Трава не проходить по половині дороги, а по іншій половині - ліс

позначте такі городи полігоном, як landuse=allotments

можливо, підійде natural=scrub

галявину позначити (мульти)полігоном landuse=meadow, а зверху там де дерева, якщо є така можливість поставити точки - natural=tree

Також можна прочитати в Вікі про типи рослинності http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Vegetation

naturla=scrub, а щодо чорниць було б варто новий тег придумати - інфа корисна :wink:

naturla=heath

Я також вважаю, що не варто включати дорогу в мультиполыгон. Робити як тут:
http://www.openstreetmap.org/?lat=49.050159&lon=23.447053&zoom=18&layers=M

В ідеалі робимо inner-дірку, і всередині неї малюємо новий полігон landuse=farmland. Хоча думаю достатньо обмежитись стовренням дірки landuse=farmland і не відмальовувати буферну ділянку.

Так це більше для садово-дачних товариств, хіба ні? Поля - це трохи інше

Наскільки, я зрозумів запитання, мова йшлась про городи, але які розташовані не біля помешкання, а на окремій території. Саме для таких ділянок і використовується landuse=allotments, для садово-дачних товариств цей тег почали використовувати на теренах СНД, щоб не вигадувати нових теґів, тим більше що він стосується, як городів, так і дач.

PS landuse=farmland - так позначаються поля фермерські, колгоспні, радгоспні й т.п., але не городи.

поясніть яка різниця між городом і фермерським полем? як їх візуально розрізняти?

Перечитав ще раз wiki і в мене виходить так

чорниці, ялівець (“кущі по коліна”) - natural=heath
“альпийска сосна”, та інші ділянки сильно/густо зарослі “високими” кущами - natural=scrub - такиж цім тегом можна позначати ділянки вирубаного лісу
галявинки з травою з поодинокими (не густо розташованими деревами) - natural=grassland - мені це не подобається - але альтернативи я не знайшов

що скажете? виглядає логічним?

що до необхідності робити відступ між полігонами які позначають різні сутності що розташовуться одна біля одної - виглядає як на мене не особливо логічно - виходить що якщо галявина в середині лісу то зазвичай позначається без проміжку, а якщо галявина дотична до лісу то є два незалежних полігони. не зрозуміло що той пропуск означає - як на мене то не буває такого щоб поверхня землі не була чимось вкрита. може хтось має якесь логічне пояснення навіщо робити відступи між полігонами?

моє розуміння таке - фермерські угіддя це великі ділянки де зазвичай вирощують одну культуру на великій площі, а город це не велика ділянка де вирощують “багато” різних культур.

у мене тільки одне: дуже важко повторно редагувати такі надскладні мультиполігони. пазл адмінкордонів сільрад Львівської области я так і не осилив доробити, а тут пропонується створити пазл, де елементів буде на поряки більше.

тобто город від поля відрізняється лише розмірами? тобто малі полігони ви пропонуєте позначати landuse=allotments, а великі landuse=farmland?
я проти. давайте все ж лишемо landuse=allotments для дачних і присадибних ділянок, а всі інші території за межами компактної забудови тегувати landuse=farmland

Присадибні ділянки в загалі не варто виокремлювати вони входять в residential. Дачі та городи, що розташовані не поруч з помешканням, а знаходяться в іншому місці, це і є «наділ» — allotments.

Тут головною відзнакою є саме організація простору і я підтримую в цьому питанні сторону oleh75. Город, це коли «багато» різних культур на невеличкій ділянці. Якщо город і має площу 1 га і на ньому і огірочки з помідорчиками, морква, цибуля, картопля, буряки, соняшники, капуста та т.і. — це город, не поле. На полі вирощують одну культуру на значній ділянці.

Тут треба дивитись на місті. Де треба, а де й не треба.

Але не варто включати дороги до складу мультиполігонів, це є суттєвою помилкою.
Те що, ми позначаємо дорогу тільки лінією, якій і можна задати тег width=, вказує тільки на те, в якому напрямку вона проходить. Полігони, що розташовані поруч із дорогою, житлові квартали, поля, ліси т.і. простираються тільки до узбіччя дороги — тут буде їх межа, а не до її осьової лінії (якою і є та ліня, що ми намалювали в осм для дороги). Якщо комусь забажається він може позначити дорогу полігоном використавши теґ area:highway=, ось до нього і можна приєднувати дотичні полігони.

Тобто ви пропонуєте досліджувати дачні кооперативи і якщо в когось вирощується лише одна культура (наприклад тільки картопля) робити дірку в allotments і на одну ділянку виставляти тег farmland?

Поясніть мені людині далекій від фермерства який корисний зміст несе таке розділення? Город - це малегька присадибна ділянка, тобто біля помешкання (дачі). Не може бути город посеред лісу.

Гугл-транслейт перекладає allotments = наділи. Від слова “ділити”.
І OSM-wiki в оригіналі говорить, що вони характеризуються концентрацією в одному місці від декількох до кількох сотень земельних ділянок, виділених окремим особистостям або сім’ям.

Тобто, акцент дійсно на організації простору.
Не на розмірі ділянок, бо це може бути 2-3 городи десь “там за лісом”, а можуть бути величезні площі.
І не-монокультурність - це теж лише побічний наслідок того, що площа поділена на ділянки поміж багатьох людей. Малоімовірно що вони усі, не змовляючись, кожен засадить 100% своєї ділянки однією і тією ж культурою. Це просто найчастіше видима ознака.
Allotments - це коли місцева влада виділила людям певну площу під вирощування овочів/фруктів для особистих потреб. Площа поділена між окремими індивідуалами.

З тієї ж вікі-сторінки (мій довільний, смисловий переклад):
… ділянки обробляються індивідуально …
… індивідуали об’єднані в асоціації (в наших реаліях сьогодні це мабуть називають кооперативами), які орендують землю у власника з обов’язковою умовою використання землі виключно для садівництва, а не забудови …

Висновок: бачимо явні ознаки поділу землі на ділянки, кожна з яких може бути оброблена однією людиною або максимум сім’єю - це allotments.

Фермерське поле - воно теж взяте в оренду, але не об’єднанням індивідуалів, а однією юридичною або фізичною особою, якій напевне що вигідніше засіяти великі площі монокультурами щоб потім використовувати продуктивні методи із застосуванням техніки.

Lindroid, тобто allotments - це дачні і городні кооперативи. Візуально відділити можна тільки дачні.

Все інше - farmland, власне як і згаданий вище город посеред лісу.

Може, й ще як.

Ні. Город посеред лісу лишається городом і не стає від цього полем.
Поле зумовлює промислову діяльність та підхід до обробки с/г ділянок. Город - індивідуальний.
Дачна ділянка відрізняється від городу тільки можливою наявністю будівлі.