Ονομασία δρόμων/οδών

Έχει γίνει μια συζήτηση για τους δρόμους στην Βικιεπιχείρηση για την Ελλάδα: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Greece#Road_names_language
Πρόσεξα ότι στη συζήτηση της Αττικής έχει γίνει συζήτηση για την ονομασία των δρόμων/οδών. Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε εδώ ότι σχετικό με το θέμα.

Μεταφέρω εδώ το μήνυμα μου από το forum για την χαρτογράφηση της Αττικής, ώστε να διατυπωθούν τυχόν παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις. Αν δεν υπάρχουν προτίθεμαι να ξαναγράψω το σχετικό πεδίο στο wiki έτσι ώστε να μην μοιάζει με forum, αλλά να έχει μορφή οδηγίας για τους νέους χρήστες.

Διάβασα όλα τα σχετικά μηνύματα και εκτός από ένα όλα συμφωνούν στην χρήση Ελληνικών στο ‘name’ tag. Αν ο χρήστης ‘AiNikolas’ που διαφωνεί δεν επιμένει στην άποψη του τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει αποφασισθεί η χρήση Ελληνικών στο ‘name’ tag. Ταυτόχρονα θεωρώ λογικό να γράφουμε με Λατινικούς χαρακτήρες στο ‘name:en’ tag και όχι σε κάποιο δικής μας επινόησης. Αν κάποια στιγμή φτιαχτεί μια έκδοση του χάρτη που να δείχνει τις διπλές ονομασίες των δρόμων, όπου αυτές υπάρχουν, θα είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει όλα τα custom tags που έχουν φτιαχτεί στις διάφορες χώρες.

Πιστεύω ότι στην Ελληνική ονομασία των δρόμων πρέπει να μπαίνουν και οι τόνοι, δεν είναι και μεγάλος κόπος. Στην ονομασία με Λατινικούς χαρακτήρες πρέπει όπου αυτό είναι δυνατόν να την γράφουμε με τον τρόπο που είναι γραμμένη στις πινακίδες των δρόμων, έτσι ώστε κάποιος επισκέπτης να βλέπει στην πινακίδα και στον χάρτη το ίδιο πράγμα.

Από ότι διαβάζω στο “χαρτογράφηση της Αττικής”

υπάρχει και η σκέψη για ονομασία οδών σε greeklish να μπαίνει στο tag name:en_el (gr_tracker). Στο βίκι διάβασα ότι μπορεί να γίνει και name:en:el . Για μένα δεν έχει υπάρχει πρόβλημα είτε είναι το ένα είτε το άλλο.

Ίσως τα διαλυτικά [:] να είναι πιο ωραίο να υπάρχει μόνο μια φορά όπως αυτό που πρότεινε ο gr_tracker.

Το διάβασα και εγώ, αλλά όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα δεν θεωρώ καλή λύση την χρήση ειδικών tag’s. Αυτήν την στιγμή στο View φαίνεται μόνο το name και κανένα άλλο tag, φαντάσου όμως ότι τώρα που μιλάμε κάποιος φτιάχνει μια νέα πολυγλωσσική έκδοση του προγράμματος που θα είναι σε θέση να δείχνει τις ονομασίες σε διάφορες γλώσσες, Υπάρχουν δύο επιλογές, η μία είναι να ψάξει σε όλες τις χώρες του κόσμου και να βρει ποια tag’s χρησιμοποιούνται, και να φτιάξει μια λίστα με αντιστοιχίες (γλώσσα <-> tag). Η άλλη λύση είναι πολύ ποιο απλή. Θα διαβάση το tag name:(τα δύο γράμματα της επιλεγμένης γλώσσας). πχ name:en για Αγγλικά, name:fr για Γαλλικά κλπ.
Οποιοδήποτε ειδικό tag φτιάξουμε είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ποτέ πρόγραμμα που θα το χρησιμοποιήσει, άρα είναι άχρηστο.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το tagwatch για να καταλάβουν τι χρησιμοποιείται περισσότερο. (στατιστικά δηλαδή για την Ελλάδα). Δεν το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά νομίζω εάν το ψάξουμε θα μπορούσαμε να δώσουμε και στατιστικά χρήσης tag για την Ελλάδα.

Το ζήτημα είναι ότι είναι μάλλον απίθανο να το κάνει κάποιος αυτό, την στιγμή που έχει μια πολύ ευκολότερη και ποιο κομψή λύση.
Τέλος πάντων πρέπει να βάλουμε το θέμα σε ψηφοφορία για να καταλήξουμε κάποτε. Μέχρι τώρα έχω φτιάξει ένα μεγάλο αριθμό δρόμων με το name:en και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται περισσότεροι άρα και κουραστικότερο να τους αλλάξω.

Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν τρεις προτάσεις για την ονομασία των δρόμων με Λατινικούς χαρακτήρες:
Α. Η χρήση του ‘name:en’
Β. Η χρήση του ‘name:en_el’
Γ. Η χρήση του ‘name:en:el’

Θα βάλω αυτές τις τρεις προτάσεις για ψηφοφορία στο wiki και αν κάποιος έχει και άλλη πρόταση μπορεί να την προσθέση.

που είναι η ψηφοφορία? έχει ανέβει κάπου ?

Η ψηφοφορία είναι στο wiki : http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Greece#Road_names_poll
Υποτίθεται ότι τελείωσε στις 15 Μαιου.