Допълнителна информация за пожарни кранове

Пожарните кранове имат един куп стандартизирани тагове, които може и да са полезни. Най-лесно можем да тагваме couplings, но предполагам по-практически важно е максимален дебит/диаметър на водоносната тръба.

За съжаление не ми е директно очевидно къде е изписана тази информация по пожарните кранове. За сметка на това явно имат няколко използвани модела, евентуално и те си имат серийни номера.

Някаква представа кого е добре да питаме по въпроса? Ако вляза в произволна пожарна да разпитам, се съмнявам да ми обърнат много внимание. Имам бегъл спомен, че в Княжево/Карпузица (май някъде около way/364581313) имаше сграда на някаква агенция за пожарна безопасност или симулация на пожари, или нещо друго от тоя род.

Щях да предложа пожарната :slight_smile:. Другия вариант е Софийска вода, понеже са свързани с тяхната мрежа.

Има един сайт, базиран на OSM данни - OsmHydrant v1

Той показва разположението на пожарните кранове, както и покритието(във вид на цветен диаметър) за район. Може да го разгледаш. Този сайт не го интересуват такива подробности, а изобщо наличието на хидранти.

По “Войводина могила” в посока Горнобански път не те съветвам да ходиш…

Принципно, хидрантите се захранват с DN80 (80мм фланшово съединение), ама това си пише, че не се тагва. А горе, на надземните хидранти, има два щорца (Storz) на 52мм. Но какво идва по водопреносната мрежа е съвсем отделен въпрос. Дори и да има тръби с необходимият диаметър до хидранта, не е сигурно, какво налягане ще има, особено в малките населени места и/или далече от основен водопровод.

Според мен, не са нужни чак толкова детайли по хидрантите. Само местоположение, и дали са надземни или подземни.

Прощавай, но може ли да ми кажеш къде мога да видя снимка на подземен?

Мога :) Ето подземни хидранти:

Това се вижда на повърхността:

Ето и нов - Пожарен хидрант подземен с пета и гърне

Това не е ли също част от подземен хидрант? С такива(от такъв тип) е пълно. Има и сини

Там, отдолу, има тротоарен кран. Това са кранове под земята, които се слагат на отклоненията от водопровода към отделните имоти. През тези шахтички (има и в по-голям размер) се бърка с един шиш и се спира крана при нужда.

Благодаря за това разграничаващо обяснение! Май има неправилно отбелязани хидранти(като подземни) в България в OSM(не само от мен…).