Разкачване на площи от улици

Здравейте!

Тъй като неколкократно беше повдиган този въпрос не само от мен, реших да пусна тема тук, за да може повече от картографите в България да са наясно.

Става дума за това, че на много места по картата в страната има залепени площи за улиците(било то училища, детски градини и особено жилищни квартали). Едно на ръка, че това просто не отговаря на реалността, второ, че създава затруднения, неудобства и допълнителна работа за картографи от различно естество, които се занимават с някаква форма на armchair mapping.

В уикито изрично е споменато да се отбягва залепването на жилищните площи за улиците.

Било е споменавано и тук в една тема.

Съзнавам, че преди е работено със сателитни снимки с лошо качество и че самият iD редактор предразполага към подобни бъркотии с функцията си за залепване.

Добре е в бъдеще това да бъде взето предвид. А ако някой желае, то може да опита да изчисти кашата и в неговия си район… За сам човек да се заеме с това….Можете да погледнете дискусията под този набор от промени. В коментарите има спомената и една overpass заявка, чрез която могат да са открият подобни места по картата.

P.S. примерната overpass заявка търпи преработка за различните случаи - highway=residential може да се смени с тага за улица от друг тип, съответно amenity=hospital-с amenity=school etc.

Ако някой знае по-подходящ и бърз начин за откриване, да предложи. Изключваме самия преглед през редакторите(iD&JOSM)

P.P.S. Подобни случаи има и при парковете. Т.е. тук не става дума само за училища, болници и ДГ. А пък вече за горите/природните паркове и т.н. там картината става още по-трагична. Но там е възможно да се разбутат граници и за тях е необходимо постигане на консенсус отделно…

1 Like

It would be good to translate this wiki to Bulgarian so we can use it to point Bulgarian mappers to it. However, I’m wondering why in the English wiki, it’s hidden in the wiki for landuse=residential and not mentioned on Key:landuse - OpenStreetMap Wiki I think what you mean is also described here Land use - OpenStreetMap Wiki

Благодаря ти за последния линк, който си дал. Може и да съм го виждал, но да съм забравил за съществуването му.

Видимо, на картата, от гледната точка на data consumer-user(с Carto или друг слой), може и да няма никакви проблеми с това залепване. Но от наша(или поне моя и на @foreigner037 ), е мазало.