Γεια χαρά σε όλους. Θα ήθελα να επικαιροποιήσω το ορειβατικό μονοπάτι Ε6 στην Ελλάδα. Στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει πληροφορίες από το https://www.era-ewv-ferp.org/e-paths/e6/ για να κάνω την σχετική χαρτογράφηση του Ελληνικού τμήματος.
Από προσωπική εμπειρία και από πληροφορίες από άλλους πεζοπόρους, γνωρίζω ότι πολλά τμήματα μονοπατιών δεν είναι πλεον προσβάσιμα ή προσπελάσιμα. Έχω βάλει και σχετικές σημειώσεις (notes) πρόσφατα και αναρρωτιώμουν αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να γίνει η επικαιροποίηση. Σας ευχαριστώ θερμά
I’m also interested in mapping and updating long distance hiking routes in South-Eastern Europe, so maybe we can cooperate?
I’ve also heard discouraging stories about the state of the E4 and E6 in Greece: the E4 on Crete is frequently hiked and may be the best maintained of the E-paths in Greece, while the E4 in the Peloponnese may also be reasonably hikeable. I’ve hiked both the Bulgarian and Cyprus E4 so would like to connect them.
The operator of the Greek E-paths is https://www.eooa.gr/portal/ so maybe the first thing to do is contact them for what they believe is the actual course of the Greek E-paths.
Hello Richard, sure, any collaboration or suport is more than welcome. I’ve contacted EOOA in the past, but there wasn’t any response. Some times, regional or local hiking clubs (called EOS), private companies or individuals maintain or develop hiking routes and trails. Often, these are the same segments with parts of E4/6. Yet, there are several segments that are off limits. I’m plannig to hike the full E6 in the near future, and that’s why I want to update it. In case there isn’t sufficient response from the community, I might contact ERA and ask whether alternative routes could be designed and included in the official trail.
I heard that ERA is not a very responsive organisation either, but you may be lucky and they could help. If you can’t determine what the current “official” route of the E6 is, you could create your own in the way John Pucknell walked the E4, see https://johnpone4greece.blogspot.com/ It includes the part where E4 and E6 are on the same ways.
The E4 in Cyprus is not very well marked either and I didn’t find an official GPS trace, so we just followed it as it is mapped on OSM and had a good time The main thing is to enjoy your hike, and you could add much useful information to OSM for other hikers such as where guideposts still remain, where it is blocked (add barrier=*, foot=private, obstacle=vegetation, etc.) or where it is difficult/dangerous (add sac_scale=* ).
Δοκίμασε το waymarkedtrails, εμφανίζει τόσο το Ε6 όσο και το Ε4 μονοπάτι, αν και δεν γνωρίζω αν είναι επικαιροποιημένα https://hiking.waymarkedtrails.org/
Ωραία. Ναι, ξαναείδα όλη την διαδρομή και τώρα χαρτογραφώ και μια εναλλακτική (Ε6 alt) γιατί ενδέχεται να το περπατήσω κάποια στιγμή. Όταν το κάνω, θα κάνω και τις σχετικές διορθώσεις για τα απροσπέλαστα τμήματα του Ε6 στο πεδίο.
Θα κάνω την ερώτηση εδώ αν και δεν αφορά το Ε6 αλλά η θεματολογία είναι παρόμοια.
Έχω ένα πεζοπορικό μονοπάτι στην περιοχή μου το οποίο έχει μήκος 50 χλμ και διασχίζει επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους και κάποια ελάχιστα κομμάτια είναι καθαρά πεζοπορικά. Θέλω να το χαρτογραφήσω αλλά δεν είμαι σίγουρος τι tags πρέπει να του προσθεσω.
Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να το διακόπτω όποτε συνδέεται με ασφαλτοστρομένο οδικό δίκτυο ή μπορώ να το δημιουργήσω σαν μια ενιαία διαδρομή η οποία διέρχεται σε κάποια σημεία πάνω από υπάρχουσες οδικές αρτηρίες.
Τελικά κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να σχεδιάσω από την αρχή την διαδρομή πάνω στους υπάρχοντες δρόμους αλλά απλά να δημιουργήσω μια νέα σχέση που να περιγράφει το μονοπάτι και να κάνω tag τους υπάρχοντες δρόμους και μονοπάτια με την παραπάνω σχέση.
Ευχαριστώ για την βοήθεια
Αυτό λίγο πολύ θα πρότεινα κι εγώ, πριν την πρόταση του αγαπητού Richard :d.
Δηλαδή, από την στιγμή που μάλιστα είναι και μεγάλο μονοπάτι όπως λες, 50 χιλιόμετρα, και σε αρκετά σημεία περνάει από δρόμους και όχι απλά μονοπάτια, σίγουρα καλύτερα να είναι σε relation, κι απλά για όπου χρειάζεται στους δρόμους βελτιώνεις τα tags ώστε να πιο προσβάσιμα για πεζοπορία.
Από την στιγμή που μιλάς για μέχρι επαρχιακούς δρόμους, κι όχι για π.χ. αυτοκινητόδρομο, τότε σίγουρα δεν θα υπάρχει θέμα πρόσβασης πεζών, δηλαδή δεν θα χρειαστεί κατ’ εμέ να μπλέξεις τα access=* tags εκεί.
Ναι, χρησιμοποιείς κομμάτια από υπάρχοντες δρόμους και χωματόδρομους που συνήθως εμφανίζονται ήδη στο χάρτη. Και συνήθως πάλι, προσθέτεις μόνο τα κομμάτια που λείπουν συνήθως θα είναι highway=path.
Μετά τα βάζεις σε relation και καλό είναι για λόγους ευταξίας να είναι σε σωστή σειρά. Μας βοηθά στην επισκόπηση αργότερα με εργαλεία επαλήθευσης. Για μονοπάτια το καλύτερο είναι το https://hiking.waymarkedtrails.org/
Την προηγούμενη εβδομάδα ασχολήθηκα και γω μόνο με μονοπάτια και ορειβατικά καταφύγια να λεπτομέρειες.
Συνήθως ήθελε λίγη δουλειά σε ways που συναντούν άλλο way και το relation δε δείχνει σωστό στην επαλήθευση. Με το JOSM τα πράγματα είναι φαντάζομαι πιο εύκολα από το ID.
Στα μονοπάτια βοηθούν και ειδικοί ρόλοι σε ορισμένα way για περίπτωση που ξεμακραίνει για ένα αξιοθέατο πχ ένα γεφύρι. Εκεί πχ θα το ορίσουμε excursion στο relation.
Τα γράφει ωραία στην τεκμηρίωση.
Εγώ έχω πάρε δώσε με τους τοπικούς συλλόγους και που και που πάω για καμιά πεζοπορία. Έχω αρχίσει να περνάω μέχρι και μερικά information=route_marker που έχω συναντήσει παλιότερα και έχω σε φωτο.
Καλό είναι να επισημαίνουμε και πινακίδες κατεύθυνσης σε διασταυρώσεις με το information=guidepost.
Αυτά μπαίνουν και στο relation για φουλ έξτρα λεπτομέρεια :)
Σε κάποια φάση θα βάλω και γω την 360 στο σακίδιο με το κοντάρι της για … mapillary.
Στην πρόσφατη βόλτα έκανα mapillary με το κινητό μέσα στα δέντρα και έβγαλα πολύ καλύτερο το μονοπάτι. Και πρόσθεσα μετά τα markers :) όπως τα έβλεπα στο mapillary. Γι αυτό λέω ότι είναι πολύ ωράιο εργαλείο για λεπτομέρειες.
Στο OpenStreetMap
Αυτή την πληροφορία για τις πινακίδες την χρειαζόμουν, σε πρώτο στάδιο θέλω να προσθέσω κάποια πετρόκτιστα σημεία ξεκούρασης κατά μήκος της διαδρομής και σε δεύτερο στάδιο να προσθέσω και τις πινακίδες αν και αυτό θα απαιτήσει παραπάνω χρόνο.
Το μονοπάτι το έχω χαρτογραφήσει μέχρι στιγμής με τις πληροφορίες που δίνονται στην ιστοσελίδα. https://www.openstreetmap.org/relation/20980203/history#map=12/37.7680/21.5016
Αν θέλει κάποιος να ρίξει μια ματιά για λάθη ή παραλείψεις
Θέλω να το περάσω κάποια στιγμή με το ποδήλατο και να προσθέσω τότε πινακίδες ότι άλλη πληροφορία υπάρχει διαθέσιμη
Κοιτάω το relation και τα έχεις βάλει μια χαρά σε συνέχεια.
Προτείνω ο κλάδος μέχρι το Αγραπιδοχώρι να γίνει όλο με ‘excursion’ role για να μείνει μόνο η διαδρομή 'Ηλιδα - Ολυμπία στον κεντρικό ρόλο του relation.
Και θα “πάρει ΟΚ” το relation στο Waymarked Trails.
Αν καταλαβαίνω καλά εννοείς να φτιάξω μια καινούργια διαδρομή, σαν ξεχωριστό μονοπάτι που να έχει ετικέτα route=excursion
και να συνδέσω την εναλλακτική διαδρομή με αυτη τη νέα δαδρομή, γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνω αν γίνεται να έχω διαφορετικές ετικέτες ανα κομμάτι στην υπάρχουσα διαδρομή
Αποφάσισα να το προσπαθήσω μόνος μου για την εμπειρία περισσότερο, νομίζω ότι το ολοκλήρωσα όπως έπρεπε να γίνει και εννοείται ότι όποιος πιστεύει ότι απαιτείται κάποια διόρθωση μπορεί να την κάνει, αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε.