Hej, Szczęśliwego Nowego Roku! Wrzuciłam wyzwanie o konfliktujących budynkach na Discord w zeszłym tyg, zapomniałam wrzucić tutaj więc nadrabiam:
mpr.lt/c/49160, dobrego dnia!
link coś wrzucony został tylko częściowo
MR robi takie krótkie linki teraz pod opcją Copy przy nazwie challenge, jak wrzucisz w przeglądarkę - działa. Tutaj “tradycyjny”:MapRoulette. W sumie lepszy bo od razu z linkiem, dzięki i pzdr!
A jak zabezpieczyć budynek składający się z building:part (F4map Demo - Interactive 3D map) Way: Centrum Symulacji Medycznej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego (674283058) | OpenStreetMap by tak jak po ostatniej MapRoulette nikt tego nie zburzył?
Hej, nie ma zadań w tym moim wyzwaniu, w MR - w Szczecinie ani w okolicach, są głównie na Mazowszu, w Małopolsce, Poznaniu i na Śląsku - widać to rozłożenie w MR, ale myślę że to przede wszystkim jakość edycji będzie najważniejsza, nieważne czy przez MR czy nie. Mapujący powinni sprawdzić hitorie, podkłady, wiki i nie ruszać tego budynku skoro juz jest ok.
Ok. Zapytałem bo po któryms zadaniu z budynkami własnie go ruszono i “zburzono” .
W takim razie, może dodam coś zapobiegawczo w opisie tego wyzwania?Żeby ludzie zwrócili szczególną uwagę na 3D ale ogólnie żeby sparwdzali podkłady dokładnie i historie edycji. Myślę, że może to pomóc jeśli czytają instrukcje.
building=roof powinien być building:part=roof.
Dzięki - poprawię po powrocie do kompa w piątek.
Dorzuciłam notatkę w opisie i punkt instrukcji. Pzdr!
Dzięki. Dodałem note do relacji building z prośbą o info do mnie przed edycją; @Tetryk - zmieniłem z building na building:part
![]()
Hej, wrzuciłam nowy challenge na Discord, więc tu informuje pozostałych: Usuń duplikaty dróg, drogi nałożone na siebie albo blisko siebie, zamieszanie z modelowaniem geometrii. Pozdrawiam!
Cześć, wrzucam nowe wyzwanie tutaj i na Discord :[Napraw konfliktujące znaczniki - Highway i Construction Tag](Polska - Napraw konfliktujące znaczniki - Highway i Construction Tag - Challenges - Browse - MapRoulette), ciekawe - prawdopodobnie te drogi są otwarte, ale przyda sie trochę lokalnej wiedzy, pozdrawiam!
Cześć, wykryliśmy problemy z drogami - tym razem, duplikaty węzłów na drogach, niepołączone i to sprawia, że poszczególne elementy dróg też nie są w sieci drogowej: MapRoulette, ale są też inne problemy, proste do rozwiązania jeśli jest podkład - brak typu powierzchni: MapRoulette, za chwilę dorzucę informacje o tych challenges na naszego GitHuba i na forum, wrzuciłam już powiadomienie na Discord, pozdrawiam! Udanego weekendu!
Hej, wrzucam dwa nowe i dobre wyzwania:
Polska - popraw kąty i pozycję dróg - Challenges - Browse - MapRoulette
Polska - Popraw skrzyżowania dróg - Challenges - Browse - MapRoulette
Chodzi o ostre kąty i niepoprawne srzyżowania dróg, więc prawdziwe błędy. Pracujemy nad kolejną metodą wykrywania, więc jeśli macie jakieś sugestie, dajcie proszę znać, pozdrawiam!
Hej, https://maproulette.org/browse/challenges/53825 - to jest nowy challenge, pierwszy raz związany z POIs, nowy temat, wrzuciłam na discord - tu na wszelki wypadek. Są w nim punkty, które wyglądają na POIs bo mają logiczne nazwy ale nie mają kategorii, część to jakieś “kwiatki”, Było tego więcej, ale póki co chciałabym zweryfikować część na początek.
Będę wdzięczna jeśli zerkniecie, chodzi mi o poprawione dane ale też żeby się dowiedzieć więcej jak to rozwiązywać i wykrywać, a może jest coś więcej - użyliśmy overpassa do nodes bez tags, i przeglądaliśmy nazwy z jakimiś kluczowymi słowami. Dziękuję za każdą uwagę tutaj/na discord, dajcie proszę znać w komentarz też, jeśli wolicie i ktoś ma chwilę, pozdrawiam, szybkiego pon!