TomTom's MapRoulette projects - miejsca do naprawy/zmapowania

A co się działo z MR?

Po prostu ciężko się go obsługuje, nie jest to wygodne narzędzie, ale nie ma lepszego.

Jeśli piszesz o targach i daszkach […]

Narzędzie działa poprawnie, ale na targu nagle okazuje się że jest 50 budynków do narysowania i trwa to długo :smiley:

Hej, mamy kolejne wyzwanie:
MapRoulette,
uwzględniając uwagi społeczności - przygotowane jest inaczej niż poprzednie. Porównalismy mapę TT i OSM, tym razem, staraliśmy się wykluczać najniższe klasy dróg, są to nadal drogi lokalne (inne już w OSM są), mogą się zdarzać podjazdy ale powinny mieć wartość dla kurierów, logistyki itd. To na razie jest Toruń, testowo. Możemy zrobić taki challenge dla całej Polski od razu - odchudzimy go jeszcze bardziej zawężajać do wyższych klas, bo myślę w kraju mamy większe szanse na znalezienie takich braków, niż w pojedyńczym regionie. Dajcie znać proszę, jeśli macie jakieś uwagi.

1 Like

A czy moglibyśmy wybrać jeden wątek i się go trzymać, zamiast podbijać dwa wątki tą samą treścią?

Bardzo wątpię, żeby przeczytanie tego samego dwukrotnie lepiej zachęciło do wzięcia udziału w wyzwaniu. Mnie osobiście raczej zniechęca,

2 Likes

Mi obojętne, ale rzeczywiście lepiej prowadzić tylko 1 wątek :slight_smile:. A co do zadań to widać poprawę.

Cześć, wracam po wakacjach i dziękuję za informacje! Poszukam jeszcze podobnych zadan w innych miejsach.

Cześć, ja wpisuję informacje w różne miejsca, bo nie jestem pewna ile osób czyta które wątki i nie chciałabym żeby ktos ze społeczności poczuł się nie poinformowany/ pominięty itd. Kilka osób powiedziało mi że Discord i tak jest najlepszym miejscem, co robię, za to tutaj jesteśmy od zawsze. Ustalaliśmy to z przedstawicielem społeczności już dawno. Wrzucam to na 3 wątek czasem i z tego zrezygnuję, chyba że masz na myśli ten kanał też?Pozdrawiam

Każdemu wyskakują wątki, w których są nowe wiadomości, więc możesz spokojnie założyć, że ktokolwiek interesuje się tematem, zobaczy trzy kopie wiadomości i tylko go to wk…nerwuje :slight_smile: a w konsekwencji być może zniechęci.

1 Like

Mnie aż tak mocno to nie dotyka

Ok, słuchajcie, na pewno będę pisać na Discord, czy kontynuować tutaj - zobaczymy. Jakieś dodatkowe wątki porzucam w takim razie - dostałam ich trochę bo niektórzy lubią się dzielić informacją, myślę że znajdziemy złoty środek. Dobrego dnia!

Spoko, dzięki za chęci!

Tam gdzie są różni odbiorcy (e.g. tu i na discordzie (…facebooku, telegramie…)) jest jakiś sens powielać treści. Kilka wątków na forum - nie ma sensu, i tak wszystko przeczytają ci sami ludzie :slight_smile:

2 Likes

Cześć, biorąc powyższe pod uwagę, ogłaszam kolejne wyzwanie - napisałam na Discord, dla użytkowników forum tylko tutaj: MapRoulette. Wyzwanie związane z drogami, podobne do poprzedniego, ale uzwględnia inne miasto - Poznań i miasto sąsiedujące ale już mniejsze - Swarzędz, możemy próbować innego podejścia obszarowego - grupować zadania w wyzwaniach. Dla całego kraju, to sporo, ale już grupując miejscowości i drogi, da nam to mniej wyzwań i powiadomień. Kiedyś spróbowaliśmy obszaru województwa, ale ilość zadań jest na to za duża. Jutro spóbuję mapowania, zobaczmy jak to wygląda. Pozdrawiam!

1 Like

Cześć, wrzuciłam na Discord, wrzucam tutaj na wszelki wypadek:
Zaczęliśmy rozwijać kontrolę jakości i są dwa wyzwania: Za dużo punktów MapRoulette ale też niedokładne skrzyżowania: MapRoulette. Chodzi przede wszystkim o drogi i tym razem o poprawki a nie dodawanie niewielkiej wartości. Będę wdzięczna jeśli zerkniecie i dacie znać co myślicie. Opis jest dłuższy bo mogą mapować mniej doświadczeni, ale samo mapowanie powinno być proste i przynieść korzyść. Póki co jest to sprawdzenie jednorazowe, ale może powinniśmy mieć taką kontrolę z jakąś regularnością?Może też zaczynająć od punktu, dojdziemy do kolejnych problemów i potrzeb jakościowych w OSM. Zaczęcam do zajrzenia, dobrego weekendu. Pozdrawiam!

Hej,
jak napisałam na Discord (domitotompolska - super ksywa ;)) - wrzucam tutaj też info re: nowy challenge, dla ludzi którzy wolą forum, siedzi tu: https://maproulette.org/browse/challenges/49026. Na SoTM pytaliście, jakie inne challenge TT ma więc podsyłam: https://maproulette.org/browse/challenges/37599 (mój ulubiony, sentymentalny, jeden z pierwszych kiedy Konrad mi powiedział, że “ok może być taki duży” :rofl:) i taki ciekawy: https://maproulette.org/browse/challenges/44839 - ten dziwne kąty w budynkach mogą być bardzo małe, zadanie pokazuje budynek nie kąt, ale to są prawdziwe błedy, dobry challenge, popularny na całym świecie. Ten wątek trochę umarł, ale ostatnio poznałam kilka osób, które sa tu częściej niż na Discord, więc będe podrzucać info, pozdrawiam, dobrego weekendu lada chwila.

2 Likes

Hej,

chętnie zobaczę co w mojej okolicy jest do ulepszenia, pewnie jak i inni członkowie społeczności OSM. Fajnie by jednak było - jest to moje zdanie - by TomTom nie tylko podsyłał “co jest do zrobienia”, ale by sam się angażował w ulepszanie i uzupełnianie bazy danych OSM (z których przecież korzysta, a przecież ma ku temu zasoby - ludzkie, finansowe, organizacyjne). My naprawdę mamy co robić i nie czekamy na dyspozycje, które wprawiają nas w ruch :wink:
A mam takiego “moralniaka”, że z jednej strony czytam (za: TomTom zwolni 500 osób. Coraz lepsze mapy tworzy automat), że

TomTom informuje o przykrym ruchu, jakim jest “reset” firmy pod postacią zwolnienia 500 osób z działu tworzenia map. Jak podaje, dzisiaj za coraz lepsze obrazowanie rzeczywistości odpowiada stale udoskonalana automatyka i część pracowników (w tym przypadku aż 10 proc.) po prostu nie jest już potrzebna.

a z drugiej strony “no, weźcie, pomóżcie, są miejsca do zmapowania/poprawy”… Czy to społeczność OSM jest tym tytułowym “automatem”?

Serdeczne!

Hej Piotr,
TT jak najbardziej angażuje się w poprawę danych OSM - globalnie, mamy 2 zespoły które to robią i nawet na SoTM prezentowaliśmy ile i jakich danych poprawiliśmy tylko w tym roku. Polecam prezentacje, nasze strony projektowe itd. Rozmawialiśmy o tym bardzo długo na naszym 1:1, przed SoTM - na czym ten program polega. Ja ze społecznością jestem w kontakcie od jakiegoś czasu, tu w Polsce i wiele innych osób też. Temat zwolnień był wieki temu i nie ma związku z moimi projektami czy zespołęm więc odwoływanie sie do czegoś, co było tak dawno temu, nie ma już sensu. Poza tym to OSM guide mówi jasno, że “organized editing” to właśnie opublikowanie wyzwania i czekanie przynajmniej 2 tyg zanim rozpocznie się edycje zorganizowane, z którymi mamy już duże doświadczenie, więc TT stosuje się do zasad OSM. Jeśli społeczność widzi wartość i ma ochotę przejrzeć wyzwanie - super, jestem otwarta na opinie, wręcz uważam że ma najlepszą wiedzę żeby coś doradzić, rozwiązać i taki jest cel. TT wspiera takie inicjatywy i inne też, solidnie inwestując w OSM. Automatem jest np. proces wykrywania błedów, to jest nasz TT wysiłek - analiza danych, pisanie kodów, śledzenie danych. Mam nadzieję, że to Ci wyjaśnia sprawę udziału TT w OSM.
Generalnie firmy tech mówiąć o automatach, myślą o narzędziach software, z tym że nie w konteksie danych OSM w naszym wypadku, a produkcji własnej wewnętrznej, ewentualnie może kiedyś jakiś bot na OSM - w porozumienie ze społecznością i “code of conduct” (Mateusz Konieczny kiedyś taki napisał i zrobiliśmy razem aktualizacje prędkości w Polsce, i to było super, ale jeden raz tylko - to nie jest proste, szczególnie majać tak skomplikowane dane jak w OSM POL, tak szczegółowo zebrane).

pozdr,
Domi

Hej Domi!

Mój moralniak jest choćby z tym związany, że mam ludzkie uczucia i empatię, i wiem, że w polskiej społeczności OSM uczestniczą też byli pracownicy TomTom (zwolnieni z TT właśnie w wyniku szukania oszczędności), zajmujący się wcześniej tworzeniem map. Teraz widzą, że mieliby robić to samo, tyle że już za darmo, wolontariacko, “z idei”. A poznałem ich zupełnie przypadkowo, właśnie po łódzkim SotM, gdy będąc u dawnych przyjaciół na kolacji okazało się, że oni też mają znajomych zaangażowanych w społecznościowe mapowanie.
Bynajmniej nie staram się sugerować, że cos jest nie tak z zasadami wykorzystywania licencji OSM itd. Nic osobistego :wink:
Prawda jest jednak też taka, że te dawniejsze, wciąż aktywne zadania MR (spiky buildings i podjazdy), dla średnio rozgarniętego/doświadczonego mapera na etacie TT byłyby do rozwiązania w ciągu 2-3 dni 8-godzinnej pracy, bez konieczności wiszenia od pół roku i w oczekiwaniu na społeczność OSM, by je rozwiązała. I tak można by było “iść dalej” (patrzę na siebie: problemy z obu starszych MR w swoim obszarze dawno już rozwiązałem i nie mam w czym dopomóc), rozwiązywać nowe problemy; bez angażowania społeczności, która w swoich działaniach kieruje się głównie swoimi zainteresowaniami i obszarami swoich zainteresowań.

Niestety nie było mi dane uczestniczyć w prezentacji TomTom na łódzkim SotM, prosiłem o prezentację zarówno Salima, jak i na Discordzie. I nadal chętnie bym się czegoś dowiedział o Waszym wsparciu projektu OpenStreetMap. Moglibyśmy - już jako społeczność - prosić o wgranie tej prezentacji na stronę TomTom OpenStreetMap program – Community & Partnership :: State of the Map Europe 2024 Łódź :: pretalx ?
Serdeczne pozdro!

Chciałbys średnio rozgarniętego mappera? :slight_smile: A mówiąć poważnie, to opinii na temat kto i jak powinien byc zaangażowany w edycje jest wiele, jakie problemy są najważniejsze i jak szybko należy je rozwiązać to też osobna dyskusja i również należy o tym rozmawiać ze społecznością ogólnie. W międzyczasie wychodzą jedne, inne mogą poczekać a jest jest cała grupa tematów poza samymi danymi. Ja widzę, że coś się dzieje cały czas, to że Ty nie widzisz już zadań w okolicy, nie znaczy że ktoś nie zerka kiedy ma ochotę itd. czy nie ma innych rozmów, to na prawdę zależy od chwili, miejsca, kontaktów z innymi członkami społeczności itd. Nie miałam okazji rozmawiać z byłymi TTmersami na SoTM, szkoda, bo nie znam akurat tych ludzi! Za to mieliśmy kiedyś historię kogoś kto twierdził, że u nas pracuje i teraz coś robi w OSM i nawet coś wypisywał na FB, a prawda była nieco inna :slight_smile: Co do prezentacji, wysłałam już jakiś czas temu do Tomka T, sprawdzę na czym stanęło. Jest duża, nie wchodzi po prostu, ale jeśli jej nie ma jeszcze na kanałach, to spróbuję zrobić jakiegoś pbf może.

Wracam do roboty :slight_smile: dobrego dnia!
Domi

I see what you did there :ok_hand:

Sukces, prezentacja jest dostępna w formacie pdf : TomTom OpenStreetMap program – Community & Partnership :: State of the Map Europe 2024 Łódź :: pretalx! Dziękuję @RicoElectrico za ogarnięcie formatu, pozdrawiam!

1 Like