Tip: Mapjumper

Hierbij een tip waar je al dan niet iets aan hebt :wink:

Ik ontdekte op het algemene forum de link naar http://wiki.openstreetmap.org/wiki/MapJumper

Hiermee kun je van de ene webpagina (met geo data) springen naar de andere (met geo data). Het lijkt veel op de web link extensions van Garmin Mapsource. Daar kun je ook bv vanuit een locatie in MS naar de zelfde locatie in bv Googlemaps of OSM.org springen.

Als je in bv Firefox (of IE) een “bookmark” aanmaakt met daarin het scriptje op de wiki pagina dan werkt het als volgt.

Ga naar een pagina met geo info (bv www.openstreetmap.org) en zoom in op de voor jou interssant locatie. Selecteer dan deze bookmark. Je krijgt dan een nieuwe webpagina te zien met een groot aantal paginas waar je geodata kunt bekijken (meestal OSM). Kies je kaart en je staat meteen op de door jou geselecteerde locatie. Er staan ook nog veel kaarten bij die ik nog nooit gezien had. Hoop dat jullie er wat aan hebben.

Voor meer tips van Peewee bezoek morgen de Fiets en Wandelbeurs, waar hij al uw vragen mbt GPS en OSM / OFM hoopt te kunnen beantwoorden :sunglasses:
http://www.fietsenwandelbeurs.nl/index.php/bezoeker/programma/11-informatiemarkt

En, is Peewee zondag ook aanwezig ?
Bij de Wandelaars of de Pelgrims ? :slight_smile:

Ja en bedankt hè voor deze reclame :wink:

OK 1 tip nog: Als het werkt met de mapjumper en je gebruikt ook nog mapsource… maak dan een weblinkExtension aan voor … de mapjumper (met javawa weblink creator). Zo kun je vanuit MS meteen naar je hele rij met mapjumper-kaarten. (klinkt bekend ligfietser ? :wink: )

Nee bij de GPS informanten. Het wordt alleen zaterdag. Ik was wel gevraagd voor ook zondag maar naast GPS-en is er ook nog een leven (zei het beperkt en ik hoop dat de wederhelft niet meeleest :wink: ) Loop ik nu Keesm mis? Jammer, ik had je graag eens gezien/gesproken. Denk ook niet dat ik je veel had kunnen leren? Veel plezier zondag.

Over het document / handout van PeeWee:
Een aanvulling: Ik gebruik http://gpsies.com al jaar en dag ook om routes/tracks te tekenen; uiteraard op een OSM ondergrond.
Zie: http://www.gpsies.com/createTrack.do

Juist bij het tekenen biedt Klaus nog wel een Mapnik achtergrond. Voor het hoofdscherm zijn er per dag zoveel hits, dat hij niet gratis meer van G##gle gebruik kan maken. Tot voor kort +100000 hits/dag. Is ook bezig server te installeren met eigen OSM-kaarten.
Bron: http://blog.gpsies.com/article/175/wo-sind-die-google-maps-kooperation-mit-hikebikemapde

Bedankt voor de tips. Ik kwam er gisteren achter dat ik nog veel meer info op het document had moeten zetten. Ik had 100 A4-tjes meegenomen. In het begin liep het niet zo hard maar om een uur of 13 was ik er doorheen. Voor volgend jaar zal ik het document wel aanpassen.

Het was helaas niet zo druk als vorig jaar. Ik denk dat de meeste mensen nog lekker aan het genieten waren van het mooie winterweer. Ms dat het vandaag wel wat drukker is. Ik merkte wel dat OSM toch nog erg onbekend is. Ik stond gisteren naast een semi prof bedrijf dat GPS cursussen en gps team uitjes organiseert. Die hadden nog nooit gehoord van OSM of bv een afgeleid product als de OFM. (echt waar).

Met en beetje geluk krijgen we er wel een paar mappers bij. Ik vertelde dat ze zelf bv een fietspad toe kunnen voegen en dat bij de eerstvolgende OFM versie ze dat pad op hun GPS kunnen zien. Ik zag toen toch een aantal keren wat verbaasde ogen zo van "is dat echt waar? " Ja hoor, echt waar. :sunglasses:

@peewee: Mogelijk voor de handout voor een volgende beurs:

http://www.bikemap.net/
http://www.routeyou.com/home.nl
http://www.everytrail.com/world_map.php [geen OSM]
http://www.gpsvisualizer.com/ [even snel een trackje bekijken zonder noodzaak tot uploaden]
http://mtbroutes.nl/
http://afstandmeten.nl/
http://www.utagawavtt.com/

om nog een paar ‘dwarsstraten’ te noemen.

BTW: Op GPS.com wordt je aangemoedigd om je zelf gereden tracks naar OSM te uploaden

Om door die dwarsstraten het bos nog te kunnen zien zou ik geen sites noemen waar OSM niet op staat :wink:

Mijn favoriete site is http://ridewithgps.com want daarmee kan je routes plannen op basis van OSM ipv google en die site levert hele mooie hoogteprofielen op.

Een ernstig nadeel aan deze site vind ik dat hij geen fiets-veerponten gebruikt. Bij de Hembrugpont bij Zaandam, over het Noordzeekanaal, laat ridewithgps je doodleuk 30 km omrijden.

Het is me trouwens opgevallen dat de fietsrouteplanner voor Zuid-Nederland (http://www.fietsrouteplanner-zuid.nl) ook fietsponten negeert. Die routeplanner werkt tegenwoordig ook buiten de 3 zuidelijke provincies, maar bijv. in Amsterdam laat hij je km’s omrijden als je het IJ achter het Centraal Station wil oversteken. Nota bene ook nog 's via de IJ-tunnel… (serieus verboden voor fietsers - ik heb dit al gemeld bij de beheerder van de site).

Zou er niet een online fietsrouteplanner zijn die wel veerponten gebruikt?

Ja die is er en die ken jij ook. Die van de Fietsersbond :wink: Jammer dat de FB nog niet echt iets met OSM wil doen maar goed in die discussie zal ik niet veel energie meer steken.

Met bikerouttoaster kan ik van Eck en Wiel naar Amerongen en stuurt ie je prima via de pont.

Tijdens de Nieuwjaarsborrel heb ik staan praten met het FB van de Fietsbond site. Mijn indruk was dat deze meneer wel degelijk steeds meer oren krijgt voor gebruik van OSm als onderliggende kaart voor hun routeplanner. Ik denk dat het een kwestie van tijd is.

Ik heb toen ook even met hem gesproken. Ik kreeg het zelfde idee. Wel heel jammer dat het dan éénrichtingsverkeer is. OSM zou er ook wat mee opschieten als er data van de FB naar OSM gaat maar hoe langer de FB wacht hoe minder interessant het is. Kortom: We mappen gewoon verder :wink: