Tien pinta: Asphalt vai Paved?

Ilmeisesti on tapana merkitä osa Suomen asfalttipintaisista teistä luokkaan Paved (päällystetty)?

OsmAnd-sovelluksen ohjeista (kuva linkistä) voi kuitenkin ymmärtää Paved-luokkaan merkityn tien olevan pinnaltaan jotain muuta kuin asfalttia (concreate, stone, wood etc).

Jos siis pinta on asfalttia, niin pitäisikö se merkitä aina luokkaan Asphalt asfaltin kunnosta riippumatta? Jos ei, niin missä kulkee Asphalt-luokan ja Paved-merkityn asfalttitien ero?

https://drive.google.com/open?id=1kzH8tpSowFEBiFyuyioSDdmQa9HbXvCX

Hei

surface-tagin Wikisivun mukaan ‘paved’ on yläluokka ja ‘asphalt’ tarkempi alaluokka, eli jos tie on päällystetty jollain tarkemmin tuntemattomalla päällysteellä (asfaltti, betoni, puu, kivetys, tjms.), voi laittaa vain paved, mutta jos tietää päällysteen tarkemman luonteen, se tulisi merkata tarkemmalla arvolla (asphalt, concrete, wood, paving_stones/sett, ym… Vastaavasti ‘unpaved’ on yläluokka tarkemmille surface tyypeille ground, gravel, fine_gravel, ym…)

Pinnan laatua voi tarkemmin kuvailla vaikkapa smoothness tagilla, ym.

[EDIT:] Vielä selvennykseksi: jos muistaa vain, että tie on päällystetty jollain päällysteellä voi laittaa “surface=paved”, mutta tarkempia tageja tulisi aina suosia, eli asfalttipäällysteinen tie on aina “surface=asphalt”, mutta jos päällyste on kaameassa kunnossa, tästä voi laittaa oman lisätagin, esim: “smoothness=bad”. Päällysteen materiaali ja sen kunto ovat kuitenkin toisistaan riippumattomia määreitä.

Yst. Tolstoi

Kiitoksia valaisusta. Mainittakoon, että Potlatch 2 tarjoaa simple-tilassa vaihtoehtoina vain joko paved tai asphalt. Simple-tilassa ei siis voi valita ensin yläluokkaa paved ja sille kylkiäiseksi alaluokkaa asphalt.

Mutta asia lienee nyt selvä: asfalttipäällysteinen tie kuuluu merkitä luokkaan asphalt, asfaltin kunnosta riippumatta.
Wikistä (linkki alla) löytyi myös maininta surface: asphalt ->Nimenomaisesti fi:asfaltti.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:Key:surface

Suomessa on käytössä myös luokitus soratien pintaus(SOP) . Onko tuo päällyste pelkkä paved vai asphalt?

Hei vielä

Ja pahoittelut edellisen viestini epäselvyydestä.

‘surface’-tagin arvot ‘paved’ ja ‘asphalt’, ym. ovat kyllä toisensa poissulkevia. Yhdellä tagilla voi olla kerrallaan, pääsääntöisesti ja melkeinpä aina, vain yksi arvo.

Tarkoitukseni tuossa aiemmassa viestissä oli huomauttaa, että päällystearvo ‘paved’ on ikäänkuin yläluokka tarkemmille päällystearvoille, kuten ‘asphalt’-arvolle. Eli Potlatch toimii ihan oikein. Toki ylimalkainen tieto, että tie on päällystetty/päällystämätön on ihan kätevä, mutta tarkemmat arvot ovat aina suotavia. Pahoittelut vielä, toivottavasti tämä selvensi eikä sekoittanut edelleen.

Aika iso osa varsinkin isommista moottoriteistä ja maanteistä on tosiaan jostain syystä merkattu vain ‘surface=paved’-arvolla. Useimmat niistä voi varmaan melko huoletta melkein automaattisesti muuttaa ‘=asphalt’-arvoon. Toki on ihan eri asia, kannattaako tälläistä automaattimuutosta tehdä. Tunnollinen kartoittaja tarkistaa tilanteen aina paikan päällä tai tarkoista kuvista erikseen.

Huomattavaa on, että pienimmillä tiellä ja pyöräteillä on oltava tarkkana, sillä tarkemmilla arvoilla on varsinkin pyöräilijöille iso käyttöärvo, eikä samanlaista oletusta asfalttipäällysteestä ‘paved’-merkattuun tiehen voi tehdä. Mukulakivillä on ihan erilaista pyöräillä kun asfaltilla ja esim. katukivetys on pakkasilla pyörille todella liukas, vaikka olisikin nastat alla. Eli paikan päällä tarkistetut ja tarkemmat surface-arvot ovat kyllä oikein tervetulleita!

SOP on ihan hyvä kysymys. Itse ehkä laittaisin ‘asphalt’-arvon, mutta löytyyköhän täältä muita mielipiteitä?

Yst.: Tolstoi