Tielentokenttien merkitseminen

Käyttäjä Scraba huomasi, että tämä tienpätkä ei kelpaa reititykseen, koska siinä on sekä aeroway=runway että highway=primary. Olisin lisännyt sen mkgmapiin, mutta sitä vastustettiin, koska eihän tie voi samanaikaisesti olla lentokenttä. Mietin, että tällaiset tilapäiset lentokentät olisi parasta määritellä relaatioina, vähän niin kuin reitit. Mutta millainen relaatio? relation=aeroway, joka käsittää kaikki lentokenttään kuuluvat tiet (kiitoradan ja huoltotienpätkät)?

Mitä jos tekisi siihen tien viereen kiitotien ihan vain omana tienpätkänään solmuttamatta sitä maantiehen? Tai jopa alueena?

Tiet olisivat niin lähellä toisiaan, että tarkistustyökalut valittaisivat. Lisäksi kiitotietä voi käyttää vain tien ollessa suljettu. Alue tuntuisi vähemmän väärältä. Alue sopisi myös Lusin suoralle, jossa moottoritien kaistojen välissä on yhtenäinen päällyste.
Lisäsin Lusin suoran kiertotien (route=detour) kartalle mutta en vielä lisännyt mitään kiitotien merkintää. En ole ihan varma, käytetäänkö juuri sitä kiertotietä harjoitusten aikana. Jostain nimittäin luin, että autoliikenne ohjataan jo kauempaa, Lusin kylän keskustan kautta. Joka tapauksessa siellä on kaksi betoniesterivillä suljettua leveää ajoyhteyttä teiden 5 ja 140 välissä. Ehkä myös tieltä 140 suljetaan lentokentän huoltotie. Siinä kohdalla on muistaakseni vain peltoa, ehkä muutama talo.

Löysin tämän vanhan keskustelun aiheesta, jota olen itsekin miettinyt.

Sopisiko
aeroway=highway_strip

http://en.wikipedia.org/wiki/Highway_strip
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lentokoneiden_varalaskupaikka

Ainakin tuon wikimäärittelyn mukaan se on yhtäaikaa molempia.

.

Olen edelleen alueeksi merkitsemisen kannalla, nyt kun on saatavissa tarkkoja ilmakuviakin. Jätetään siis highway-polku ennalleen ja piirretään sen ympärille alue. Tai sitten piirretään samoja solmuja pitkin erilliset tienpätkät lentokenttäkäyttöä varten.

Toisaalta kiitoratoja ei yleensä ole piirretty alueina millään kentällä.

Lisäksi tuo niiden kiitorata ei voi olla tie väite on kyllä nyt aika länsimainen näkökulma koko asiaan. Esim. joku kiitorata jossain Himalajalla on sellainen että siellä on ihan sitä varten joku varoitusääni “nyt olis lenskari tulossa” että paikalliset tietävät pysyä pois kylänsä “tieltä” vähän aikaa :-). Esimerkkejä lienee muitakin mutten ole niistä vaan kuullut. Kumpi se nyt sitten muka on “primaryna”, tie vai kenttä, kun vaihtelee päivän sisälläkin.


i.

Toisaalta wikin mukaan…
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Aeroway
Runway Each runway should be drawn as a way and tagged as aeroway=runway with ref=. Use surface= for the runway surface. Runways can be defined as ways or as areas

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:aeroway%3Drunway
Used on these elements (oikean reunan laatikossa)
tie + alue (piste ja relaatio himmennettyinä, eli ei niissä)
Ja sitten samassa laatikossa taginfo kertoo, että on käytetty myös pisteissä ja relaatioissa. Ei kuitenkaan alueissa. :expressionless:

Jos sitten huolehtii, ettei highwayllä ja runwayllä ole yhteisiä pisteitä, niin eikö se sitten mene reitityksestäkin läpi?

.

PS: pitääkö aeroway=runway alueelle laittaa vielä layer=-1, että se jää kartassa tien alle.

Hyvä kun korjasit… joskus vuosi pari sitten jollain wiki sivulla sanottiin että tehdään vaan centerlineillä (pelkät nurtsit alueilla), mutta ohjeet ovat näemmä joko muuttuneet tai sitten niitä on edelleenkin tarpeeksi monessa paikkaa ristiriitaisina versioina. Tuo tagwatch vaan ei erottele suljettuja wayta (areoita) sulkemattomista.

Oliko muuten joku syy miksei samoja nodeja käyttäen voisi tehdä sitä runway:tä toisella waylla? Tajuaako mkgmap myös silloin että siitä ei mukamas sovi reitittää, vai oliko ongelmana vaan se että josmi marmattaa että “tässä” on kaksi wayta päällekkäin (mikä harvoin on oikeasti virhe, typerä validaattori vaan marmattaa niistä ihan tyhjästä). Hmm, taisikin skela jo ehdottaa tätä, mutta olen todella kyllä eri mieltä siitä mitä tuo joku mkgmap kaveri väitti, että kyseessä oli garbagea.


i.

Kyllä mkgmap tekee mitä pyydetään, jos kaksi tietä piirretään päällekkäin. Jos toinen tie olisi reititettävä, niin silloin Garmin voisi sekoilla. Garmin saattaa nimittäin joskus jättää ajokiellon huomiotta. Siihen liittyviä ongelmia voisi tulla autoreitityksessä, jos esimerkiksi pyörätie tai kävelytie piirrettäisiin ajoradan kanssa päällekkäin. Garmin ei onneksi kuitenkaan tunne rautatie- eikä lentoreititystä. :slight_smile: