Kuinka pitkäaikainen tien katkos tietöiden takia olisi aiheellista kartoittaa? Parin viikon työmaata ei varmaankaan ole mitään järkeä kartoittaa, mutta onko esim. puoli vuottakaan vielä riittävän pitkä aika tehdä muokkaus työmaan ajaksi?
Kyllä mä puolen vuoden rempan muokkaisin OSMiin, kuha muistaa sitä sitten ylläpitää ja päivittää valmiiksi kun sen on taputeltu. Tein tuota hesuleissa ns. kasin katutöiden yhteydessä omilla nurkillani, mutta olihan siitä jonkin verran hommaa, kun kävely- ja muut reitit muuttuivat joka viikko.
Mikä tahansa aika on hyvä, mutta sitten pitää pohtia omaa viitsimistä. Kartan pitäisi edustaa juuri sen ajanhetken totuutta. Koskaan se ei sitä täysin tee vaan kartalla on käytännössä aina jotain vanhentunutta tietoa. Eli ei tuohon kysymykseen voi mitään määraikaikaa antaa - se on tällaisessa harrastehommassa jokaisen kartoittajan oma maku joka sen määrää.
Tämä on yleisempi paikkatiedon totuus. Kohteella on käytännössä aina vain yksi tila juuri kyseisellä ajanhetkellä. Hyvä esimerkki on vesiverkon venttiilit, joiden karttojen kanssa työkseni touhuan. Venttiili voi olla auki tai kiinni, mutta se ei voi olla molempia. Tai jos saivarrellaan, niin venttiili, joka on kiinni ja vähän vuotaa on jossain välimaastossa, mutta kyllä sekin yrittää olla kiinni. Sitten kun se avataan sen tila muuttuu ja se on sitten taas sen hetken totuus.
Historiatieto on sitten erilaista tietoa, mutta se ei ole karttakohteen ominaisuus. Eli kartalla (tai paikkatiedossa yleensä) kohteella yksittäinen ominaisuus voi olla vain yhdessä tilassa. Tie voi olla hiekka tai asvalttipäällysteinen, mutta ei molempia yhtä aikaa samassa kohtaa. Historiatieto kuvataan yleensä käsitteellä relaatio, eli jonkinlaisena yhden suhde moneen suhteena. Tästä esimerkkinä vaikkapa palopostin tarkastus. On siis yksi paloposti, jonka kunto pitää tarkistaa vuosittain. Se tarkastus kuitenkin liittyy joka kerta siihen yhteen karttakohteeseen. Pitää siis olla erillinen taulu, johon tallennetaan se vuosittainen tarkastus, jolloin se tarkastuksen viimeisin tieto on sen karttakohteen sen ajanhetken ominaisuus. Toki historiatieto ja palopostin kunnon kehitys vuosien saatossa on sekin tarpeellista tietoa säilyttää ja siksi tuollaisia relaatioita tarvitaan.
OSM maailmassa relaatio on vaikkapa niissä järvissä, eli useampi palanen muodostaa Saimaan, mutta se on enemmän tiedon tallennus/käsittelytekniikkaa kuin tietyömaan aiheuttamaa yhden kohteen tilatiedon muutosta ajan suhteen.
Tietyömaa on juuri samanlainen aikariippuvainen asia kuin vaikkapa jäätiet tai moottorikelkkareitit kesällä. Eihän niistä kummastakaan kesällä siellä järvellä näy mitään, joten hankala sitä asiaa on pysyvällä viivalla kuvata. Toki erilaisilla seasonal tiedoilla sitä hoidetaan, mutta ei se mikään polku tai tie voi oikein olla, koska ei sellaista rakennetta siellä järven keskellä ole juhannuksen aikaan.
Hyvä kysymys! Esimerkiksi construction
-tagin Wikisivulla ehdotetaan seuraavaa:
Already existing features may be closed for a short time for temporary construction […] Don’t use
construction=*
to tag such short-term closures, consider using conditional restrictions instead. An example of an approximately two-month road closure where the reopening date (end of construction date) is known would look like thisvehicle:conditional=no @ (2025 Aug 04-2025 Oct 12)
. As OSM data is often used offline (and therefore may be several months old), only tag construction sites (particularly roads and railroads) if they are planned to be closed for at least six to nine months.
Itse olen kyllä merkkaillut työmaita ja katkottuja teitä, vaikka työmaa ei (työmaakyltinkään) mukaan tule kestämään ihan puolta vuotta. Kyllä useamman kuukauden kestävät työmaat on minusta hyvä tieto olla kartalla, varsinkin jos tie on tosiaan kokonaan poikki koko työmaan ajan. Muille työmaillehan on sitten oma construction=minor
taginsa. Lisäksi itse en pääsääntöisesti merkkaile katkoja, jos ne on toteutettu vain heiveröisillä työmaa-aidoilla. Jos (pyörä)tie revitään kokonaan auki vaikkapa kaukolämpöputken kaivantoa varten, merkkaaminen on jo järkevämpää. Jos vähän lyhempiaikaisia työmaita merkkailee, on tärkeää korjata tilanne mielellään itse kun työmaa valmistuu, kuten @Arista ja @tikola mainitsivatkin!
Oma juttunsa on sitten työmaakylttien arviot kestoista. Esimerkiksi Stadissa Porkkalankadun työmaahässäkkä kesti aika paljon pidempään kuin kylteissä oli ennusteltu. Itse asiassa työmaakylttiin teippailtiin uusia päivämääriä parikin kertaa . Taitaa olla aika yleinen tauti. Ajoradat olivat Porkkalankadun koko työmaan ajan käytössä (joskin osa kaistoista suljettuna), mutta pyörät joutuivat käyttämään erilaisia poikkeusreittejä ja ajorataa pitkän aikaa.
Tämä on kyllä hyvä kysymys. Tampereellakin on jatkuvasti käynnissä katutöitä, joita tekisi mieli jotenkin merkata, mutta jatkuvasti vaihtuvien työmaajärjestelyjen seuraaminen on tosiaan oma hommansa.
Esimerkiksi Särkänniemen ja Onkiniemen alueella on ollut nyt jo vissiin vuoden verran käynnissä katutyöt, joita ei ole OSM:ssä. Pitäisi varmaan olla, mutta erityisesti jalankulun ja pyöräilyn järjestelyt ovat tuossa välissä muuttuneet moneen kertaan.
Nyt Puutarhakatu on remontissa, ja senkin muutoksia olisi aihetta seurata. Tämä on vielä jännittävämpi, kun jalankulku ja pyöräily pääsee kyllä läpi, reitti vain on käyttökelvottoman hankala
As OSM data is often used offline (and therefore may be several months old), only tag construction sites (particularly roads and railroads) if they are planned to be closed for at least six to nine months.
Siellähän se vastaus näkyy pönöttävän wikissä: vähintään 6–9 kk pitäisi työmaan kestää, jotta kartan muokkaus tilapäisesti olisi suositeltavaa. Siispä jopa 8 kk kestävä työmaa voidaan jättää kartoittamatta, tapauskohtaista harkintaa käyttäen.
Juuri offline-käytön näkökulmasta asia tuli mieleeni. Kun joihinkin osm-dataa käyttäviin kartta-appeihin saa päivityksiä varsin harvoin, ja jos appi on ladattu kartoitetun (suhteellisen lyhytaikaisen) työmaan aikana, saattaa tällöin navigaattori näyttää virheellisesti tien olevan poikki hyvinkin pitkän ajan työmaan valmistumisen jälkeen.
Tuohan on ihan kaheli ohje. Minä en koskaan käytä OSM dataa Offlinessä - tai oikeasti ehkä käytän, jossain ohjelmiston taustakartassa, jossa en edes hoksaa käyttäväni sitä. Miksi sellaisen tarpeen takia olisi tuollainen aikaviive. Viikkokin kannattaa minusta kuvata, jos vain kartoittaja vastaa siitä viikosta ja muistaa sen viikon päästä poistaa.
Tuohan on aika klassinen map for renderer tapaus, eli kyllähän karttadatan pitäisi koko ajan edustaa nykyhetken totuutta ilman tuollaisia täysin hatusta tempaistuja kuukausimääriä. Lyhytkin aika kannattaa, jos kartoittaja vain vastaa kunnolla tekemisistään.
Käytäntö sitten varmaan on oikeasti jotain tuon ohjeen suuntaista, eli eihän nyt jokaiseen risaukseen vapaaehtoistyössä oikeasti viitsi lähteä.
Mainittakoon aiheeseen liittyen, kun kaikki ei ehkä tiedä, että OsmAnd-appiin saa kartoittajat helposti ilmaiset live-päivitykset vaikka tunnin välein. Pitää vain olla tehtynä yhteensä vähintään 30 edittiä kahden edellisen kuukauden aikana.
https://osmand.net/docs/user/personal/maps-resources#free-for-osm-mappers
Toisaalta Wikin Good Practice guide neuvoo (korostus lisäämäni):
Our map data is often downloaded and used offline on various devices for several weeks or months. For offline data to be useful, it should at least be expected to remain unchanged in the next few weeks when you map it. Certain events that happen in a regular pattern (like a weekly market) can be mapped by using different time tags.
Peruste tuolle parille viikolle (versus vähintään puolelle vuodelle) on täsmälleen sama kuin construction
-tagin wikisivulla, eli offline käyttö.
Ymmärrän kyllä myös @tikola n pointin. Entäpä vaikkapa iso ja pitkään kestänyt työmaa, joka valmistuu ihan piakkoin? Jos joku sattuu päivittämään karttansa juuri silloin, se näkyy sitten tässä ladatussa datassa työmaana seuraavat puoli vuotta, vaikka on tosiasiassa valmistunut heti lataamisajankohdan jälkeen.
Sekä linkkaamani construction
wikisivu, että tuo Good Practices -ohje neuvovat käyttämään vaihtoehtoisesti aikaehdollisia access-tageja tai *_date=
tageja. Osaatko, @Tunturikyy yhtään sanoa, kuinka hyvin vaikkapa OsmAnd tukee noita? Itse yritin etsiä tästä tietoa, mutta en heti löytänyt vastausta. Nehän voisivat ratkaista tämän ongelman, jos (mahdollisesti lyhytkestoisellekin) työmaalle laittaa construction=*
-tagien yhteyteen opening_date=*
-arvon/arvion. Jos siis mikään kartta tai reitittäjä oikeasti lukee ja huomioi noita arvoja.
@Tolstoi21:
Osaatko, @Tunturikyy yhtään sanoa, kuinka hyvin vaikkapa OsmAnd tukee noita?
Overpass-haku löytää Suomesta 6 kpl construction
-tilassa olevaa tien pätkää, joiden opening_date
on ennen tätä päivää. OsmAnd näyttää ne yhä construction
-tilassa eli ei osaa näyttää niitä valmistuneina eikä siten myöskään reititä niiden kautta.
Jos access
=no, OsmAnd ei reititä käyttäen kyseistä tietä.
Kiitos tästä vinkistä ja metodista! Overpass löytää todella vähän erilaisia conditional:
-merkattuja teitä (tai sitten en vain osaa tehdä kunnollista queryä niille).
Metodiasi soveltaen löysin Saksasta tällaisen tienpätkän, ja ainakin OSMR ja GraphHopper näyttäisivät (ehkä) tottelevan tuota ehdollista reititystä. Saatko vielä tarkistettua, miten esim. OsmAnd suhtautuu tuolla tavalla tagitettuihin teihin? Se voisi olla—construction
-Wikisivunkin mukaan—toinen vaihtoehto koodata myös työmaiden valmistumisajankohdat tarkemmin.
Tässä esimerkiksi Way: Kanavatie (23425446) | OpenStreetMap
Tägit:
motor_vehicle = yes
motor_vehicle:conditional = no @ (May 09:00-21:00; Jun-Aug 09:00-23:00; Sep 09:00-18:00)
OsmAnd reitittää kulkemaan tuosta myös mainittuina aikoina. Ei siis ilmeisesti tue ainakaan aikamäärittelyjä ehdoissa. Mitenköhän muut Osm-navigaattorit?
Voin vielä myöhemmin tarkistaa tuon Saksan tien sen tägeissä mainittuina ajankohtina, mutta tuskin toimii sekään.
Olisiko tämä Wikissä Conditional_restrictions sivulla mainittu tapa toimivaksi vaihtoehdoksi tietöille? Muut kuin moottoriajoneuvot lisättynä tarpeen mukaan.
motor_vehicle:conditional=no @ (2025 May 22-2025 Oct 15)
Kuvaus: Tieosuus on suljettu moottoriajoneuvoilta muutaman kuukauden ajan (rakennustöiden vuoksi). Navigoinnin pitäisi toimia päättymispäivämäärän jälkeen myös mainittuna aikavälinä luoduilla kartoilla.
En löytänyt äkkiä tuolla tyylillä tehtyä tietä OsmAndin testaamiseksi, koska en tiedä miten kissanhännän roippeineen voi sisällyttää hakuun, jos lainkaan. Vinkkejä saa laittaa em. tägien tyylin teille.
Tämän esimerkin Overpass-haku hakee Suomesta kaikki tiet tägilllä: motor_vehicle:conditional=*
. Löytyy 149 tällä hetkellä, vai millaisia teitä @Tolstoi21 tarkoitit löytyvän todella vähän?
Joka tapauksessa: jos OsmAnd ei toimi, mutta muissa toimii, ei tietenkään sen puutteiden mukaan pidä tägitellä karttoja.
Kiitokset tuosta linkistä! Joo, lähestyin itse hakua ihan liian monimutkaisesti: yritin löytää suoraan kellonajan mukaan ehdollisia tapauksia ja onnistuin vissiin sössimään samalla hakuni ihan kokonaan. Pitääpä kokeilla, kuinka hyvin esimerkiksi osm.org sivulla olevat reitittäjät (OSMR, GraphHopper ja Valhalla) noita lukevat!
Tämä on hyvä muistutus myös! construction
wikisivulla tuota ehdotetaan vaihtoehdoksi “lyhyille” työmaille, joten voisi kyllä ottaa käyttöön jos toimii. Itse ajattelen tästä vähän @tikola n tavoin: jos mikään reitittäjä ei tuo noita =no @ (⟨DATE⟩-⟨DATE⟩)
formatoituja access-tageja, niin viitseliäisyys käyttää niitä laskee aika lailla. Itse tosin aion vastakin käyttää construction=*
tageja jos, Rajatorpan tapauksen tavoin, pyörätien paikalla on neljän kuukauden ajan pari metriä syvä kuoppa .
No nyt tuli sattumalta tilaisuus testata noita :conditional
-access tageja .
Huomasin tänään, että Fabianinkadun pätkällä Porhtanian kohdalla on kaukolämpötyömaa 12. elokuuta saakka (kesto siis Tutkijakollegiumin ulko-oveen teipatun lapun perusteella). Työmaan päissä on ajoneuvolla ajo kielletty -merkit ja niiden alla sallittu pyörille -lisäkilpi, ja tien itäreunaan on tosiaan jätetty metrin levyinen asfalttikaistale pyörille.
Tagi on motor_vehicle:conditional=no @ (2025 Jun 10-2025 Aug 12)