Tesla Superchargers

Die locatie is een placeholder. Hij komt er wel maar nog even wachten, zie https://www.tesla.com/nl_NL/findus/list/superchargers/Netherlands Voorlopig heb ik geen andere aankomende meer toegevoegd omdat de tijdlijnen lang kunnen zijn.

Dit is raar, sommige partijen die OSM parsen kijken niet naar de startdatum… https://moovitapp.com/index/en/public_transit-Tesla_Supercharger_Klazienaveen-Netherlands-site_134486137-101 Okay, verwijder maar.

Verwijderd. Mocht je hem willen reverten: https://overpass-api.de/achavi/?changeset=85383244 en https://www.openstreetmap.org/changeset/85383244

Bij deze Tesla supercharger (en waarschijnlijk bij meer) staat charging_station:output=150 kW

Wat wordt er verstaan onder de charging_station:output? Er staat één node, dan denk ik dat dat de hele site is, en dan is 150 kW niet correct. Het kan één stall zijn (wat bij superchargers meestal 2 aansluitingen zijn en waar het gecombineerde maximum vermogen dan op 150 kW begrensd is), maar dat komt weer niet overeen met capacity=28 (er zijn 28 stekkers dus 14 stalls).
De wiki zegt dat het voor de hele site is: "To specify the max. output of the entire station: "
Wat dat betreft is de tag incorrect.

Ik heb zelf socket:tesla_supercharger:output=150 kW toegevoegd want dat is de maximale output van de socket.

De capaciteit van de gehele locatie is denk ik niet interessant, moeilijk te achterhalen en onderhevig aan wijzigingen. Ik vind het een goed idee om die allemaal te vervangen met socket:tesla_supercharger:output=150 kW. Wil jij dat doen?

De twee stekkers per stall zijn niet onafhankelijk te gebruiken dus ben ik voorstander om capacity gelijk te houden aan aantal stalls. Mee eens?

Ja daarom. Misschien dat het van oudsher zo gegroeid is toen nog niet alle tags zo uitgekristalliseerd waren als nu.

Inderdaad, en het gaat ook over het maximum vermogen. Dat dat niet gehaald wordt vanwege een tweede auto die aan het laden is of vanwege een accu die vol is dat is niet het probleem van OSM.

Ik zal er vanmiddag eens naar kijken.

[edit] Done in https://www.openstreetmap.org/changeset/95495504

Sterker nog, een Tesla Supercharger met twee stekkers kan er maar een stekker tegelijkertijd worden gebruikt. Dus tweede auto op dezelfde stall is niet mogelijk. Die twee stekkers zijn er alleen om verschillende modellen auto te ondersteunen.

Oh ja, dat zijn twee verschillende palen.

Wat mij ook doet denken: Model 3 heeft toch een Combo CCS laadpoort? Heeft nu elke stall een tesla kabel en een type2_combo kabel? Ik zie dat er ook een optie tesla_supercharger_ccs is.
Ik heb gehoord dat andere auto’s ook kunnen (een tijdje konden?) laden bij de Tesla supercharger.

Momenteel is het als volgt. Tesla heeft een soort supercharer, dat is die rechthoekige zuil met ovalen gat in het midden. Daar zitten twee kabels aan, elk met een andere stekker. Daarvan kan er maar een tegelijkertijd gebruikt worden. Verder is de plek om auto’s te parkeren ook zo gemaakt dat er maar een auto bij een paal kan staan.

Dit zijn beidde kabels die in ieder geval in Europa op elke zuil zitten:

Zelf heb ik nooit andere auto’s dan Tesla’s zien laden bij een supercharger, je auto moet zich identificeren als een Tesla met een uniek nummer, anders werkt het niet.

Het opladen van andere auto’s was blijkbaar een bug: https://www.ad.nl/auto/foutje-auto-s-van-concurrenten-kunnen-gratis-snelladen-bij-tesla~ac39714f/

Weer wat laadstations toegevoegd, zie overzicht in overpass of de wiki. Let op: er komen stations met vermogen van 250 kW bij ipv 150 kW. Kan ook zijn dat bestaande stations hiervoor een upgrade krijgen. Verder bij toevoegen adressen van de website van Tesla goed controleren, soms incompleet of met fouten (verkeerde plaatsnaam postcode). Zal er binnenkort nog wat toevoegen.

In OsmAnd kun je al deze punten standaard tonen door een Filter aan te maken onder Transportation voor Charging stations met Socket van Tesla Supercharger. Dit filter kun je dan aanzetten in de lijst van POI die op je kaart worden getoond.

Ik heb er net eentje bij vd Valk Emmen toegevoegd.
https://www.openstreetmap.org/node/8602955274/history
Zou jij deze (en evt de niet Tesla laadpalen iets ten zuiden) willen aanvullen met de overige gegevens?

Geim, aangevuld. Doe alleen die van Tesla dus die andere moet je even zelf doen.

Als iemand er zin in heeft, voor alles uit https://overpass-turbo.eu/s/HN7 de start_date zetten op datum van “Open Status” van https://supercharge.info/changes Let op: als OSM een oudere datum heeft, die laten staan. Soms gaan locaties tijdelijk dicht voor onderhoud en is de laatste open datum niet de start_date in de ogen van OSM.

Op website Tesla weer een fout, de locatie in Emmen heeft plaatsnaam Drenthe…

Mag ik vragen waarom je een adresnode op de charger zet? Er zijn nu 3 locaties met adres Verlengde Herendijk 50: https://www.openstreetmap.org/search?query=Verlengde%20Herendijk%2050#map=19/52.72387/6.88447 terwijl er volgens bag maar 1 is: https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/#?searchQuery=verlengde%20herendijk%2050&resultOffset=0&objectId=0114200000340013&geometry.x=256115.49360695&geometry.y=527443.51533026&zoomlevel=6&detailsObjectId=0114010000340014

Dat is voor navigatie om daar te geraken. Als je een betere oplossing hebt hoor ik het graag.

Dat is taggen voor de router.
Ik ben daar geweest, er zit geen huisnummer op de laadpunt(en), sterker nog, het huisnummer hoort bij Van der Valk even verderop.

Ondertussen zijn er de volgende Superchargers in Nederland, zie ook https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:amenity%3Dcharging_station/Tesla_Motors#Netherlands

Vraag of iemand nauwkeurig wil nalopen de start_date met oudste openingsdatum van https://supercharge.info/changes

Voor update van socket en power moet ik nog wat van uitzoeken.

Pander, mooie lijst, maar ligt Eemnes bij Bunnik ? Net als de vermelding Werkhoven. De link is wel goed.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:amenity%3Dcharging_station/Tesla_Motors#Netherlands
Er circuleren verschillende lijsten kan dat ?
Ja ik zag het al, de eerste is een Wiki lijst (2e Hands), de andere originele loopt eindeloos achter.
Is er wel een betrouwbare lijst ?

Bij Eemnes was een copieerenplakfoutje en is gefikst. Deze lijst in OSM wiki beheer ik ook en zie geen verschillen maar laat me weten als meer inconsistenties ziet.

Welke andere lijsten bestaan er nog meer?

Sorry Pander, maar ik kan het niet reproduceren, ik kreeg die Tesla lijst in beeld maar de datering was 2017/2019, dus tja, vergeet t maar.