Witam.
Chociaż trochę już edycji dokonałem, witam się dopiero teraz.
A robię to dlatego że problem który się tlił od jakiegoś czasu, podniósł mi ciśnienie. 
Te edycje które zrobiłem ściśle odzwierciedlają rzeczywistość, zresztą taki jest chyba podstawowy sens tworzenia mapy.
Cisnienie spowodowane jest radosną twórczością innych edytorów. Sam dodaję coś co zobaczyłem na własne oczy, ściezki, drogi itp dodaję chodząc z GPSem w ręku. Dlatego “podziwiam” edytorów, którzy (wg mnie dokonują edycji z “nosa”).
Mam na mojej dzielnicy przejście dla pieszych, które poprawiałem już z 4-5 razy, ostatnio pojawiły się dwa tracki w “moim” lesie (przypadkowo zmierzałem do celu i GPS zapodał mi ten track) gdzie trudno było zauważyć ścieżkę. Mam również inny “mój” las gdzie nastąpiły generalne zmiany w otagowaniu tracków. Mnie to nie rusza, las znam (ale jak ktoś korzysta z GPSu to tego rejonu nie zna) tylko że szkoda pracy i czasu. Można by w ten sposób dodać treść w innym miejscu. Dlatego zwątpiłem w sens edytowania po co tracić czas?
Jak trafiam na coś ewidentnie sknoconego wysyłam do autora podziękowania za edytowanie oraz prośbę aby nie psuć pracy innym. Ostatnio trafiłem na oszołoma 
Wydaje mi się, że projekt OSM dotykają takie same choroby jak Wiki. Dobrze, że każdy chętny może edytować, lecz również może czarna owca 
Powodzenia
poniżej dialog 
Witaj esbi,
marekt2 wysłał do Ciebie wiadomość z OpenStreetMap o temacie Re: Edycja:
==
On 2014-12-29 19:48:38 UTC esbi wrote:
On 2014-12-29 11:57:23 UTC marekt2 wrote:
On 2014-12-26 16:38:26 UTC esbi wrote:
Cieszę się, że edytujesz OSMapę. Jednakże tagowanie nie mające odbicia w rzeczywistości psuję pracę wielu autorów OSM. Powodzenia.
Też się cieszę, że edytujesz mapę. Pamiętaj jednak, że tagowanie nie mające odbicia w rzeczywistości psuje pracę autorom OSM. Baw się dobrze!
Widzę, że Ciężko ogarniasz temat. Więc prosto zamiast psuć OSm lepiej nic nie rób.
Widzę, że Jeszcze bardziej ciężej ode mnie ogarniasz temat. Myślę, że zamiast niszczyć naszą wspólną pracę, powinieneś skasować konto. Powodzenia.
==
Możesz również przeczytać wiadomość na http://www.openstreetmap.org/message/read/477064 i odpowiedzieć na nią na http://www.openstreetmap.org/message/reply/477064