Tagowanie prędkości i zakazów a kodeks drogowy

Nie da się ukryć, że aby właściwie “ztagować” prędkość na drodze potrzebna jest znajomość kodeksu drogowego. Dlaczego? Znak ograniczenia prędkości jest znakiem zakazu a ten jak wiadomo jest odwoływany przez skrzyżowanie(m.in i przede wszystkim). Skrzyżowaniem nie jest jednak przecięcie się drogi utwardzonej z nieutwardzoną czy też drogą dojazdową.

Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze)

Czym jest jednak droga utwardzona? I co jeśli droga jest utwardzona na pewnym odcinku od skrzyżowania? (a nawet kiedyś słyszałem że podobno każda droga przecinająca drogę krajową musi być utwardzona i przecinać ją pod kątem 90 stopni!!!). Zapewne wielu z Was zauważyło, że często właśnie drogi są wyasfaltowane na odcinku kilkunastu metrów od skrzyżowania. Co wówczas? Tutaj także odpowiedź jest w kodeksie.

“W polskim Prawie o ruchu drogowym, (droga utwardzona)została określona jako droga z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m[2]. Inne drogi są drogami gruntowymi.”

Swoją drogą odnośnie prędkości na drogach jedno-jezdniowych zdarza się że inna prędkość obowiązuje w jedną stroną, inna w drugą. Co wtedy?

Taki sam problem dotyczy drogi oznaczonej znakiem B-5 (zakaz wjazdu dla pojazdów pow.3,5t) czy “ogólnego” zakazu wjazdu od strony znaku na drogach dwukierunkowych jedno-jezdniowych? Ten znak również występuje często tylko z jednej strony drogi i obowiązuje w myśl zasady: “nie pozwól wjechać lecz nie utrudniaj wyjazdu”. Wówczas najlepiej jakby był punktem(nodem) i odnosił się do jednej drogi a nie parametrem/wartościom pewnego odcinka drogi.

Witaj w OSM Duke83 :)! Swietnie ze jestes tak uwazny!
Skoro poruszasz tak istotny temat, dobrze isc cios za ciosem i poszukac kogos (urzedu), kto bylby w stanie dac wiazace odowiedzi. Móglbys sie tym zajac? Warto by tez bylo zrobic pare przykladów graficznie pokazujacych czlonkom community w Polsce jak to dobrze tagowac. Po przedyskutowaniu wrzucimy to na wiki projektu.

Moze Ci sie pewnie wydac troche dziwne czemu jako nowy czlonek projektu mialbys w ogóle cos takiego robic: Cóz, prawda jest taka, ze OSM to olbrzymi projekt i ograniecie wszystkich jego licznych aspektów jest mozliwe tylko wtedy, gdy kazdy doklada do tego swoja cegielke.
Z góry dzieki!

Marek

O ile dobrze pamiętam, jest na to tagowanie:

• maxspeed:forward=
  • maxspeed:backward=

Tak tylko przykład o którym piszę dotyczy drogi trzeciorzędnej (i najpierw musiałbym dobrze zapisać sobie miejsca w których są “rozbieżności” w 40-stce). Akurat jest to miejsce w którym rzadko bywam i asfaltową drogę nadrzędną przecina wiele dróg nieutwardzonych i właśnie tam bywają różnice w ograniczeniu do 40km/h w zależności od kierunku jazdy. Myślę, że w tym przypadku najlepsza faktycznie będzie metoda(której nie znałem, thx4help) :

• maxspeed:forward=
  • maxspeed:backward=
    Póki co mam nieco wyższe priorytety tj. drogi (utwardzone/nieutwardzone co by routing lepiej prowadził) a w miejscu o którym piszę główna została dopiero przeze mnie wyasfatowana, z poprzecznych nieutwardzonych musiałem zaś asfalt zdjąć (pozmieniać z residental na track).

Już np. przy drodze wojewódzkiej 710 przy której mieszka brat (http://a.osm.trail.pl/16/36282/21720.png) ograniczenie 40-stka niemal się pokrywa na wysokości szkoły. Piszę niemal gdyż w jednym miejscu zaczyna się od skrzyżowania i trwa “ustawowo” do skrzyżowania, w przeciwnym zaś kierunku zaczyna się jednak jakieś 50 metrów (na oko)za skrzyżowaniem lecz przed szkołą więc nie ciągnie się już pełną długością od krzyżówki do krzyżówki. Tutaj jednak różnica jest w pełni uzasadniona lecz metoda maxspeed:forward/backward z pewnością jest jedyną słuszną i oddającą realną sytuacją. Do tego będę się stosował przy rozbieżnościach.

Swoją drogą przepisy ruchu drogowego powodują że aby znać obowiązującą prędkość po wyjeździe z drogi “leśnej” nieutwardzonej na utwardzoną powinniśmy chyba wrócić się do najbliższego skrzyżowania.

Tak na marginesie dodam tylko jeszcze, że mapa jest pewnym uproszczeniem rzeczywistości. Przykład: ktoś mnie pytał jak robić następujące ograniczenie: 90km/h → 100m dalej znak: 70 km/h → 100m dalej znak: 50 km/h. Ja bym nie ciachał drogi na kawałki tylko wydzielił jeden w miejscu początku ograniczenia i otagował go maxspeed=50.

Oczywiście, perfekcjoniści zrobią to lepiej :wink:

To ja się pytałem. I z tego co tam byłem ostatnio to wygląda to tak:
70>50>40 (tymczasowy wjazd na S7) >70>90

Tak z ciekawości, mogę tak tagować przystanki? By wiedzieć w którę stronę ulicy jest przystanek?

Sądzę że forward/backward jest na tyle fajne i ogólne, że powinno dotyczyć wszystkiego (ostatnio była dyskusja np o światłach). Zdaje się nawet, że ktoś wspominał, iż JOSM potrafi automatycznie odwracać wszystkie forward na backward (i vice versa) gdy ktoś zmienia kierunek(zwrot) drogi.

Wydaje mi sie, ze w opisie relacji tras transportu publicznego na wiki nawet tak sugeruja.

Akurat na Wiki jest dość spory bałagan. I kojarzę jakiś obrazek, który ładnie określał jak kodować przystanki i perony. Ale gdy potrzebuję nigdy go nie mogę znaleźć.