Tagowanie odcinkowych pomiarów prędkości

Nie jest to tak do końca jak piszesz bez przemyśleń bo działa to w MNE i innych apkach korzystajacych z tych danych poprzedzine dlugimi testowaniami by to się przyjęło. Opisałeś to w taki sposob jaki uważałes - przydalby się preset do josm dla kazdej kamery opp tak jak jest to w przypadku fotoradarow ale i to mozna by rozbudować o wiecej danych ktore dodajemy w tagach, swego czasu powstał preset (nie wiem czy dobrze to nazywam) dla wjazdów i wyjazdów awaryjnych i przejazdów na eskach i ekspresowkach.
Wracajac do tematu - dodajemy miejsca kamer, ich dane z canard jako ref ( by poźniej wiedzieć ze jest to działajacy fotoradar ktory na stronie canard’a moze nie być wyświetlany ze wzgledu na certyfikowanie czy z innych technicznych powodów) noda na linni w miejscu poczatku i konca opp i spinamy to relacją odcinkowy pomiar predkosci dostepna w josm gdzie dodajemy wszystkie elementy opp wraz z odcinkiem drogi i maxspedy zawarte w info na stronie canarda, staram sie ostatnio robic to na bieżaco w oparciu o info canarda o uruchomieniu jakichś nowych fotoradarow, opp, czy przejazdów na czerwonym swietle. Jesli sa opisane dodaje brakujace dane czy spinam to w relacje jesli ich nie ma, jesli coś zmieniam pisze do autora czy moja zmiana mu pasuje. Wazne ze ta praca wspolna przynosi efekty.
Ostatnio jechałem S7 z Gdanska do Warszawy i gdzies tam montowali powoi kolejną infrastrukture opp niestety nie zawsze moge odpalic mapilary by potem znajdowacć takie miejsca na świeżo.

Osobiscie - brakuje mi preseta dla kamer opp - wykorzystuje do tego preset survilance w ktorym dodaje typ kamery average_speed tam dodaje ref=symbol canard’a lokalizacji danego miejsca; source=strona z mapą urzadzeń, source:maxspeed= wynikajace z przepisow czy tez znakow, description=typ aparatu ze strony canarda.

a na mapie aktywnych urządzeń ich nie ma :person_facepalming: :person_facepalming:

uzupełniłem - Twoje nody zostawiłem na chwilę obecną

Wygląda OK ! :slightly_smiling_face:

1 Like

Dodałem nową stronę do Wiki, w wolnej chwili podlinkują ją jeszcze żeby było łatwiej znaleźć i może rozbuduję przykłady.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:enforcement=average_speed

2 Likes

Napisałem do CANARD i poprosiłem o uzupełnienie mapy o urządzenia OPP na drodze 403.

o super :+1: :+1: :+1: :+1:
co do maxspeed’ów to z reguły są podziałem na osobowe i ciężarowe lub tylko tylko podają jedną wartość do maksymalnej prędkości ciężarówek i autobusów można by w szablonie dodać tag - maxspeed:hgv:conditionel=@ … i może zamiast rekomendacji przy maxspeed = opcjonalnie dać wymagane? jak i przy ref o ile jest umieszczona na mapie - wtedy można sprawdzić czy jest włączona (jest na mapie CANARDa) czy przechodzi naprawy czy certyfikaty (ułatwia mi to edycję fotoradarów i ich weryfikacje bo jest ich dużo juz nieaktualnych a jak mają refa z CANARDa to wiem jak wyżej pisałem.

I może podzielić to na dwa przykłady OPP gdzie kamery są na:
1 - bramownicach jak nad drogami szybkiego ruchu:

2 - na tych słupach wygiętych montowanych po jednej stronie w jezdni (nie wiem jak poprawnie oznaczyć kreskę nad jezdniami od podstawy do końca ramienia - obecnie daję man-made=gantry i layer=1):

fajnie by też było by w pluginie roadsigns w josm dodano znaki informacyjne OPP początek i koniec D51a i D51b i ich opisy https://github.com/d3mol3k/josm-plugins/tree/master/roadsigns - swego czasu edytowałem tam plik dla Polski xml ale albo tego nikt nie zauważył lub po prostu czegoś nie umiem/nieogarniam tam (a w sumie prawie nic :frowning: )
super jakby dało rady zrobiś preset dla kamer OPP (coś w stylu - przejazdy awaryjne i wyjazdy awaryjne na drogach expresowych)

co do przykładu 2 - w miejscowości Dukla zrobiłem to w ten sposób:

Nie wiem czy zawsze na całym odcinku OPP musi być takie samo ograniczenie prędkości - dlatego dodawanie np. maxspeed=50 do relacji wydaje mi się tricky, widziałem że czasem za granicą ludzie wpisują average_spped=50 - ale czy ktoś będzie wyliczał ten average speed na podstawie długości poszczególnych odcinków? Dlatego wydaje mi się, że ważniejsze jest dodanie maxspeed do odcinków dróg.

Tak, z bramownicami trzeba by dodać, nie wiem tylko czy zdjęcia na odpowiedniej licencji dam radę znaleźć. Ogólnie to, z tego co rozumiem, powinno się tagować tak jak to zrobiłeś - czyli przykleić kamerę do linii oznaczającej bramownicę i nie przyklejać do linii drogi.

surveillance=average_camera - skąd się wziął ten tag? Nie lepiej już by było stosować surveillance=average_speed?

Z dodawaniem presetów tez mi średnio idzie, może ktoś inny będzie miał ochotę dodać :stuck_out_tongue:

No chyba musi, skoro OPP polega na zmierzeniu czasu, w jakim się przejechało odcinek…

A nie może być połowa do 70km/h i połowa do 50km/h?
Wtedy w maxspeed należało by wpisać najmniejszą, czy średnią?

Nie wiem czy to rozważania teoretyczne, mało jeżdżę samochodem, ale technicznie i prawnie to chyba możliwa sytuacja

I jak byś mierzył, czy na pierwszym odcinku nie przekarczali 70, a na drugim 50, mając tylko sumaryczny czas i sumę długości odcinków?

Sumaryczny - czy nie przejechali odcinka szybciej niż to wykonalne zgodnie z prawem. Nawet jak jest jakieś kilkadziesiąt metrów zwolnienia przed przejściem/skrzyżowaniem

Co do maxspeed te odcinki sa poprowadzone drogami o stałej prędkości z tego co zauważyłem, albo znakami albo w obszarze zabudowanym gdzie nie ma podnoszenia na nim limitu predkosci, na autostradach czy eskach maxspeed jest taki jak drogi lub zmiejszony na całym odcinku znakami, w kilku miejscach sa dwie wielkosci dla osobowek i poj. cieżarowych (A4 pod Wrocławiem) i w kilku miejscowosciachja dlatego w relacji dodaje jesli wystepuja dwa odraniczenia procz maxspeed również maxspeed:hgv:conditionel

Te zdjecia do mapilary sa mojego autorstwa jakby co z mojoich podróży wiec nie powinno być problemu

average_camera - mój błąd muszę poprawić na poprawne average_speed (jak utwozyc zapytanie do owerpasa by to wyszukać gdzie dałem du…ciała?)

Potkałem tylko jedną nawigację która pokazywała na takim odcinku średnią prędkość na OPP w Dacii Czyli pewnie i w Renault - wyliczała ją na bieżąco z predkosci auta i przebytej odległości, nigdzie indziej tego nie widziałem.

Znalazłem relację do 70km/h i odcinek drogi na niej do 50km/h (@rmikke: może też chcesz zobaczyć)

O, spoko, to najwyżej będę pisał na priv jakbym chciał je jakoś na Wiki wrzucać

{{geocodeArea:Poland}}->.searchArea;
node[surveillance=average_camera](area.searchArea);
out meta;
1 Like

Dzieki za overppassa nie jest źle; co do tego znalezionego odcinka może być że dane maxspeed sa stare a ograniczenia są zmienione i nikt nie naaniusł poprawek w tej kwestii staram się podczas edycji oop sprawdzać na mapilary najbardziej aktualne zdjecia ale w tamtym rejonie sa one z 2022 roku, tak samo często bywa przy fotoradarach stacjonarnych. Po prostu takich edycji mało kto dokonuje. Jesli jednak jest 70 (w co mocno wątpię) to gdzies powinno byc ograniczenie poniżej 50 by wyrównać średnia, ale podejrzewam ze ta 70 jest już nie aktualna.

Co do tych zrzutow ekranu to nie mam niestety oryginałów bo po przesłaniu ich na serwer mapilary znikaja z telefonu. Ale wykonane przeze mnie sa a ja nie widzę problemu w ich udostępnieniu.
Mozna dac pod nimi link do tych ujec w mapilary .

Ostatnio też zaszaleli z iloscią kamer na przejazd na czerwonym świetle. Bywalo że nie nadążałem je dodawać :crazy_face:

1 Like

CANARD nie przyznaje się do posiadania OPP na tej drodze…

Dobra, znalazłem filmik sprzed 3 tygodni. Urzadzenia są, tabliczek nie ma, prawdopodobnie jeszcze nie działa. I rzeczywiście na jednym skrzyżowaniu jest krótkie ograniczenie do 50…

1 Like

To bedzie dopiero uruchomione - dlatego nie ma w relacji wpisanych maxspeed bo uzupelnione bedzie po informacji na CANARDzie informacja w note chyba do mnie bo z kolegą ze ślaska fajnie się układa współpraca w tej kwestii.
Podejrzewam że będzie 70 na tym OPP. Ale to do uzupelnienia kiedy tylko podadza na ejsie ze uruchomili, choć czasami pisza że jest uruchomiony a na mapie go jeszcze nie ma.
Nie wiem czy wypada ale jeśli już sa kamery na słupach/bramownicach to odpalamy to by ludzie się przyzwyczajali że jest coś takiego na drodze

edit
Z reguły są na chwilę obecną na zwykłych drogach OPP 50 km/h lub 90/70 km/h i na drogach szybkiego ruchu 140/80 km/h i niżej 110/80 kmh

czyli na innych niż teren zabudowany lub znaki należałoby stosować maxspeed i maxspeed:hgv:con…

Może być:
-obszar zabudowany
-teren zabudowy

Na pewno określenie “teren zabudowany” jest błędne.

1 Like

Tak jest błędne - powinienem użyć obszar zabudowany.

1 Like

A post was merged into an existing topic: JOSM - różne sprawy, porady