Tagging voor Covid?

Ça reste ouvert is ook beschikbaar in Duitsland onder de naam Bleibt offen, en gebruikt hetzelfde account. Een overzicht van beschikbare regio’s is er op GitHub.

De iD editor biedt nu bij bedrijven etc. een invoerveld voor afwijkende openingstijden aan (COVID-19 Pandemic Hours).

Laatst deed ik een Overpass query voor de tag opening_hours:covid19, en het viel me op dat de meeste van deze gegevens sterk verouderd zijn en geheel niet passen bij de huidige coronamaatregelen en mogelijke openingstijden. Wat willen we doen met deze tags?

Taggen is een ding, onderhouden een ander.
Als het enthousiasme voor een nieuwe tag of import van een of een paar personen komt en dezen zich niet realiseren dat dit ook onderhouden moet worden…

Los van de fluïditeit van de covid-data vraag ik me ook af welke interpreters er iets mee doen, als überhaupt.

Ik wilde zeggen “Told you so” Maar (helaas) was het Martin die het al zei:
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=783477#p783477

Mijn botte mening? Van de kaart af al die meuk. Het klopt niet, het wijzigt te vaak, (vrijwel) niemand onderhoud het en ik vraag me sterk af wie er wat mee doet. Ik vind dat als er informatie op de kaart staat, het ook **moet **kloppen. Aan foutieve informatie heb ik niets, dan zoek ik het liever op een andere manier op.

Niet doen… Het is al een hele klus om de huidige winkels in OSM up2date te houden met correctie informatie …

Ik heb in de database zelf gekeken en zag (wereldwijd) 12652 verschillende waarden, waarvan er 10648 slechts één keer voorkomen.
Wegdonderen die rotsooi!
(De meest voorkomende was trouwens “open”, en die kwam 44155 keer voorbij).

Ik stel voor om al deze tags te downloaden met Overpass Turbo, ze te laden in JOSM en alle tags ouder dan X mechanisch te verwijderen. Iemand die de data daadwerkelijk wil onderhouden zal sowieso actuele openingstijden moeten opzoeken, dus er gaat met zo’n mechanische verwijdering van oude tags niets waardevols verloren.

Daar ben ik het roerend mee eens.

[DWG pet op]
En ik raad je aan om je daarbij te beperken tot Nederland, en ook nog even te wachten totdat je duidelijk steun hebt. (die er overigens wel lijkt te zijn)
Wat ze in andere landen doen is hun verantwoording.
[Pet weer af]

+1, weg ermee.
Enige vraag: hoe definiëren we x? Ik stel voor: 14 november. Toen moest de horeca dicht om 20 uur. Wat sindsdien niet is aangepast, is vast verouderd.

Eens. +1.

Ik had nog een kleine bedenking v.w.b. opening_hours:covid19=same die ik her en der nog wel eens zag voor winkels die niet gesloten zijn. Maar ook die zijn niet correct. Koopavond staat er gewoon nog bij.
https://www.openstreetmap.org/node/2781840620 vs https://www.kruidvat.nl/nl/store/DROGISTERIJ%20KRUIDVAT%204391?lat=52.7132367&long=6.9557766
Heeft dus geen update gehad.
14 november kan ik me prima in vinden.

Ik heb op de overlegpagina van de wiki over deze tag een klein bericht geplaatst over de twijfel die we in de Nederlandse OSM gemeenschap hebben over nut en houdbaarheid ervan.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Key:opening_hours:covid19

Kijk eens aan: https://www.openstreetmap.org/changeset/115830635

Methode:

In Overpass turbo:

area(3612728888)->.a;
nwr["opening_hours:covid19"](area.a);
(._;>;);
out meta;

In JOSM:

timestamp:2020/2021-11-13

Daarna nog twee minieme validator issues gefixt. Serieuze waarschuwingen van de validator kwam ik gelukkig niet tegen.

Zet je zelf in de wiki op de [overlegpagina](Talk:Key:opening hours:covid19) dat je deze edit hebt uitgevoerd?

Gedaan.

:thumbsup:

+1, goede actie.
Na de lockdown (ik hoop dat die ooit voorbij is) nog een keer doen, met nieuw datum x?

Gezien er momenteel geen restricties meer zijn op openingstijden in Nederland; is het een idee om dit nogmaals uit te voeren?