Taggen voor navigatie

Zag toevallig deze twee wegen:
https://www.openstreetmap.org/way/7523351 en
https://www.openstreetmap.org/way/7523342
met de note “secondary_link ivm verbeterde gesproken navigatie”.

Wat wordt er verbeterd met de navigatie hier? En voor welke navigatie geldt dit?

Aan de andere kant heeft iemand het alweer teruggezet naar secondary, terwijl de note daar ook staat.

“The _link tags are used to identify slip roads/ramps and “channelised” (physically separated by an obstruction or painted island) at-grade turning lanes connecting the through carriageways/through lanes of highways to other roadways of all types”

Dat lijkt mij hier niet het geval: het is geen aansluiting op een grotere doorgaande weg. Dus ik zou zeggen: spreek de mapper aan en haal maar weg.

Ik weet bij OSMAND niets over betere spraaknavigatie bij link (maar, als van een highway een link afslaat, geeft de navigatie bij rechtdoorgaan niet aan “u moet hier links aanhouden” o.i.d.

Deze tags lijken in 2010 toegevoegd te zijn: https://www.openstreetmap.org/way/7523342/history. Ik neem aan dat de navigatie nu beter werkt.

Het stukje weg de tunnel in is sowieso geen secondary_link. Dit is gewoon onderdeel van de doorgaande weg.

De verbindingswegen naar de Coolsingel/Schiedamsedijk zou je wel als secondary_link kunnen zien. Dit is namelijk een op- en afrit van de (West)Blaak. In dat geval moet wel de gehele verbindingsweg secondary_link worden en niet alleen de eerste paar meter.

Dat lijkt me ook een betere situatie. Als een navigatie al _link gebruikt, dan is het logischer dat de tunnel doorgaand is en de afslag de _link. Ik ga het zo aanpassen.

Het is misschien een beetje onderwerp kapen, maar gister reed ik van Amsterdam via Utrecht naar Wageningen. Bij Utrecht wilde OSMand mij over de parallelbaan A2 hebben, om vervolgens de A12 richting Arnhem te pakken.
Overdag zijn zowel hoofd- als parbaan 100. Omdat de A2 daar in een lichte boog naar rechts ligt, is de parbaan marginaal korter en dus de “snelste”. Maar met minder rijbanen en meer wevend verkeer is bij één invoeger de hoofdrijbaan al sneller.

Zijn er trucs om “te taggen voor de navigatie” om de hoofdrijbaan te bevooroordelen?
Ik meen dat ik deze vraag hier al eens eerder gesteld heb en er een discussie over was, maar dit forum blinkt niet uit in goede terugvindbaarheid (helaas)…

Ik zou geen methode weten.

De meeste directe methode is denk ik om een ‘effective speed’ tag in te voeren. Als je dan de parallelbaan een effective speed zou
geven van 90 km/h dan heb je kans dat de router de hoofdrijbaan pakt.

Dat kan ook problemen oplossen met routes die dwars door een stad gaan en waar je vanwege het overige verkeer nooit de maximale
snelheid haalt.

Nadeel is dat het nattevingerwerk is.

Een ‘preference’ tag zou ook kunnen werken, maar het kan zijn dat routing engines daar moete mee hebben.

Is de parallelle baan geen motorway_link?

Nee. De link is de eigelijke afrit die leidt naar een weg met een lagere klasse. De Parallelle baan zoals bij Utrecht is gewoon een snelweg.

Hoeft niet, kan ook motorway-motorway zijn, zoals bij een klaverblad: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:highway#Link_roads

Hmm, ja, had beter eerst even kunnen kijken. Maar het laatste stukje bij Oudenrijn, als de parallelbaan weer op de hoofdbaan uit komt, zou je als link kunnen beschouwen, uiteindelijk voeg je weer in op de hoofdrijbaan.

Overigens zie ik dat ORSM en Grashopper wel goed routeren. Dan vraag ik me af of het probleem wel bij de kaart ligt.
https://www.openstreetmap.org/directions?engine=fossgis_osrm_car&route=52.1463%2C5.0004%3B52.0353%2C5.0638#map=16/52.0757/5.0775
https://www.openstreetmap.org/directions?engine=graphhopper_car&route=52.1463%2C5.0004%3B52.0353%2C5.0638#map=17/52.08440/5.07620

Ah, ja, dat is waar ook

Een routing engine zou natuurlijk ook ieder weefvak (en kruispunt) een kleine tijd penalty kunnen geven.

gisteren moest ik naar een tennisvereniging in Aalten.
Het zit aan de Haartsestraat 150 in Aalten.
Dit adres voer ik in OSMAND in.
Het is de kortste afstand tot “een” weg. Maar dit is dan wel de N313 Hamelandroute waar je niet mag uitstappen.

Ik zal nu een eind verder moeten rijden, of terug moeten rijden om op de Haarstsestraat te kunnen komen.

Wie heeft tips om dit beter te laten verlopen?

http://map.project-osrm.org/?z=18&center=51.924564%2C6.599312&loc=52.101118%2C6.343498&loc=51.924514%2C6.597989&hl=en&alt=0

De navigatie wil me laten uitappen op dit punt:

Een optie is de (privé)weg die naar het clubgebouw loopt in te tekenen.
Je kunt ook huisnr 148 opgeven in de navigatie, dan kom je er ook.

Inmiddels heb ik highway=service toegevoegd, het is niet echt een prive weg.
https://www.mapillary.com/app/?focus=photo&pKey=TAttpLGhbDOqiKPrd5srdw&lat=51.92534009997222&lng=6.597618299972222&z=17

Dat is één van de grootste fouten van de navigatie apps.
Die berekenen de kortste afstand tot een weg en sturen je die weg op.
Een goede navigatie-app zou dat niet moeten doen. Die zou je per definitie de opgegeven straatnaam op moeten sturen en vervolgens de kortste afstand tot het gewenste punt moeten kiezen.
Maar dat is kennelijk moeilijker te programmeren als je een verkeerde weg opsturen :slight_smile:

Andere router gebruiken want dit slaat natuurlijk nergens op :slight_smile:

In Google Maps staat de POI van Altec zó, dat je wel naar het juiste punt wordt geleid :wink:
Maar ook die app gebruikt dezelfde logica.

Ik denk dat het laten stoppen op een weg waar dat niet mag een groter probleem is. Een router kan best een inefficiente route geven dat is irritant, maar je komt er wel. Een route die niet mag is een veel groter probleem.

Dus de vraag is, is er een tag die een stop verbod aangeeft, houden routers daar rekening mee, en als die tag er is, taggen we die stukken weg ook?

'k Denk dat deze situaties wel uitzonderingen zijn…, maar ik heb ook wel eens aan de overkant van de Creuse gestaan terwijl de gewenste camping aan de overkant lag… Een keurig recht lijntje door het water. … en dus weer km’s terug naar de brug in het dichtstbijzijnde stadje. :slight_smile:
GPS blijft een hulpmiddel. Op een outdoortoestel kun je inzoomen naar het eindpunt en het effect bekijken. Bij de autonavigatie is dat vaak lastiger en kom je er pas achter als het te laat is.

Bij een camping loopt vanaf de ingang van de camping waarschijnlijk wel een pad naar de weg. Dus dat is een geval dat op te lossen valt. Een stopverbod kan je op de kaart niet zien als het niet getagd is.

Zo zie je maar weer dat een serviceweg die niet aangebracht was, een probleem kan geven.
Advies tag de service weg, evt met acces=private