Tag poort voor voetgangers bij calamiteit

Camping heeft een poort voor voetgangers bij calamiteiten. Hoe aan te geven ?

Misschien staat hier wat bij?
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:emergency

Ik zie gate er niet bij staan, maar we hebben ook:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Any_tags_you_like

Dus daarmee kun je misschien iets samenstellen?

Dit betekent dat de poort buiten calamiteiten gesloten is. Je kunt hem dan gewoon met access=no taggen.
In geval van een calamiteit denk ik niet dat een OSM-gebaseerde routeerder van nut is.

Kijk ook nog even hier:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:access

Volgens mij kom je dan uit op:
access=emergency
emergency=designated

en die twee tags zet je dan op de barrier=gate tag.

Poort was inderdaad op slot en met een bord werd het gebruik er van aangegeven. Daar er geen access voor schijnt te zijn, ga ik voor access=no. Bedankt voor de antwoorden.

access=emergency is niet gedocumenteerd op de wiki; die zou ik niet zomaar gebruiken. Routers weten niet per se hoe er mee om te gaan, en het is wat lullig als je er langs gestuurd wordt terwijl het geen open hek is.

Any tag you like is natuurlijk een goed basisprincipe, maar bij de kerntags zoals highway en access zou ik daar terughoudend mee zijn.

emergency=designated ook alleen als hulpdiensten er van buiten af ook doorheen kunnen zonder voor een dicht hek te staan denk ik.

Wat overigens wel prima kan, is entrance=emergency. Die mag je niet alleen op gebouwen, maar ook op afgesloten terreinen gebruiken.

De wiki schrijft niet voor hoe het moet, de wiki laat zien hoe het vaak wordt gedaan. De wiki loopt dus achter de werkelijkheid aan.
Minstens de helft van wat er op OSM staat is in de wiki verkeerd, of niet, of tegenstrijdig gedocumenteerd (zie mijn verhaal over landuse=village_green).

Zie ook: access=emergency op taginfo.

Oh helemaal mee eens dat de wiki niet altijd bij is, maar voor iets als een access-tag zit je gelijk in de basisfunctionaliteit van routers. Zie bijvoorbeeld hoe complex het is om use_sidepath overal werkend te krijgen.

Als je voor access tagwaarden gebruikt die niet gedocumenteerd zijn, dan moet je daar wel heel bewust mee bezig zijn (en eigenlijk ook naar documentatie streven). Voor de leek zou ik dat in het geval van access-tags laten. Het is hier ook niet nodig: entrance=emergency is voor de semantiek van ‘nooduitgang’ bedoeld, en access=no is prima daarop.