Κακή χρήση του tag highway=track

Εχω διαπιστώσει πως υπάρχει εκτεταμένη λάθος χρήση του tag “highway=track” στο οποίο είχε αποδοθεί η μετάφραση “χωματόδρομος”.
Το tag αυτό αντιπροσωπεύει δρόμους οι οποίοι ειναι προσπελάσιμοι μόνο από οχήματα 4x4, και στο οποίο αυτό το tag έχει αποδοθεί πλέον ο σωστός όρος “Ανώμαλος Δρόμος”
Πλέον, ζητάω την συνδρομή όλης της Ελληνικής Κοινότητας να αντικαταστήσει όπου βρίσκει το λανθασμένο αυτό tag με τα tags “highway=unclassified” για δρόμους εκτός Οικιστικών Περιοχών και "highway=residential"για δρόμους εντός Οικιστικών Περιοχών, όπως και να συνοδεύονται από τα tags “surface=asphalt ή unpaved/ground/dirt κ.ο.κ.” αναλόγως την περίσταση.
Με το υπάρχον σφάλμα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο navigation στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του OpenStreetMap όπως την εφαρμογή Maps.me .

Σύμφωνα με την αντίστοιχη σελίδα στο wiki, μάλλον η ιδέα σου για την χρήση της ετικέτας είναι λανθασμένη και η αντίστοιχη παρότρυνση είναι μερικώς λανθασμένη.

(να σημειώσουμε βέβαια οτί μερικές φορές το wiki μπορεί να γράφει και βλακείες).

Όντως λανθασμένη μετάφραση.

Λανθασμενη ιδέα για την χρήση της ετικέτας και επίσης λανθασμένη μετάφραση.

Σύμφωνα με το wiki, βάζουμε την ετικέτα highway=track όταν ο δρόμος έχει κυρίως αγροτική ή δασική χρήση. Δεν έχει σχέση με την επιφάνεια ή με οχήματα 4x4.
Mπορεί να είναι χωματόδρομος/ασφαλτοστρωμένος. Ομαλός ή ανώμαλος. Επίσης:

“Many highway=track used for forestry and farming are well-maintained.”

Νομίζω η συγκεκριμένη παρότρυνση - για δρόμους εκτός οικιστικών περιοχών - είναι κατα περιπτώσεις λανθασμένη.

Βάζουμε την ετικέτα highway=unclassified όταν ο δρόμος ενώνει οικισμούς, χωριά, κτλ.

Όταν ένας δρόμος χρησιμοποιείται κυρίως για να πάνε οι άνθρωποι στα χωράφια τους, δεν του βάζουμε highway=unclassified αλλά highway=track.

Αυτό είναι σωστό. Εάν υπάρχει highway=track εντός οικιστικής περιοχής, καλό είναι να αλλάξει σε highway=residential.

Δεν βάζουμε ετικέτες για να συμπεριφέρεται “σωστά” το navigation στην X εφαρμογή ή για να φαίνεται “σωστά” κάποιος χάρτης βασισμένος σε δεδομένα OSM (και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ο χάρτης του www.openstreetmap.org).

Βάζουμε τις ετικέτες που περιγράφουν σωστά αυτά που χαρτογραφούμε.

Σωστά. Συμφωνώ με τον 0000FF berries. Αυτή είναι η σωστή μετάφραση και ο σωστός τρόπος χρήσης της ετικέτας.
(Επίσης,το “two-track vehicles” που λέει το wiki, σημαίνει τετράτροχα οχήματα, και όχι τετρακίνητα)

Με μόνη διαφορά οτι αν κατα λάθος υπάρχει highway=track εντός αστικού ιστού, το πιθανότερο είναι οτι θα είναι δρόμος άνευ σημασίας, οπότε λογικά θα πρέπει να αλλαχτεί σε highway=unclassified (εκτός αν υπάρχουν κατοικίες επι της οδού οπότε θα γίνει highway=residential).

@0000FF berries
Θα απαντήσω μία προς μία τις επισημάνσεις σου:

1) Για το θέμα της μετάφρασης, θα έπρεπε να αποδοθεί ένας ορισμός που να μην δημιουργεί σύγχυση.
Όντως η λέξη χωματόδρομος δεν αντιπροσωπεύει τα χαρακτηριστικά του δρόμου, αφού το υλικό επιφάνειας ορίζεται από το tag surface.
Και το Ανώμαλος ορίζεται από το tag smoothness, αλλα (υποκειμενικά πάντα) το “Ανώμαλος Δρόμος” κατευθύνει ως ορισμό τους δρόμους που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προσπελάσιμοι σε απλά IX αυτοκίνητα. (να προσθέσω και το γραφικό στοιχείο με τις -ας πούμε φουσκαλίτσες- που αποδίδει τα tracks στον ID Editor, είναι παρόμοιος με το να ορίσεις σε έναν οποιονδήποτε άλλο δρόμο το surface=ground, unpaved κ.ο.κ.)

**2)**Το πνεύμα του tag “highway=track” είναι η απόδοση δρόμων οι οποίοι είναι προσπελάσιμοι κυρίως από ειδική κατηγορία οχημάτων (πλέον στον ID Editor υπάρχει το εικονίδιο του τρακτέρ).
Συνήθως είναι οι δρόμοι που δημιουργήθηκαν όχι από μηχανήματα οδοποιίας αλλά από το συνεχές πέρασμα ενός οχήματος πάνω από αυτό το σημείο. Για αυτό υπάρχει ο όρος “Unmaintained Track Road”, που ουσιαστικά δηλώνει τα ίχνη (μη συντηρήσιμο δρόμο κατα λέξη), τις λεγόμενες “ροδιές” πάνω στο έδαφος.

Για παράδειγμα θα φέρω 3 εικόνες και θα ήθελα την γνώμη σου πως θα κατηγοριοποιήσεις την κάθε μια:

1,
Για εμένα είναι unclassified
2,
Για εμένα είναι unclassified
3,
Για εμένα είναι track

Οπότε, σύμφωνα με το δικό μου σκεπτικό, αφού οι track είναι ίχνη και όχι δρόμος, για αυτό το λόγο και μόνο προτρέπω να αντικατασταθούν τα track με unclassified.

3) Για το θέμα στο navigation. Οι δρόμοι χαρακτηρισμένοι ως tracks, ανεξάρτητα αν είναι προσπελάσιμοι ή όχι, δεν προτείνονται από τους navigators που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του OSM. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τα δεδομένα του OSM σε πλοήγηση (μπορείς να δεις και τα ίχνη που έχω συνεισφέρει) και έχω εντοπίσει αυτό το θέμα με τους δρόμους. Θέλοντας να περάσω από ένα σημείο στο άλλο, ενω υπήρχε προσπελάσιμος χωματόδρομος μικρού μήκους (χαρακτηρισμένος ως track), το πρόγραμμα με έστελνε να κάνω πολλά χιλιόμετρα μέσω άλλου δρόμου! Νομίζω πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν αυτή η παράμετρος.

@nikospag
Καταρχήν χαίρομαι που επανήλθες στο forum.
Για την μετάφραση έχει μερικώς δίκιο. Ο συνειρμός του αγροτικού δρόμου με οδήγησε στο να αντιληφθώ τον ορισμό ως τετρακίνηση

μετάφραση μάλλον εννοείς τις ετικέτες του id (γενικά σαν ονομασία ίσως αγροτική οδός είναι καλύτερο)

σχετικά με track/unclassified δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το λάθος…όπως βλέπουμε εδώ https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:tracktype υπάρχουν 5 είδη track τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση, απλά για λόγους ευκολίας, routing κτλ χρησιμοποιούμε το unclassified για κανονικούς δρόμους που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν αλλού “unclassified”, δλδ δρόμους που οδηγούν σε βιομηχανικές/αγροτικές περιοχές, οπότε δεν μπορούν να είναι tertiary ή residential.

Σχετικά με residential πιστεύω ότι δεν καλύπτονται επαρκώς από τα υπάρχοντα tags με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοιομορφία (έχω δει σε νησιά αλλά και σε άλλες χώρες αρκετά unclassified και service roads σε κατοικημένες περιοχές), δεν καταλαβαίνω γιατί το alley και driveway ανήκουν στους service roads, επίσης υπάρχει το living street…Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε συντεταγμένα σε έναν ενιαίο τρόπο

ok καταλαβαίνω την λογική να είναι residential εντός κατοικημένων περιοχών, αλλά είναι αυτός ο σωστός τρόπος χαρτογράφησης, αν είναι unpaved?

σχετικά με τις εικόνες, είναι όλες track (οι πρώτες 2 με tracktype=2/3, η 3η φωτό 3/4/5)

@JayCBR
Απο την στιγμή που μπορούμε να έχουμε μεγάλη παραμετροποίηση, ενας οποιοσδήποτε δρόμοςμπορεί να είναι από asphalt μέχρι dirt.
Έχει τύχει να βρω δρόμο δηλωμένο ως tertiary να είναι με χαλίκια και μιλάω για ιδίοις όμμασι εξακρίβωση και όχι μέσω imagery!
Η προτροπή μου έχει ως σκοπό το να μην αποκλείωνται δρόμοι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλοήγηση.
Αν ένας δρόμος οριστεί ως track, δεν υποδεικνύεται για χρήση, ενώ αν ένας δρόμος οριστεί ως unclassified, ακόμα και στην ουσία να ειναι track, μπορεί να υποδειχθεί ως διαδρομή.
Τα service roads πιστευω πως αντιπροσωπεύουν ιδιωτικές οδούς, σε κλειστούς χώρους, πχ ένα οικόπεδο, στο πάρκιν μιας επιχείρησης, ενός λιμανιού. Εκεί υπάρχει σύγχυση!

όποιος κατάλαβε, κατάλαβε

@JayCBR Σε ευχαριστώ για εποικοδομητική σου απάντηση.

@0000FF berries
Έχεις μερικώς δίκιο για την κατηγορία unclassified. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εντός κατοικημένων περιοχών, παρόμοια περίπτωση με την tertiary.
Σε περαιτέρω αναζήτηση για τα ελληνικά δεδομένα, συμπέρανα (με κάθε επιφύλαξη) πως η κατηγορία αυτή πρέπει να αποδίδεται στα ελληνικά ως διήκουσα οδός (διαμπερής).

μιλάμε για πολύ συγκεκριμένο θέμα και εσύ πλατειάζεις χωρίς να απαντήσεις ουσιαστικά, το κάνεις συνέχεια

είμαι σίγουρος οτι πρώτη φορά ακούς για tracktype

χωματόδρομος φυσικά δεν μπορεί να είναι tertiary, προφανώς έγινε λανθασμένα…έχουμε μιλήσει στο παρελθόν οτι θα πρέπει ο δρόμος να έχει κάποιου είδους διαγράμμιση και φυσικά σήμανση για να είναι tertiary

δεν υπάρχει καμία σύγχυση σχετικά με τις περιπτώσεις service road που αναφέρεις (driveway εντός ιδιωτικών χώρων, σκέτο service σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση, όπως λιμάνια, στρατόπεδα κτλ), το πρόβλημα είναι έχω δει ολόκληρα χωριά με service ή unclassified, ή πχ να είναι όλοι οι δρόμοι residential)

δλδ για να καταλάβω, θέλεις ο πλοηγός να σου προτείνει διαδρομή μέσω χωματόδρομων???αυτή δεν είναι όλη η ιδέα πίσω από τις διαφορετικές κατηγορίες δρόμων??

τι διηκούσα οδός, τι άλλο θ ακούσουμε

Οχι δεν θέλω ο πλοηγός να σε οδηγήσει από χωματόδρομο, όταν υπάρχει εναλλακτική οδός με άσφαλτο ή τσιμέντο ή έστω έναν τύπο που μπορει να τον διαβεί ένα αυτοκίνητο πόλης.
Αλλά όταν ο χωματόδρομος είναι η μοναδική πρόσβαση για τον προορισμό, δεν θα ήθελα να απορριφθεί από τον πλοηγό μου.
Και δεν μιλάω για οποιοδήποτε δρόμο, αλλά τον “track”. Όταν ένας δρόμος, που μπορεί να σε οδηγήσει στον προορισμό σου χαρακτηριστεί ως track, δεν λαμβανεται υποψιν του πλοηγού. Αν όμως τον χωματόδρομο τον ορίσεις ως unclassified ή ό,τι άλλο με επιπλέον tag surface unpaved/ground κοκ λαμβάνεται υπόψιν (σύμφωνα και με τις προτιμήσεις πλοήγησης).

όσο γνωρίζω, οι πληροφορίες ενημερώνονται