Κακή χρήση του tag highway=track

Εχω διαπιστώσει πως υπάρχει εκτεταμένη λάθος χρήση του tag “highway=track” στο οποίο είχε αποδοθεί η μετάφραση “χωματόδρομος”.
Το tag αυτό αντιπροσωπεύει δρόμους οι οποίοι ειναι προσπελάσιμοι μόνο από οχήματα 4x4, και στο οποίο αυτό το tag έχει αποδοθεί πλέον ο σωστός όρος “Ανώμαλος Δρόμος”
Πλέον, ζητάω την συνδρομή όλης της Ελληνικής Κοινότητας να αντικαταστήσει όπου βρίσκει το λανθασμένο αυτό tag με τα tags “highway=unclassified” για δρόμους εκτός Οικιστικών Περιοχών και "highway=residential"για δρόμους εντός Οικιστικών Περιοχών, όπως και να συνοδεύονται από τα tags “surface=asphalt ή unpaved/ground/dirt κ.ο.κ.” αναλόγως την περίσταση.
Με το υπάρχον σφάλμα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο navigation στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του OpenStreetMap όπως την εφαρμογή Maps.me .

Σύμφωνα με την αντίστοιχη σελίδα στο wiki, μάλλον η ιδέα σου για την χρήση της ετικέτας είναι λανθασμένη και η αντίστοιχη παρότρυνση είναι μερικώς λανθασμένη.

(να σημειώσουμε βέβαια οτί μερικές φορές το wiki μπορεί να γράφει και βλακείες).

Όντως λανθασμένη μετάφραση.

Λανθασμενη ιδέα για την χρήση της ετικέτας και επίσης λανθασμένη μετάφραση.

Σύμφωνα με το wiki, βάζουμε την ετικέτα highway=track όταν ο δρόμος έχει κυρίως αγροτική ή δασική χρήση. Δεν έχει σχέση με την επιφάνεια ή με οχήματα 4x4.
Mπορεί να είναι χωματόδρομος/ασφαλτοστρωμένος. Ομαλός ή ανώμαλος. Επίσης:

“Many highway=track used for forestry and farming are well-maintained.”

Νομίζω η συγκεκριμένη παρότρυνση - για δρόμους εκτός οικιστικών περιοχών - είναι κατα περιπτώσεις λανθασμένη.

Βάζουμε την ετικέτα highway=unclassified όταν ο δρόμος ενώνει οικισμούς, χωριά, κτλ.

Όταν ένας δρόμος χρησιμοποιείται κυρίως για να πάνε οι άνθρωποι στα χωράφια τους, δεν του βάζουμε highway=unclassified αλλά highway=track.

Αυτό είναι σωστό. Εάν υπάρχει highway=track εντός οικιστικής περιοχής, καλό είναι να αλλάξει σε highway=residential.

Δεν βάζουμε ετικέτες για να συμπεριφέρεται “σωστά” το navigation στην X εφαρμογή ή για να φαίνεται “σωστά” κάποιος χάρτης βασισμένος σε δεδομένα OSM (και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ο χάρτης του www.openstreetmap.org).

Βάζουμε τις ετικέτες που περιγράφουν σωστά αυτά που χαρτογραφούμε.

Σωστά. Συμφωνώ με τον 0000FF berries. Αυτή είναι η σωστή μετάφραση και ο σωστός τρόπος χρήσης της ετικέτας.
(Επίσης,το “two-track vehicles” που λέει το wiki, σημαίνει τετράτροχα οχήματα, και όχι τετρακίνητα)

Με μόνη διαφορά οτι αν κατα λάθος υπάρχει highway=track εντός αστικού ιστού, το πιθανότερο είναι οτι θα είναι δρόμος άνευ σημασίας, οπότε λογικά θα πρέπει να αλλαχτεί σε highway=unclassified (εκτός αν υπάρχουν κατοικίες επι της οδού οπότε θα γίνει highway=residential).

@0000FF berries
Θα απαντήσω μία προς μία τις επισημάνσεις σου:

1) Για το θέμα της μετάφρασης, θα έπρεπε να αποδοθεί ένας ορισμός που να μην δημιουργεί σύγχυση.
Όντως η λέξη χωματόδρομος δεν αντιπροσωπεύει τα χαρακτηριστικά του δρόμου, αφού το υλικό επιφάνειας ορίζεται από το tag surface.
Και το Ανώμαλος ορίζεται από το tag smoothness, αλλα (υποκειμενικά πάντα) το “Ανώμαλος Δρόμος” κατευθύνει ως ορισμό τους δρόμους που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προσπελάσιμοι σε απλά IX αυτοκίνητα. (να προσθέσω και το γραφικό στοιχείο με τις -ας πούμε φουσκαλίτσες- που αποδίδει τα tracks στον ID Editor, είναι παρόμοιος με το να ορίσεις σε έναν οποιονδήποτε άλλο δρόμο το surface=ground, unpaved κ.ο.κ.)

**2)**Το πνεύμα του tag “highway=track” είναι η απόδοση δρόμων οι οποίοι είναι προσπελάσιμοι κυρίως από ειδική κατηγορία οχημάτων (πλέον στον ID Editor υπάρχει το εικονίδιο του τρακτέρ).
Συνήθως είναι οι δρόμοι που δημιουργήθηκαν όχι από μηχανήματα οδοποιίας αλλά από το συνεχές πέρασμα ενός οχήματος πάνω από αυτό το σημείο. Για αυτό υπάρχει ο όρος “Unmaintained Track Road”, που ουσιαστικά δηλώνει τα ίχνη (μη συντηρήσιμο δρόμο κατα λέξη), τις λεγόμενες “ροδιές” πάνω στο έδαφος.

Για παράδειγμα θα φέρω 3 εικόνες και θα ήθελα την γνώμη σου πως θα κατηγοριοποιήσεις την κάθε μια:

1,
Για εμένα είναι unclassified
2,
Για εμένα είναι unclassified
3,
Για εμένα είναι track

Οπότε, σύμφωνα με το δικό μου σκεπτικό, αφού οι track είναι ίχνη και όχι δρόμος, για αυτό το λόγο και μόνο προτρέπω να αντικατασταθούν τα track με unclassified.

3) Για το θέμα στο navigation. Οι δρόμοι χαρακτηρισμένοι ως tracks, ανεξάρτητα αν είναι προσπελάσιμοι ή όχι, δεν προτείνονται από τους navigators που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του OSM. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τα δεδομένα του OSM σε πλοήγηση (μπορείς να δεις και τα ίχνη που έχω συνεισφέρει) και έχω εντοπίσει αυτό το θέμα με τους δρόμους. Θέλοντας να περάσω από ένα σημείο στο άλλο, ενω υπήρχε προσπελάσιμος χωματόδρομος μικρού μήκους (χαρακτηρισμένος ως track), το πρόγραμμα με έστελνε να κάνω πολλά χιλιόμετρα μέσω άλλου δρόμου! Νομίζω πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν αυτή η παράμετρος.

@nikospag
Καταρχήν χαίρομαι που επανήλθες στο forum.
Για την μετάφραση έχει μερικώς δίκιο. Ο συνειρμός του αγροτικού δρόμου με οδήγησε στο να αντιληφθώ τον ορισμό ως τετρακίνηση

μετάφραση μάλλον εννοείς τις ετικέτες του id (γενικά σαν ονομασία ίσως αγροτική οδός είναι καλύτερο)

σχετικά με track/unclassified δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το λάθος…όπως βλέπουμε εδώ https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:tracktype υπάρχουν 5 είδη track τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση, απλά για λόγους ευκολίας, routing κτλ χρησιμοποιούμε το unclassified για κανονικούς δρόμους που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν αλλού “unclassified”, δλδ δρόμους που οδηγούν σε βιομηχανικές/αγροτικές περιοχές, οπότε δεν μπορούν να είναι tertiary ή residential.

Σχετικά με residential πιστεύω ότι δεν καλύπτονται επαρκώς από τα υπάρχοντα tags με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοιομορφία (έχω δει σε νησιά αλλά και σε άλλες χώρες αρκετά unclassified και service roads σε κατοικημένες περιοχές), δεν καταλαβαίνω γιατί το alley και driveway ανήκουν στους service roads, επίσης υπάρχει το living street…Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε συντεταγμένα σε έναν ενιαίο τρόπο

ok καταλαβαίνω την λογική να είναι residential εντός κατοικημένων περιοχών, αλλά είναι αυτός ο σωστός τρόπος χαρτογράφησης, αν είναι unpaved?

σχετικά με τις εικόνες, είναι όλες track (οι πρώτες 2 με tracktype=2/3, η 3η φωτό 3/4/5)

@JayCBR
Απο την στιγμή που μπορούμε να έχουμε μεγάλη παραμετροποίηση, ενας οποιοσδήποτε δρόμοςμπορεί να είναι από asphalt μέχρι dirt.
Έχει τύχει να βρω δρόμο δηλωμένο ως tertiary να είναι με χαλίκια και μιλάω για ιδίοις όμμασι εξακρίβωση και όχι μέσω imagery!
Η προτροπή μου έχει ως σκοπό το να μην αποκλείωνται δρόμοι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλοήγηση.
Αν ένας δρόμος οριστεί ως track, δεν υποδεικνύεται για χρήση, ενώ αν ένας δρόμος οριστεί ως unclassified, ακόμα και στην ουσία να ειναι track, μπορεί να υποδειχθεί ως διαδρομή.
Τα service roads πιστευω πως αντιπροσωπεύουν ιδιωτικές οδούς, σε κλειστούς χώρους, πχ ένα οικόπεδο, στο πάρκιν μιας επιχείρησης, ενός λιμανιού. Εκεί υπάρχει σύγχυση!

όποιος κατάλαβε, κατάλαβε

@JayCBR Σε ευχαριστώ για εποικοδομητική σου απάντηση.

@0000FF berries
Έχεις μερικώς δίκιο για την κατηγορία unclassified. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εντός κατοικημένων περιοχών, παρόμοια περίπτωση με την tertiary.
Σε περαιτέρω αναζήτηση για τα ελληνικά δεδομένα, συμπέρανα (με κάθε επιφύλαξη) πως η κατηγορία αυτή πρέπει να αποδίδεται στα ελληνικά ως διήκουσα οδός (διαμπερής).

μιλάμε για πολύ συγκεκριμένο θέμα και εσύ πλατειάζεις χωρίς να απαντήσεις ουσιαστικά, το κάνεις συνέχεια

είμαι σίγουρος οτι πρώτη φορά ακούς για tracktype

χωματόδρομος φυσικά δεν μπορεί να είναι tertiary, προφανώς έγινε λανθασμένα…έχουμε μιλήσει στο παρελθόν οτι θα πρέπει ο δρόμος να έχει κάποιου είδους διαγράμμιση και φυσικά σήμανση για να είναι tertiary

δεν υπάρχει καμία σύγχυση σχετικά με τις περιπτώσεις service road που αναφέρεις (driveway εντός ιδιωτικών χώρων, σκέτο service σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση, όπως λιμάνια, στρατόπεδα κτλ), το πρόβλημα είναι έχω δει ολόκληρα χωριά με service ή unclassified, ή πχ να είναι όλοι οι δρόμοι residential)

δλδ για να καταλάβω, θέλεις ο πλοηγός να σου προτείνει διαδρομή μέσω χωματόδρομων???αυτή δεν είναι όλη η ιδέα πίσω από τις διαφορετικές κατηγορίες δρόμων??

τι διηκούσα οδός, τι άλλο θ ακούσουμε

Οχι δεν θέλω ο πλοηγός να σε οδηγήσει από χωματόδρομο, όταν υπάρχει εναλλακτική οδός με άσφαλτο ή τσιμέντο ή έστω έναν τύπο που μπορει να τον διαβεί ένα αυτοκίνητο πόλης.
Αλλά όταν ο χωματόδρομος είναι η μοναδική πρόσβαση για τον προορισμό, δεν θα ήθελα να απορριφθεί από τον πλοηγό μου.
Και δεν μιλάω για οποιοδήποτε δρόμο, αλλά τον “track”. Όταν ένας δρόμος, που μπορεί να σε οδηγήσει στον προορισμό σου χαρακτηριστεί ως track, δεν λαμβανεται υποψιν του πλοηγού. Αν όμως τον χωματόδρομο τον ορίσεις ως unclassified ή ό,τι άλλο με επιπλέον tag surface unpaved/ground κοκ λαμβάνεται υπόψιν (σύμφωνα και με τις προτιμήσεις πλοήγησης).

όσο γνωρίζω, οι πληροφορίες ενημερώνονται

Έχω 2-3 βδομάδες που έπιασα να ενημερώσω πρώτα το χωριό που ζω και τους γύρω δρόμους και χωματόδρομους.
Έχω δει τα wiki, έχω διαβάσει και πολλά threads εδώ.

Για αρχική συμμετοχή λοιπόν που είμαι στην Κοζάνη και έχουμε πολλούς χωματόδρομους, σπίτια δίπλα σε χωράφια, λόφους με χωματόδρομους κτλ και μου αρέσει να κινούμαι σε όλα αυτά, θέλω να τα περάσω όσο καλύτερα γίνεται στη βάση.
Δε με πειράζει να περάσω και κάτι παραπάνω αφού από καιρό είχα την όρεξη να έχω ένα χάρτη με την ποιότητα οδοστρώματος (στους δρόμους μιας πόλης) για έλεγχο και χρήση του API αργότερα για εφαρμογές.

Οπότε ο γενικός κανόνας είναι residential στον αστικό ιστό και στα μέσα στα χωριά.
Και unclassified για δρόμους εκτός αστικού ιστού και γύρω από τα χωριά.
Όσοι δρόμοι είναι tertiary πιστεύω ότι δε χρειάζεται να αναφερθώ είναι ακόμα πιο σημαντικές οδοί από αυτά που κοιτάω τώρα.

Θέλω να επικεντρωθώ σε αυτές τις πιο έξω περιοχές που είναι φυσικό να θέλουν και την πιο πολλή επίβλεψη και τυχόν προσθήκες.

Το wiki λέει λοιπόν

Some examples where highway=track is generally not appropriate:

A road that is minor but serves as a connection in the general-purpose road network. See highway=unclassified.
A minor road with permanent residences along it. See highway=residential.

Ένα δρόμο που είναι “πιο έξω” από την πόλη και το χωριό και έχει 2-3 σπίτια ανάμεσα από χωράφια ή θαμνότοπο τον λέμε residential ή unclassified; Δρόμο που καταλήγει κάπου και ενώνεται με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Στο unclassified το βλέπω.

Πχ Διαδρομή: 462275605

Μετά,

A minor road providing primary access to one or several permanent residences (driveway). See highway=service.
A minor road providing primary access to a commercial or industrial facility. See highway=service.

Αυτό είναι που χρησιμοποιώ για χωματόδρομους που πάει από unclassified σε ένα σπίτι μέσα από χωράφια ή πχ σε διάσπαρτα σπίτια σε ένα λόφο. Για χωματόδρομο που σταματάει δηλαδή σε μια αυλόπορτα. Αυτό το βάζω και driveway.
Μιας και στο σχετικό wiki λέει

A driveway is a minor service road leading to a specific property. It typically branches from a bigger road and leads toward an entrance to a specific destination (building, etc.). It may end at or pass the entrance, but either way, it gets close to its destination.
Note that driveways are defined by their function, not their quality. Driveways may have various qualities – e.g. from surface=asphalt through surface=compacted to surface=sand.
A driveway typically leads to a residential home or commercial building,

Οπότε βάζω driveway με compacted ή gravel surface. Αυτό σε δρομάκια που είναι για καθημερινή χρήση για πρόσβαση σε σπίτια ξαναλέω που είναι χωμένα σε ένα χωράφι πιο έξω από τον κεντρικό δρόμο.

Ήδη βέβαια αρχίζουν τα διλήμματα πότε ένα χωμάτινο δρομάκι είναι service:driveway ή πρέπει να … υποπέσει σε track:grade2 ή 3

If none of the above are true for a road, and its primary use is access to the surrounding land, highway=track is likely appropriate. Some examples:

A farm track used for access to crop fields, pastures, orchards or similar agricultural land.
A forest road used for outdoor recreation, logging, or other forestry purposes (aka, forest track, woods road, logging road)
A fire road used for fighting wildfires in grassland, scrubland, and forestland.
A minor road used for access to conservation land.
A dirt track used for access to the mountains, desert, or other remote area.

Track roads may also access minor structures on the land such as hunting cabins, fire lookouts, agricultural service buildings, or camping shelters. As long as the primary purpose of the road is land access, highway=track is appropriate.

Το πνεύμα εδώ είναι ότι αν ο δρόμος είναι για καθημερινή χρήση = εξυπηρέτηση = service

Και αν είναι για περιστασιακή χρήση στη φύση τότε μιλάμε για track με τις ανάλογες διαβαθμίσεις που όπως είπα με ενδιαφέρει να είναι και λεπτομερείς.

Ας δούμε και τις περιγραφές για το tracktype
grade1 → Solid
Usually a paved surface (called also Sealed road), often also tagged with surface=asphalt;concrete;chipseal etc.

Εδώ λέει μέχρι και για asphalt! και τσιμεντόδρομο. Ποιο είναι τελικά αυτό το usecase;
Πιστεύω ότι αφορά και πολύ καλούς χωματόδρομους (πατημένο 3Α δηλαδή → compacted)
Αλλά τότε ποια η διαφορά με ένα highway:unclassified με surface:compacted ;
Προφανώς η περιστασιακή χρήση που ένα track δεν ενώνει άλλους δρόμους.
Αλλά ένας καλός χωματόδρομος που ενώνει δύο χωριά μάλλον θα πρέπει να είναι unclassified και πιστεύω ότι είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις αφού συνέχεια στρώνονται με άσφαλτο κάτι τέτοια στην περιφέρεια.

grade2 → Mostly solid
Usually an unpaved track with surface of gravel mixed with a varying amount of sand, silt, and clay.
May be applicable to heavily degraded and crumbled roads which was paved in past.
Often also tagged with surface=gravel;compacted;fine_gravel etc.

Πιστεύω μιλάμε για τον κλασικό ελληνικό χωματόδρομο-χαλικόδρομο που έχει ανοίξει με μικρό μηχάνημα και έχει στρωθεί ελαφρώς ή ένα κατεστραμμένο/παρατημένο ασφαλτόδρομο σε ένα χωριό που τον παράτησαν γιατί έγινε κάπου αλλού ο καινούργιος tertiary δρόμος.

grade3 → Even mixture of hard and soft materials.
An unpaved track.

grade4 → Mostly soft.
An unpaved track prominently with soil/sand/grass, but with some hard or compacted materials mixed in.

grade5 → Soft.
An unimproved track lacking hard materials, uncompacted, with surface of soil/sand/grass.

Εδώ δηλαδή μιλάμε για δρόμους που μπορεί να λασπώσουν και κατά πόσο μπορεί να λασπώσουν; κάπι τέτοιο πάω να φανταστώ όταν μιλάει και για soft materials.

Πολλά έγραψα μάλλον αλλά θέλω και τη δική σας άποψη για να υπάρχει μια λογική συνέχεια, μιας και δεν είδα κάτι στο ελληνικό wiki.

Στα πιο πολλά θα συμφωνήσω, αλλά θα ήθελα να επικεντρωθώ στο key service.
Ο σκοπός της χρήσης του είναι να χαρακτηριστούν ειδικοί δρόμοι (ways) που οδηγούν σε βενζινάδικα, σταθμούς, παραλίες κοκ. Ουσιαστικά είναι διαδρομές πρόσβασης και όχι δρόμοι με την απλή έννοια. Οπότε η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε “κλειστούς χώρους”.
( The highway=service tag denotes ways used for vehicle access to a building, service station, industrial estate, business park, beach, campsite, etc)

Όσο για την γενική ταξινόμηση των δρόμων, φαντάσου να είσαι ιδιοκτήτης μιας πλατφόρμας GPS και θες να καθοδηγήσεις τους χρήστες στον προορισμό τους.
Ξεκινώντας από motorways και καταλήγοντας σε tracks, ορίζεις την πιο σωστή επιλογή δρόμου για τον κάθε χρήστη.

Ναι στο service και γω λέω ότι το νόημα είναι κυρίως για δρόμους που ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ κάπου για ιδιαίτερη χρήση όπως λες και συ. Αλλά ακόμα και σε αυλές σπιτιών.
Οπότε ένα χωματόδρομο 50-100-200 μέτρα που βγαίνει από έναν unclassified και καταλήγει σε ένα σπίτι σε περιβάλλον χωράφια, θαμνάκια κτλ εκτός πόλεως θα τον βάλω service-driveway ή σκέτο service
Και θα του βάλω και surface.

Γενικά θέλω να χρησιμοπιήσω αρκετά το track για χωματόδρομους αλλά ώρες ώρες το JOSM μου βγάζει ένα validation error αν βάλω surface σε highway:track και άλλες φορές με αφήνει. Και γι αυτό και άνοιξα αυτή την κουβέντα.

Τώρα που το κοιτάω λοιπόν βλέπω ότι για grade2 και κάτω με αφήνει να βάλω ότι surface θέλω.
Αλλά για grade1 κάποια surfaces είναι που μου πετάει το error!
Δε με αφήνει λοιπόν να βάλω gravel ή compacted που είναι η πλειοψηφία στους χωματόδρομους.

Άρα, στο JOSM βάλανε ακριβώς την περιγραφή του tracktype

Όπου το grade1 είναι ΑΣΦΑΛΤΟΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΟ και προφανώς δε λασπώνει καθόλου αυτός ο δρόμος.

  • φαντάζομαι ότι αυτό θα αφορά πολύ εξειδικευμένους δρόμους πχ δασικούς δρόμους που έχουν στρωθεί με άσφαλτο ακριβώς για να μη λασπώνουν. Οπότε πάλι μπαίνει εκείνο το δίλημμα, track με άσφαλτο;;;; ή unclassified; Φαντάζομαι ότι είναι καθαρά θέμα ερμηνίας της χρήσης. Ο δασικός δρόμος δεν είναι “καθημερινής” κυκλοφορίας.

Οπότε καταλήγω ότι ένας καλός χωματόδρομος είναι tracktype:grade2 με surface ελεύθερο για χαλίκι η 3Α (compacted).

Και ότι ένας χωματόδρομος που καταλήγει σε σπίτι, αποθήκη, φάρμα κτλ είναι service.

Αν εξυπηρετεί ΜΟΝΟ αυτό το σπίτι, αποθήκη, φάρμα είναι service.

Ναι, γι αυτό έχω ενικό. Σε ένα σπίτι, σε μια αποθήκη.

Αν βέβαια είναι ένας… μακρύς χωματόδρομος που γύρω γύρω έχει χωράφια για όργωμα, πάει να πει ότι είναι ΚΑΙ αγροτικός δρόμος που έχει χρήση από τα τρακτερ κλτ από τους αγρότες, οπότε ταιριάζει το track.

1 Like