Panie i Panowie,
Jadąc linią kolejową nr 9 (E65) postanowiłem pozaznaczać na mapie OSM zauważone zmiany sieci drogowej, które powstały po modernizacji linii kolejowej. Zaznaczeń dokonałem w OsmAnd gdzie, ładnie można było zauważyć rozbieżności pomimo dość dużej prędkości pociągu. Zaznaczenia w OsmAnd importowały się do OSM jako notatki. Po powrocie do domu szybko notatki poprawiłem. Niestety nie spodobało się to koledze maraf24.
Z kolegą maraf24 prowadzę dyskusję na temat systemu notek. Zachęcam do przeczytania wątku:
"Rozwiązana uwaga #373482
Opis
zamknięta
Utworzona przez: forestus 1 dzień temu
Zamknięta przez: forestus mniej niż minutę temu
Uwaga zawiera komentarze anonimowych użytkowników, które powinny być niezależnie zweryfikowane.
-
Zamknięta przez: forestus 1 dzień temu*
-
Ponownie aktywowane przez maraf24 około 16 godzin temu*
-
Zamknięta przez: maraf24 około 16 godzin temu*
-
Uwagi nie są po to, by sobie zostawiać informacje. Do tego można użyć OsmTrackera, OsmAnda lub choćby dowolnej nawigacji z opcją robienia waypointów.
Ponownie aktywowane przez forestus około 16 godzin temu* -
Komentarz od forestus około 16 godzin temu*
-
Zgłosiłem w OsmAndzie - przesłalem i poprawiłem. Więc wydaje mi się że zrobiłem prawidłowo.
Komentarz od maraf24 około 16 godzin temu* -
Ta funkcja, którą użyłeś w OsmAndzie to plugin do zostawiania uwag na tej mapie - ale to są uwagi OSM a nie OsmAnd. Tak się zgłasza uwagi publiczne - dla innych. Jeśli twoim celem jest zostawianie notatek dla siebie, to użyj notatek OsmAnda, które sobie pobierzesz np. ze śladem GPX. Będą widoczne tylko dla ciebie.
Cytat z http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Notes
“Don’t use it to put your personal notes. Although you can use notes as a reminder to yourself, you are also inviting others to look at it. Descriptions must make sense to other people, and you shouldn’t be placing many notes as part of your personal mapping workflow.”
Skomentowana anonimowo około 5 godzin temu* -
Hmm, poczytałem i stwierdzam, że zrobiłem dobrze i nadal będę tak robił. Złożyłem uwagi do błędów na mapie, czy dokładnie to do czego to narzędzie zostało stworzone. Poza tym OsmAnd wymagał ode mnie logowania, co oznaczana, że narzędzie jest stworzone przede wszystkim dla edytorów - a że uwaga jest publiczna, no to ok. Ja tego nie muszę przecież poprawiać! Choć chcę.
Zamknięta przez: forestus około 5 godzin temu* -
Ponownie aktywowane przez maraf24 około godziny temu*
-
Zamknięta przez: maraf24 około godziny temu*
-
Jeśli nadal tak będzie robił, czyli zaśmiecał system notatek swoimi prywatnymi, to poruszę sprawę na forum.
Ponownie aktywowane przez forestus około godziny temu* -
Zamknięta przez: forestus około godziny temu*
-
A to z chęcią wezmę udział w dyskusji. Śmiesznym jest, Twoje podejście do sprawy! No bo niby po co i dla kogo ten cały system uwag
Ponownie aktywowane przez maraf24 21 minut temu* -
Komentarz od maraf24 18 minut temu*
-
Kolego, dla kogo te uwagi stawiasz? Jeśli dla siebie, to jest to niezgodne z wiki. Jeśli dla innych, to jest to zgodne. Tylko dlaczego je od razu zamykasz? To nie ma sensu. Stawiasz dla innych - zostaw je otawrte przez kilka dni, nikt ich nie zrobi, zrób ty.
Ten system nie jest dla twojego prywatnego mapowania, do tego są inne, lepsze narzędzia. Poczytałeś i tego nie zrozumiałeś? Żartujesz.
Zamknięta przez: forestus mniej niż minutę temu* -
Ja to rozumiem tak po prostu - widzę błąd w terenie to go zaznaczam i myślę, że do tego właśnie został wymyślony system notek. Kto poprawi błąd jest dla mnie sprawą kompletnie drugorzędną, choć chętnie sam te błędy poprawiam. Równie dobrze mógłbym ich jednak nie poprawiać. I co? Śmieciłbym na mapie? Poprawiać mogą przecież wszyscy."*
Ponieważ nie chcę konfliktów, i chciałbym działać zgodnie “z prawem” chciałbym znać Wasze stanowisko na dręczący nas problem.