System notek

Panie i Panowie,

Jadąc linią kolejową nr 9 (E65) postanowiłem pozaznaczać na mapie OSM zauważone zmiany sieci drogowej, które powstały po modernizacji linii kolejowej. Zaznaczeń dokonałem w OsmAnd gdzie, ładnie można było zauważyć rozbieżności pomimo dość dużej prędkości pociągu. Zaznaczenia w OsmAnd importowały się do OSM jako notatki. Po powrocie do domu szybko notatki poprawiłem. Niestety nie spodobało się to koledze maraf24.

Z kolegą maraf24 prowadzę dyskusję na temat systemu notek. Zachęcam do przeczytania wątku:

"Rozwiązana uwaga #373482
Opis

zamknięta
Utworzona przez: forestus 1 dzień temu
Zamknięta przez: forestus mniej niż minutę temu

Uwaga zawiera komentarze anonimowych użytkowników, które powinny być niezależnie zweryfikowane.

• Zamknięta przez: forestus 1 dzień temu*

• Ponownie aktywowane przez maraf24 około 16 godzin temu*

• Zamknięta przez: maraf24 około 16 godzin temu*

• Uwagi nie są po to, by sobie zostawiać informacje. Do tego można użyć OsmTrackera, OsmAnda lub choćby dowolnej nawigacji z opcją robienia waypointów.
    Ponownie aktywowane przez forestus około 16 godzin temu*

• Komentarz od forestus około 16 godzin temu*

• Zgłosiłem w OsmAndzie - przesłalem i poprawiłem. Więc wydaje mi się że zrobiłem prawidłowo.
    Komentarz od maraf24 około 16 godzin temu*

• Ta funkcja, którą użyłeś w OsmAndzie to plugin do zostawiania uwag na tej mapie - ale to są uwagi OSM a nie OsmAnd. Tak się zgłasza uwagi publiczne - dla innych. Jeśli twoim celem jest zostawianie notatek dla siebie, to użyj notatek OsmAnda, które sobie pobierzesz np. ze śladem GPX. Będą widoczne tylko dla ciebie.
    Cytat z http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Notes
    “Don’t use it to put your personal notes. Although you can use notes as a reminder to yourself, you are also inviting others to look at it. Descriptions must make sense to other people, and you shouldn’t be placing many notes as part of your personal mapping workflow.”
    Skomentowana anonimowo około 5 godzin temu*

• Hmm, poczytałem i stwierdzam, że zrobiłem dobrze i nadal będę tak robił. Złożyłem uwagi do błędów na mapie, czy dokładnie to do czego to narzędzie zostało stworzone. Poza tym OsmAnd wymagał ode mnie logowania, co oznaczana, że narzędzie jest stworzone przede wszystkim dla edytorów - a że uwaga jest publiczna, no to ok. Ja tego nie muszę przecież poprawiać! Choć chcę.
    Zamknięta przez: forestus około 5 godzin temu*

• Ponownie aktywowane przez maraf24 około godziny temu*

• Zamknięta przez: maraf24 około godziny temu*

• Jeśli nadal tak będzie robił, czyli zaśmiecał system notatek swoimi prywatnymi, to poruszę sprawę na forum.
    Ponownie aktywowane przez forestus około godziny temu*

• Zamknięta przez: forestus około godziny temu*

• A to z chęcią wezmę udział w dyskusji. Śmiesznym jest, Twoje podejście do sprawy! No bo niby po co i dla kogo ten cały system uwag :slight_smile:
    Ponownie aktywowane przez maraf24 21 minut temu*

• Komentarz od maraf24 18 minut temu*

• Kolego, dla kogo te uwagi stawiasz? Jeśli dla siebie, to jest to niezgodne z wiki. Jeśli dla innych, to jest to zgodne. Tylko dlaczego je od razu zamykasz? To nie ma sensu. Stawiasz dla innych - zostaw je otawrte przez kilka dni, nikt ich nie zrobi, zrób ty.
    Ten system nie jest dla twojego prywatnego mapowania, do tego są inne, lepsze narzędzia. Poczytałeś i tego nie zrozumiałeś? Żartujesz.
    Zamknięta przez: forestus mniej niż minutę temu*

• Ja to rozumiem tak po prostu - widzę błąd w terenie to go zaznaczam i myślę, że do tego właśnie został wymyślony system notek. Kto poprawi błąd jest dla mnie sprawą kompletnie drugorzędną, choć chętnie sam te błędy poprawiam. Równie dobrze mógłbym ich jednak nie poprawiać. I co? Śmieciłbym na mapie? Poprawiać mogą przecież wszyscy."*

Ponieważ nie chcę konfliktów, i chciałbym działać zgodnie “z prawem” chciałbym znać Wasze stanowisko na dręczący nas problem.

Patrząc szerzej, myślę że mamy tu do czynienia z pierwszym przypadkiem nowatorskiego wykorzystania ostatnich usprawnień w OSM:

• możliwości tworzenia uwag w OsmAnd, w tym w trybie offline
  • zintegrowania obsługi uwag w JOSM
    To pozwala małym kosztem wykorzystać cały system uwag do własnych celów.
    Przyznaję, że pomysł jest nawet dla mnie kuszący.
    Zgadzamy się na to?

EDIT: Jeszcze link do uwag zostawionych przez autora wątku http://www.openstreetmap.org/user/forestus/notes
Nie ma w nich nic bulwersującego, oprócz tego, że zostały zamknięte krótko po utworzeniu.

Nie rozumiem co w tym mialoby byc zlego.maraf24 moim zdaniem czepiasz sie :slight_smile:

Jeśli forestus tworzył notatki błędne bez sensu warto to skorygować, jeśli dobra intencja urealniła mapę - złoty medal!

Ja to widzę tak, jeśli ktoś robi notki w celu poprawienia jakości mapy - plus dla niego i ja bym się nie czepiał. Jeśli ktoś stawia notki np. “tutaj spotykamy się o 19:00” to zgodziłbym się z maraf24.

@Rekrutacja
“Nie rozumiem co w tym mialoby byc zlego.maraf24 moim zdaniem czepiasz sie smile”

1. Niezgodne z wiki: ““Don’t use it to put your personal notes. Although you can use notes as a reminder to yourself, you are also inviting others to look at it. Descriptions must make sense to other people, and you shouldn’t be placing many notes as part of your personal mapping workflow.””
  2. Zamula system. Mamy uwagi publiczne i prywatne. Jak je odróżnić?
  3. Marnuje mój czas, bo ja dostaję uwagi, które w intencji autora w ogóle nie miały do mnie trafić.
  4. forestus je przynajmniej od razu zamknął, więc szkody minimalne. Jerrystef je trzyma miesiącami. To dobrze?

@jerrystef
“Jeśli forestus tworzył notatki błędne bez sensu warto to skorygować, jeśli dobra intencja urealniła mapę - złoty medal!”

W jaki sposób te uwagi miały urealnić mapę, skoro były skierowane do niego samego, więc niosły informację którą już i tak posiadał?

Moim zdaniem to co robil forestus miesci sie w definicji wiki. Notatki skrotowe ale w pelni zrozumiale.

To też: “you shouldn’t be placing many notes as part of your personal mapping workflow” ???

Ja to rozumiem w następujący sposób:

Nie używaj w celu wstawiania swoich prywatnych notatek (przyp. aut. np: “Tutaj ognisko we środę o 15”, “Tu złapałem gumę i musiałem prowadzić rower do domu”). Mimo że możesz używać notatek żeby o czymś Ci przypomniały pamiętaj że w ten sposób zapraszasz również innych edytorów żeby na nie spojrzeli - opis musi mieć sens nie tylko dla Ciebie ale również dla innych. Notatki nie powinny być główną częścią twojego procesu tworzenia mapy.

Przyznam, że ja sam używam notatek w podobny sposób. Jadąc samochodem dodaję je przez OsmAnd - mam czas to je poprawiam, nie mam to poprawia kto inny, ale informacja w terenie jest zebrana i trzeba ją tylko przetworzyć.

@maraf24
Druga strona medalu jest taka, że jesteś czołowym poprawiaczem notatek - często przeglądając najnowsze notatki które dostaję przez rss widzę że już je zdążyłeś poprawić. Na prawdę szacun… Pewnie używasz jakiegoś mechanizmu co to pilnuje notatek i przesyła Ci raporty dlatego potrafię sobie wyobrazić, że miliony notatek tworzonych przez innych dla siebie mogą wkurzać…

@forestus
Moim zdaniem używasz notatek prawidłowo, ale jeśli faktycznie te notatki tworzysz tylko dla siebie to może spróbuj użyć mechanizmów proponowanych przez maraf-a, może się okazać, że w ten sposób pracuje Ci się tak samo wygodnie i będzie po problemie. Jeśli zakładasz że nie wiesz kto je będzie poprawiał to nie ma o czym gadać - notatki właśnie po to są

Reasumując - moim zdaniem obydwaj macie racje, ale na Boga:

Trochę dystansu i wykazania chęci kompromisu po obu stronach - agresja rodzi agresje… pracujemy w tym projekcie wszyscy i jaki klimat sobie stworzymy taki będziemy mieli… dogadajcie się zamiast udowadniać sobie kto ma rację :slight_smile:

Wiem, że notatki bardzo skrotowe. Niemniej gdy na mapie błąd goni błąd, pociąg jedzie 160 km/h i trzeba patrzeć zarówno na mapę jak i przez okno to robienie skrótowych notatek przez OsmAnda jest jedynym racjonalnym rozwiązaniem. Przez Osmtrackera nie dałbym rady :slight_smile:

@forestus
Rozumiem, że przełączanie między osmand a osmtracker nie wchodzi w grę w tym przypadku, ale sam osmand ma wtyczkę pozwalającą na robienie sobie notatek - zarówno zwykłych jak i głosowych, zdjęć czy filmów - to nawet szybsze i wygodniejsze.

@maraf24
Jakiego używasz mechanizmu do informowania o nowych notatkach? Może wystarczyłoby żeby forestus dodał coś w opisie żebyś mógł jego notatki ignorować z automatu i nie powiadamiać? Albo może możesz tak ustawić żebyś wogóle nie dostawał notatek utworzonych przez forestus-a?

@jendrusk
Dzięki za rozsądny głos.

Zdziwiło mnie twoje rozumienie “personal notes” w sposób tak dosłowny. Moim zdaniem należy je odczytać w kontekście mapowania, bo do tego w końcu każda uwaga ma się sprowadzić. Cześć “you shouldn’t be placing many notes as part of your personal mapping workflow” tłumaczyłbym bardziej jako “nie używaj uwag do własnego mapowania”.
Dalej uważam, że to jest dokładnie to co zrobił forestus.
Zwracam uwagę na “many notes”. Nie widzę problemu jak ktoś od czasu do czasu wrzuci kilka takich uwag.
Jeśli by dzień w dzień wrzucał po kilkadziesiąt uwag - to jest problem.

Nie wiem co planował forestus - zauważyłem, że to ktoś nowy w uwagach i wolałem działać prewencyjnie by nie pojawiły się setki tego typu uwag od niego. Dlatego skierowałem go do innych narzędzi. Jego reakcja, że nie ma w tym nic nieprawidłowego mnie zdziwiła, bo dobrze pamiętałem co jest na wiki.

Chciałbym tu teraz podkreślić, że @forestus nie jest dla mnie problemem - skoro teraz wiem, a co chodzi, mogę zawsze jego uwagi ignorować. Tak jak nie są problemem kryptogramy jerrystefa, zwłaszcza że umieszcza je sporadycznie.
Problemem byłby wysyp takich maperów. Co dla mnie jest istotne, gdyż:

“druga strona medalu jest taka, że jesteś czołowym poprawiaczem notatek - często przeglądając najnowsze notatki które dostaję przez rss widzę że już je zdążyłeś poprawić.”

Tak, moja sytuacja jest tutaj specyficzna. Nie wiem, czy wszyscy zdają sobie tu sprawę jakie wady ma istniejący system uwag i na czym polega ich rozwiązywanie na masową skalę.

@forestus
Treści twoich uwag są do przyjęcia, na pewno jest wiele innych autorów znacznie gorzej sformułowanych. Są podpisane (nie anonimowe). Dodatkowo sam wykonałeś robotę mapowania. Oraz odpowiedziałeś na komentarze. Same plusy. Serio, wielu autorów uwag nie potrafi nawet tego.
Moja interwencja była - jak wspomniałem - prewencyjna. Wolałbym, żebyś to robił na małą skalę, a najlepiej poza systemem uwag.

I wolałbym, by takie działania były odradzane przez społeczność. Przy ich większej ilości takich działań uwagi zmienią się w śmietnik, o ile już nim nie są.

@jendrusk
“Jakiego używasz mechanizmu do informowania o nowych notatkach? Może wystarczyłoby żeby forestus dodał coś w opisie żebyś mógł jego notatki ignorować z automatu i nie powiadamiać? Albo może możesz tak ustawić żebyś wogóle nie dostawał notatek utworzonych przez forestus-a?”

Podstawowym sposobem, bo bezobsługowym jest rss, ale on nie wszystkie łapie i ma opóźnienia więc ściągam też przez API.
Bardzo bym chciał, by w uwagach była możliwość ustawienia ich rodzaju (przy tworzeniu) lub statusu (przeze mnie), ale jest jak jest.

A ja tak przekornie napiszę, że mnie bardziej irytują takie notki, gdzie ktoś po kolei zaznacza numery domów w uwagach :slight_smile: Niby wszystko zgodnie z wiki, ale…

Staram się :slight_smile: Jak wiadomo zgoda buduje niezgoda rujnuje :slight_smile:

A to doświadczenie - po prosty kilka notatek z podobnymi tekstami już zamknąłem :slight_smile:

I bardzo słusznie - prewencja ważna jest, tylko Twoją notatkę można było zrozumieć ofensywnie, a człowiek to taka istota, że jak go atakują to się broni, większość broni się nawet jak się im wydaje że ich atakują (prewencja), a później jest już tylko ‘lanie się po mordach’ i wszyscy zapominają o co poszło, ważne jest tylko żeby oddać :slight_smile: Ja nauczony doświadczeniem (również w OSM) staram się zwracać uwagę innym w tonie mocno (nawet czasami przesadnie) spolegliwym - daje to lepsze efekty. “Oponent” częściej się z Tobą zgodzi gdy go poprosisz niż gdy go objedziesz.

Nie wiem ile mapuje forestus i jaką częścią tego mapowania są owe notatki, jak sam zauważyłeś opisuje je nieźle, podpisuje się pod nimi, reaguje na komentarze… same plusy, co więcej gdyby nie był maperem tylko przygodnym stawiaczem uwag to trzeba by go wyróżnić bo im więcej uwag na mapie (zakładam że wartościowych) tym lepiej bo wiemy co poprawiać… Forestus paradoksalnie oberwał za to, że robi więcej, bo nie dość że robi notatki to jeszcze je poprawia, więc jest maperem a co do maperów wymagania rosną…

Co do trudności w obsłudze notatek to już więcej osób zauważyło że mechanizm jest dość ubogi, nie ma możliwości filtrowania po datach czy fragmentach opisów, nie da się ustawić powiadamiania na maila nawet zwykłego a co dopiero jakoś filtrowanego, przydały by się jakieś kategorie…

Cały czas noszę się z napisaniem czegoś żeby ułatwić obsługę notatek, ale jedyne co mam to jakiś ogólny pomysł… niestety programista ze mnie żaden a wszystkiego nie da się napisać w plpgsql na bazie :slight_smile: Tym bardziej, że nikt nie chce pomóc (chyba będę musiał jakąś nagrodę za to wystawić)

@jendrusk - mapuję dość dużo - głównie Działdowo, Olsztyn i południowo - zachodnia część województwa warmińsko-mazurskiego. Notatki to wyjątkowa rzadkość, ale w tym przypadku z nich skorzystałem.

No i super. Zerknij na te wtyczke do OsmAnd może Ci podpasuje, a jeśli nie to maraf24 już wie, że Twoje notatki może ignorować bo sam je sobie poprawiasz…

No i przede wszystkim dobrej zabawy z mapowaniem :slight_smile:

Obydwaj mapują dużo i konkretnie. Dzięki chłopaki, mi się wydaje że sporo na OSM siedzę, ale wasze statystyki są sporo lepsze :slight_smile:
http://hdyc.neis-one.org/?maraf24
http://hdyc.neis-one.org/?forestus