Suomen admin_level:tasot

Lähiviikkoina lienee odotettavissa että osmiin ilmestyy lisää aluerajoja, joten päätinpä tutkailla “Virallista” sanaa.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Admin_level -sivulla admin_level=4 kohdassa lukee “Provinces (AVIn toimialueet (ent. läänit), NUTS 2)”. Ainakaan tällä hetkellä nuo AVIt ja NUTS2 alueet eivät ole samoja, edes Wikipedian NUTS2 kartta ei vastaa Eurostatin tietoja. Olisiko syytä jättää NUTS 2 tuolle nelostasolle ja siirtää AVIt joutilaalle vitostasolle?

Kannatettava ajatus tuo AVIen avainnus admin level=5:ksi ja NUTS2 jätettäisiin nelostasolle. Itse luulin, että sekä NUTS2:n että AVIen rajat olisivat identtisiä. Wikipedian NUTS2 -sivua ei ole päivitetty vuodenvaihteessa toteutuneen aluejakomuutoksen tiimoilta. Tilastokeskuksen NUTS2 -kartta. Siitä ilmenee:

  • Pohjois-Suomi (NUTS2 FI1A) ja Itä-Suomi (FI13) yhdistyivät uudeksi alueeksi Pohjois- ja Itä-Suomi (uusi aluekoodi FI1D)
  • Etelä-Suomi (FI18) jaettiin alueiksi Helsinki-Uusimaa (FI1B) ja muu Etelä-Suomi (FI1C)

Ulkomaanelävältä tulleen viestin jälkeen aloin pohtimaan näitä admin_level juttuja. Nykyisin NUTS2-alue (eräänlainen läänintaso) on tasoltaan 4 ja maakunnat (NUTS3) tasoltaan 6. Tiedustelussaan kysyjä pähkäili, miten AVI-alueet merkitään. Ne kun poikkeavat NUTS2:sta. ELY-keskusten rajat sotkevat asiaa lisää, kun niitä on vähemmän kuin maakuntia. Olisikohan mitään mieltä, että:

Pääalueen NUTS1 taso (admin_level) vaihtuisi kolmosesta kakkoseksi
NUTS2 ylennettäisiin tasolle 3
AVIt olisivat tasolla 4
ELYt tasolla 5
Maakunnat olisivat jatkossakin tasolla 6

Eipä näytä eri maiden välillä löytyä standardeja. Muutama poiminto:
Tsekinmaan NUTS1 -taso on nyt kakkonen
Norjan kunnat ovat seiskatasoja, meillä kasitasolla.
Unkarin NUTS1-taso on 4, NUTS2 on 5 ja NUTS 3 on 6

Onko NUTS-alueet hallinnollisia? Vastaako joku NUTS-viranomainen koko NUTS-alueensa jonkin asian päätöksistä? Tarkoitan että eritasoisia aluejakojahan voi kehitellä, joissain maissa on korttelitasollakin admin_level, mutta ilman toimivaltaa ne on jotain muita aluejakoja kuin boundary=administrative?

Tästä näkökulmasta tarkastellen Suomen admin-tasoja pitäisi tarkentaa OSMissa. Tietääkseni seutukunnat (seiskoja) eivät ole hallinnollisia alueita, kuten eivät kaupunginosatkaan (kymppi-taso) sekä näiden sisäiset pienalueet (taso 11). Kuntien suuralueet/kylät (ysi-taso) eivät myöskään taida kuulua admin-rajaluokitteluun (ehkä Helsinkiä ? lukuunottamatta).

Jäljelle jäisi vain neljä boundary=admin -tasoa. Suomi on kolmonen, avit/elyt nelosia, maakunnat kutosia ja kunnat kaseja.