Suomeksi ääninavigoiva GpsMid 0.7.5 julkaistu (J2ME, Android)

OSM-karttaa käyttävästä, vektorikarttaa kännykässä näyttävästä GpsMid -navigaattorista on julkaistu uusi versio 0.7.5. Uusia ominaisuuksia on tuki mm. reittirelaatioille (bussireitit, pyöräilyreitit ym. kartalla näytettäväksi) sekä navigointi talonnumeroihin.

GpsMidiä voi käyttää täysin off-line, eli kartta on puhelimen muistissa ja reitti lasketaan puhelimessa (tai muussa laitteessa, itse käytän GpsMidiä myös Verkkokaupan 45 euron hintaisessa WinCE-navigaattorissa PhoneME-ohjelman ja gpsport-ohjelman avulla). Jos on-line -ominaisuudet ovat käytettävissä ja niitä haluaa käyttää, GpsMid pystyy avaamaan selaimella URLeja joita on OSM:ssä määritelty sekä lähettämään nauhoitettuja GPX-jälkiä suoraan OSM:ään ja käyttämään verkossa olevaa solupaikannustietokantaa.

GpsMid käyttää vektorikarttoja jotka luodaan aputyökalun Osm2GpsMidin (java-ohjelma joka pyörii esim. Linuxissa, Macissa ja Windowsissa) avulla. Kartta voidaan pakata sovellukseen mukaan tai laittaa erikseen puheimen muistikortille. GpsMid osaa neuvoa äänillä suomeksi, saksaksi ja englanniksi, näytöllä näkyviä kieliä on kymmenkunta.

Hyvin monet asiat ovat GpsMidissä asetettavissa ilman lähdekoodimuutoksia, esim. tietyyppejä ja kohteita (POI, en nyt parempaakaan suomennosta keksinyt, käykää wikissä parantamassa jos keksitte) voi kartalta näyttää ja piilottaa, kartan teiden värejä voi muuttaa tyylitiedostolla, reititysmoodeja voi laatia itse (nyt kävely, pyöräily, auto, lisätä voisi vaikka mopon tai hiihtäjän). Koska GpsMid on vapaata softaa (GPLv2), myös lähdekoodimuutokset onnistuvat.

Julkaisuversion (java-kännyköille eli esim. nokialaiset S40/S60, ym.) voi ladata osoitteesta https://sourceforge.net/projects/gpsmid/files/gpsmid/Release%200.7.5/

Epävirallisen Android-version (käyttöliittymä tehty hiukkasen mukavammaksi käyttää Androidilla kuin aiemmissa, silti käyttöä ei voi Androidilla mukavaksi kehua) voi ladata osoitteesta http://gpsmid.sourceforge.net/nightlies/ Kehitysversio 0.7.46 on käytännössä miltei täysin sama kuin julkaisuversio 0.7.5, taitaa olla muutama ominaisuuslisäys / bugikorjaus enemmänkin, lähiaikoina varmaankin tulee esille kehitysversio 0.7.51.

Osaako se Android versio lukea sarjaporttia, /dev/ttyS0, tai /dev/ttyUSB0 jos käytän USB serial port adapteria?
Niin siitä sarjaportista tulisi NMEA lauseita, jotka ovat lähtöisin joko veneen kalakaiusta tai sitten erillisestä GPS mokkulasta.

J2ME-alustalla tuo toimii joillakin laitteilla ja GpsMid sinänsä tukee sarjaporttikäyttöä. Pikaisen googlauksen perusteella ei kuitenkaan oikein näytä siltä että Androidilla toimisi suoraan. Lisäpalikoilla saattaisi saada toimimaan, esim. http://stackoverflow.com/questions/4621580/using-serial-port-rs-232-in-android ja http://code.google.com/p/android-serialport-api/ kertoilevat hankkeista joissa sarjaporttitukea on kehitetty.

Edit: Saattaisi ehkä olla helpmpi saada toimimaan bluetooth-sarja-adapterilla, jokin tämän härpäkkeen kaltainen: http://www.iogear.com/product/GBS301/ - tosin pikakokeilulla android-versio ei näytä löytävän bluetooth-laitteita, joten ei tuokaan näköjään suoraan toimi.

thx,
Tämä ei ehkä onnistu niin nopeasti kuin ajattelin, :(.
Mutta pitääpä joskus vilkaista GpsMid koodia ja Android NDK:ta, jospa sais riisutun ratkaisun sitä kautta.
Jos vaikka sitten kesälomalla tai joskus… :slight_smile:

Edit:
Taidan kokeilla jotain GpsPort tapaista,
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/gpsmid/index.php?title=Platforms
Tuntuisi nopeimmalta tavalta päästä alkuun. Aika näyttää tuleeko tästä sitten yhtikäs mitään.

Ai niin, sitä mun piti vielä kysymän että mikä niiden kahden Anroid paketin ero on?

hires-online:ssa on nettikäyttöoikeudet ja OSM-ediointi mukana ja oletusmäärittelyinä näyttö 800x480. Tosin en oikeastaan tiedä minkä verran näytön kokomäärittelyllä tuossa on merkitystä, dynaamisestihan tuo näkyy hoituvan. Käytännössä siis tuo OSM-editointi ja online access ovat oleellisimmat.