Šume - Corine Land Cover

Pozdrav,

Da se i ja uključim u diskusije sa jednim pitanjem …

Vidim da je neko na OSM ubacio veliku količinu podataka o šumama (navedeni izvor http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/clc-2006-vector-data-version-2)) što je za pohvalu jer sam i sam tražio način da ovo dopunim ali … ove površine baš i ne odgovaraju stvarnom stanju, tj. pri usporedbi sa Bing Sat (niti sa nekim djelovima BiH koje vrlo dobro poznajem). Nisam radio sa CLC i ne znam da li je ovo dobro prebačeno ili je možda nešto izostavljeno? I možda neko može pobliže objasniti kako ove podatke prebaciti?

Ja sam na http://forest.jrc.ec.europa.eu/download/data našao poprilično dobru mapu šuma u TIFF formatu (a može se skinuti i kmz layer za Google Earth) koji odlično odgovara stanju na terenu. Izvor po kojem su ove mape rađene je takođe CLC 2006 (pored ostalih) pa me interesuje zbog čega se javljaju razlike?

Pozdrav kolega! :slight_smile:

Konacno vise korisnika, moram reci.

Ja sam, pod imenom CorineBH, ubacivao i jos uvijek ubacujem podatke iz CLC (verzija 2), i to je najbolji izvor koji sam mogao naci za uvoz s obzirom da nam je mapa totalno bila prazna (i jos je uvijek skoro prazna). CLC uvijek ima odstupanja, vidjeces u kojoj je razmjeri radjen set podataka iz CLC:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Bosnia_and_Herzegovina/Corine_Land_Cover#Tehni.C4.8Dki_parametri_CLC-a

Dakle istina je, sami podaci imaju mala odstupanja, ali je velika prednost u CLC-u sto se mogu vidjeti tipovi sume, mixed, coniferous, broadleaved itd, sto se ne moze oznaciti obicnim crtanjem preko bing karata (plus sto bing karte imaju nekad vecu nekad manju rezoluciju ovisno od podrucja). Moj plan je da se ubace podaci iz CLC verzija 2, cime se dobija otprilike 98%-tna tacnost kada je u pitanju povrsina, kao i specificnost tipa sume ili druge vegetacije, a onda da se nakon zavrsetka uvoza pazljivo Potlach-om koriguju granice putanja kako bi sto vise odgovarale satelitskim slikama. Mislim da je to najbrzi nacin da dobijemo adekvatne i najpreciznije moguce podatke na karti (kada je u pitanju biljni pokrov). Znaci svaki korisnik koji vidi odstupanja, moze ih i adaptirati. Generalno ja jos nisam vidio da je zabranjeno korigovati datoteke nakon sto se uvezu. :wink:

Inace, ako bi smo cekali da ljudi odavde to rucno urade do najsitnijih detalja, precrtavanjem satelitskih snimaka (cije mane sam naveo vezano za specificnost), nacekali bi se decenijama da se to uradi.

Volio bih da se slozimo oko ovoga i da zajedno radimo, puno cemo brze to odraditi. Jedna vazna stvar, CorineBH je dedicated account za uvoz CLC-a u BiH, pa ako budes uvozio nesto ili uvezi preko tog accounta (dacu ti user i pass), ili kreiraj specifican acc koji se bavi time (znaci bez drugih stvari, smije se samo editovati jedan tip podataka, jer se radi o importu).

Link za najnovije podatke sa CLC je onaj koji ja koristim i on je:

http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/clc-2006-vector-data-version-2

Ja ga uvozim preko JOSM-a, brisem viska tagove, stavljam odgovarajuce tagove, npr landuse=forest, wood=mixed, i onda uploadujem putanju po putanju, ili skup putanja (putanja=way), bez selektiranja cvorova (tj nodova). Ima i kvaka kada se uploaduju vece putanje, broj cvorova ne smije prelaziti 2000 (ako prelazi onda se mora koristiti multipolygon relation sto je malo komplikovanije), i takodje broj cvorova u jednom changesetu mora biti manji od 50000. Neki koriste i vise automatiziran proces, ali za to su vec potrebne programerske vjestine, a ja ih nemam, plus, JOSM je bolji, jer se ipak ima preglednost.

Za podatke sa drugih izvora se mora imati dozvola, tacnije stranica mora dozvoliti besplatnu upotrebu podataka, a CLC to omogucuje. Sto se razlika tice, CLC 2006 version 1 i version 2 nisu isti, podaci se razlikuju.

Sve dodatno bih volio da se dogovorimo i da nastavimo brzim tempom.

PS: Pogledaj Rumuniju, oni su izvrsili kompletan CLC import (vjerujem takodje sa manjim kasnijim korekcijama) :slight_smile:

E zdravo kolega :slight_smile:

Drago mi je da si se javio, i hvala na brzom odgovoru.

Slažem se sa tobom da je bolje imati neke podatke nego nikakve, podržavam ovo što radiš i spreman sam pomoći koliko mogu. Jedino što bih želio (kao i ti pretpostavljam) je da je taj uvoz što tačniji.

Razlog mog pitanja možeš uočiti na slikama ispod. Vidi se da aplicirana bitmapa u Google Earth mnogo bolje odgovara stvarnosti nego trenutni podaci na OSM. A izvor podataka je isti (ili bi bar trebao biti). Evo sad ne mogu otvoriti ovaj link sa kojeg sam skinuo mapu da pogledam copyright http://forest.jrc.ec.europa.eu/docs/pattern/guidos/FTMAP2006.kmz, ali mislim da EC dozvoljava slobodnu upotrebu.

Takođe ponegdje se novododate površine šuma preklapaju sa već postojećim površinama (kao na JOSM slici ispod u lijevom dijelu).

I jedno pitanje: da li svaka dodata tačka mora imati naveden izvor? Jer to mi liči na spam i nepotrebno zatrpavanje ako je izvor već naveden na poligonu.

Nikako!!
Točke imaju oznake samo ako nešto označavaju.
Dovoljno je na linije staviti izvor i oznake, s tim da ni na linije ne trebaju sve oznake, već samo dio.
Loš primjer je francuski corine import gdje je nepotrebnih tagova ima u vrijednosti od otprilike 1 gigabajt u bazi, bar mi je tako rečeno :smiley:

Pozdrav jos jednom,

Sto se tice tacnosti uvoza, on nikada ne moze odgovarati stvarnom stanju, ali moze biti sto blizi tome. Kada su u pitanju preklapanja, trudim se zaista da izbjegavam bilo kakvo preklapanje, tako sto vrsim upload na povrsine koje su daleko od naseljenih mjesta (daleko od mjesta gdje su ostali korisnici najaktivniji - ukoliko ih ima). Jedno je sigurno, svaka povrsina koja nam se nadje na putu, a nema izvor, moze biti izbrisana, jer svaki podatak koji ima izvor je bolji nego onaj bez navedenog izvora (a da ne zaboravimo opet da CORINE daje opis sume i dobara). Website koji si naveo nikako nije dostupan pa ne mogu vidjeti copyright (vrlo je vazno jer dosad nisam naletio nigdje da se spominje slican izvor), a i ne znam kojim se podacima koriste tacno, cime je izvrseno snimanje i koja je razmjera, dok u slucaju CLC-a postoje detalji, i dosta zemalja uvozi CLC. Kao sto rekoh, iako mozda negdje bude preklapanja, to nije razlog da se ona ne korigiraju naknadno u potlachu, mi, i/ili svaki korisnik koji koristi potlach (stvarno je jednostavno i mnogo brze nego da se crta rucno, tracing, ili nesto drugo). Mislim da nije problem pomicati linije da odgovaraju satelistskim snimcima s Bing-a kada se konacno izvrsi upload, najgore je kada je mapa prazna ko frizider pri kraju mjeseca. :smiley: BTW: Nisu previse strasna odstupanja CLC-a, ima ih ali se mogu tolerisati do finalnog brusenja, bar je to moje misljenje.

Sto se tacaka tice, kolega iz HR je odlicno rekao, nemam sta dodati. :slight_smile:

Jos da dodam, povrsine ne uvozim na naselja, jer ce to najbolje rucno uraditi ostali (takodje podatke iz CLC koji se odnose na residential area ne uvozim).

Detalji i progres vezan za nas CLC projekat se mogu vidjeti ovdje:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Bosnia_and_Herzegovina/Corine_Land_Cover#Tipovi_pokriva.C4.8Da_CLC_.28Corine_Land_Cover.29_i_status_uvoza_na_kartu_Bosne_i_Hercegovine

Svaka sugestija je dobrodosla.

Moram ovo podijeliti sa ostalima …

Juče sam ostavio mnogo vremena na skidanju CLC podataka za bjelogorične šume (clc06_c311.zip - verzija 16), instaliranju Quantum GIS (verzija 1.8 mi ne radi na Win7) koji te podatke može obraditi i selektirati samo BiH (jer je cijela Europa za JOSM prevelika), prebacivanju BiH u JOSM i selektiranju samo jedne konture (koja je doduše imala preko 100,000 čvorova) i komadanju te konture na manje dijelove kako bih mogao napraviti upload na OSM. Konačno sam uspio i uspješno izvršio upload (dva changeset-a za polovinu konture - oko 56,000 čvorova) ali sa svog account-a.

Nedugo nakon toga dobijem mail-ukor od izvjesnog pnorman-a:

Naravno, uputio sam izvinjenje, objašnjenje da se BiH komuna tek formira i složio se da pobriše ono što sam dodao.

Eh sad, neke od stvari koje on pominje u mailu ja nisam nigdje našao. Npr. http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue nigdje ne pominje BiH. Da li je potrebno imati neko odobrenje (pisano) da bi se koristio CLC? Ili se može samo navesti u tabeli da i BiH koristi podatke o šumama? Da li je neko koristio imports@ mailing listu za ove stvari?

Zdravo Alene,

Ma OK, shvatio sam da je proces u toku i da neka područja i tipovi šuma još nisu došli na red :wink:

Pokušao sam i ja da pomognem, ali kao što možeš vidjeti u mom prethodnom postu, nisam odabrao dobar put :smiley:

Uglavnom, pošto se ti već baviš šumama, ti reci šta i kako … ako ti treba pomoć oko nečega rado ću pomoći …

Pozz

Edit: BTW imaš PM

Pozdrav jos jednom.

Ja sam dodao nas projekat na listu postojecih importa:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue#Ongoing_Imports.2C_Semi-Automated

A sto se tice uvoza dalje je pm.

Pozdrav! :slight_smile:

Hi Alen,
since I am not using the email behind my import OSM-ID much, I would like to answer here. I speak only “samo malo” serbian. I hope it is okay to write you in english.
It is pretty easy to clip the CLC shapefile for a specific country. You only need QGIS and JOSM. I have made it with these steps
1.) find out the border ID and download the border only by selecting “Download Object” → selecting polygon and entering the border multipolygon ID
2.) delete all tags, select all ways, merge all ways to one big way and delete all relation at the end. Save it as border.osm or something like that. DO NOT UPLOAD
3.) Open the border.osm with QGIS (OSM plugin enabled)
4.) select only the polygon on the left side (not the points or lines) and right click “save as” and save as ESRI Shapefile
5.) restart QGIS (or drop all layers at the left)
6.) Open the border shapefile and the CLC file together with “Layer” → “Add Vector Layer”. This can take some time
7.) Now select Vector->Geoprocessing Tools ->Intersect. Input Layer = CLC, Intersect Layer = border and give it a name where it should be saved. Press OK

Now you have CLC forest shapefile that ends exactly at the border…Be very careful when importing. I usually (MNE in process, SRB finished some time ago) add a layer with CLC in JOSM and another with OSM content. Then I adjust CLC in case of area overlap, join duplicate nodes and such stuff. Also delete all other content (tag/values) in JOSM that is not welcome in the OSM database

Hi Thomas,

It’s OK you don’t speak Bosnian/ Croatian / Serbian, English is pretty common here. :slight_smile:
Thank you for your answer. I sent a message to you thinking that you are from Montenegro or Serbia (since you are doing imports there). I am very grateful for the information you provided regarding the clipping the .shp file only for the area of specific country, because, until now, I was deleting parts of the polygons which have been crossing the border, and also because now I can manipulate .shp files a lot easier without unnecessary areas.

Me and my colleague use only some tags, like i.e.: landuse=forest, wood= coniferous, source: EEA website (and nothing alse), so there wouldn’t be any clutter tags in the database.

Best regards,

Alen

I prije ovih novih importa, bilo je nekih poligona sa šumama. Ti stari se sada preklapaju sa novim (mada ne neophondno po istim linijama). Pod predpostavkom (a na par uzoraka, kada sam poredio sa Bingovim satelitskim mapama, mi se zaista tako učinilo) da su ovi novi tačniji, one stare bi trebalo ukloniti. Evo par kojih sam identifikovao u okolini Banja Luke, a vjerujem da ih ima još na desetine po cijeloj BiH (ne znam baš sistematičan način da ih sve identifikujem).

http://ra.osmsurround.org/analyzeMap?relationId=1283941
http://ra.osmsurround.org/analyzeMap?relationId=1285101
http://ra.osmsurround.org/analyzeMap?relationId=1274035
http://ra.osmsurround.org/analyzeMap?relationId=1283043