TLDR на сагата: Няма да се съгласят да подържат recycling:*=only.
Поради тази причина имам друга идея - куеста за какво може да се рециклира да бъде изключен за България и да се добави нов “Кой оперира/обслужва този контейнер?”, отново само за България.
Като знаем оператора, лесно може да се допълнят таговете за рециклиране в повечето случаи (без Екопак, Екобулпак и Булекопак при които е нужно да се знае броя кофи по цветове и дали не са само за PET бутилки).
Може ли да го разясниш това? Нали за целите на твоята карта и с plugin-а е необходимо да бъде уточнен броя? В кои случаи ще бъде “нужно”?
Имам малко крайно предложение, но може би по този начин ще престанат всякакви усложнения - нека и quest-а за предавани отпадъци да се изключи за България в SC, но и нека ние оттук нататък да отбелязваме просто amenity=recycling+recycling_type=container за всички нови контейнери за рециклиране, на които попаднем. Достатъчно информация има на картата за потребителите(поне в София), в случай че в близост до тях не са налични контейнери и с трите(или двата) необходими цвята. Ако на 100 м от потребителя няма контейнер за хартия, ще потърси друг(следващ) в района. Където просто има иконка за контейнер. Достатъчно много информация е въведена до момента(поне за София).
Edit: Сигурно ще кажеш - е, а как тогава някои потребители ще знаят къде да предават масло, батерии и т.н. Ами вижда се, че с такива допълнителни стойности и тагове за предавани отпадъци досега се получиха проблеми. А и все едно се е юрнал народа да изхвърля разделно и все едно много потребители в България използват данни от OSM за тази цел…
Може би е направено достатъчно от наша страна. Ако потребители се интересуват, да речем къде да предадат лекарства - има си мобилни пунктове от фирми с графици например. Могат да потърсят къде и кога и какво да предават.
I was against collecting the operator information just for the sake of collecting data, but if there is a clear 1:1 relation between the operator and the waste to be recycled there for all operators in Bulgaria, then that’s very useful. If by determining the operator, we can apply a brand preset with all recycling types included and we won’t need to enter the types any more. Just giving the operator quest priority over the recycling quest is enough: if the brand preset completely answers the recycling quest, it won’t be asked. However if an operator is answered for which we don’t have a brand preset, it will be asked and that’s good as a backup option. But if one operator has different sets of recycling containers, then the operator quest doesn’t uniquely answer the recycling quest, and it needs to be asked as well. The problem is in the “в повечето случаи”…
Само за цветните кофи. При останалите имаме 1:1 връзка оператор - вид отпадъци. Което реално не са “повечето”, но така става като пиша по нощите…
Не съм съгласен. За цветните може би ще работи, но за дрехите и капачките (които обикновено са 2-3 локация за даден квартал) няма да работи добре.
Отделно е хубаво да се има предвид че София не е България. Виж Ямбол, Сливен, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Търново, Плевен и който и да е друг град. При повечето информация е изключително рехава, ако въобще има нещо.
И аз знам къде да търся графика на мобилния пункт и от две години все се разминаваме. Малко сме хората които биха държали стари лекарства толкова време и да чакат следващата дата. Същото важи и за останалите опасни отпадъци. В Бургас този проблем е решен много лесно - има десетина “мобилни” пункта (корабни контейнери), които работят целогодишно и приемат такива отпадъци. Повече информация: https://www.burgas.bg/bg/mobilni-tsentrove-za-razdelno-sabirane-na-otpadatsi/
Реално аз съм автоматизирал процеса на добавянето на видовете отпадъци със скрипт. Достатъчно е да има оператор (и или брой контейнери по цветове за цветните, или recycling:pet_drink_bottles). В тази връзка ще направя явна реклама на EveryDoor и плъгина, който съм направил за него - Контейнери за отпадъци - #5 by Dimitar155, който решава този проблем. Даже изисква по-рядко спиране на едно място да се отбележат, просто защото не са 10 локации за една сграда както е при магазините. Но също е хубаво да имаш систематичен подход за даден квартал (улица по улица, примерно от изток на запад или от юг на север).
По тази причина и аз тази сутрин се усетих, че ако например вкараме оператор за контейнера Texcycle(бях написал БЧК), ще се знае, че там се предават дрехи и обувки
Направи си една статистика/анкета колко наши съграждани ползват OSM на телефоните си и търсят информация от OSM за контейнерите за рециклиране. Предлагането в момента е много повече от търсенето, така да се изразя.
ОК, нека да се добавя оператор(независимо дали има шаблон в NSI за него към момента), но quest-а и изобщо очакването да отбелязваме какво се предава в съответните контейнери от нас, да отпадне. И тук помисли вече какво ще стане ако не
Та, мисля, че main feature tags+operator са достатъчни.
Между другото, знаеш ли какво ми хрумна, @Dimitar155 ? Колкото и да звучи наивно…
Както ти се беше свързвал с АГКК, защо така не се свържеш и с компаниите, които се занимават с рециклиране в България. Говоря за дейностите по обслужване на контейнери, тук не засягам депа и т.н. Малко вероятно, но може би някои биха откликнали - като Екопак, като тези с батериите… Да им изпратиш запитване дали биха предоставили информация за локациите на контейнерите, които обслужват и да я внесем. По официалния ред за imports, ако трябва. И ако всички откликнат положително, тогава няма да има явления като
Отворени данни надали има в тази връзка…
Ако искате, помислете за този вариант. Знае се, че доброволците картографи в България не са много и не е реалистично да очакваме светло бъдеще в тази насока…
Ако сметнеш за необходимо, премести този пост в друга тема.
Извинявам се ако затруднявам някого, пишейки по това време. @Dimitar155 ми писа на лично и май няма смисъл от опити за връзка с фирмите по темата. Ако искате, както беше поставен въпроса в началото, да добавяме оператор, предаваните отпадъци да не ги въвеждаме. А чрез шаблоните(NSI) и скрипта на Митко останалото ще се автоматизира без да вкарваме брой и цветове. ОК?
Малко страничен коментар:има къде къде по-приоритетни(поне за мен) и необходими неща за вкарване в OSM -адреси, улици сгради например. Толкова gaps има.