Stosowanie tagu highway=trunk w Polsce

ja się sprzeciwiam wykonania tej edycji przez tą osobę, z tego konta lub innego z powodu omijania blokady i notorycznych wadliwych edycji.

1 Like

aha czyli zwykłe ad hominen ok

Na tym koncie poza tą, nie było żadnej złej edycji, a założyłem je jeszcze miesiąc przed permabanem

Permaban oznacza że jesteś niechciany w projekcie OpenStreetMap jako osoba. Na wszystkich kontach które założyłeś i założysz.
To że założyłeś sobie zapasowe konto nie powoduje że masz pozwolenie na omijanie blokady.

Zastanawiam się czy w takich przypadkach wycofywać nie tylko wadliwe edycje (które były) - a raczej każdą edycje która została zrobiona z tego konta i poprzednich. Również jeśli to były edycje pozornie sensowne. Może to skuteczniej zniechęci tą osobę.

A część problemu polega na tym że na tym koncie masz 10 edycji, z czego kilka jest szkodliwych w ten sam sposób jak wadliwe były twoje edycje z poprzednich kont.

2 Likes

no to moze jak byly sensowne to sami je dodajcie?? bede mogl tylko pomysly podsyłać

Panowie, jestem tutaj nowy, sam nie wprowadzam żadnych zmian na mapie. Nie wiem jaki jest status oznaczania dróg tagiem trunk, ale z tego co widzę to mnóstwo dróg które przebiegają przez tereny zabudowane są tym tagiem oznaczone, a według mnie nie powinny. Chodzi mi tutaj o DK5 czy DK8 na południe od wrocławia. Wiem że te drogi są budowane/planowane do wybudowania w klasie S ale póki co to przechodzą one przez tereny zabudowane, w niektórych miejscach z ograniczeniem do 40km/h. Prosiłbym o sprawdzenie czy mogą one mieć status highway=trunk czy nie powinny mieć jedynie primary.

Czemu sądzisz że highway=trunk nie może przebiegać przez teren zabudowany?

dla przykładu, highway=trunk w UK: OpenStreetMap

Wydaje mi się że trunk to powinny być drogi typu GP, czyli są to drogi ze skrzyżowaniami bezkolizyjnymi. Ewentualnie mogą być to drogi na których obowiązuje ograniczenie do 100km/h. W innym przypadku to wszystkie drogi krajowe powinny być jako trunk co nie ma większego sensu, bo gdzie znajdziemy wtedy drogi typu primary?

znaczenie highway=trunk jest inne, powinien być on stosowany na najważniejsze drogi w sieci ale niebędące autostradami

Ale ogólnie to nie musisz się tym przejmować, możesz to zostawić do ogarnięcia mapującym w OpenStreetMap. ( PRys12334556789 | OpenStreetMap )

Drogi typu (klasy tak właściwie) GP to nie są drogi bezkolizyjne. Właściwie to drogi bezkolizyjne mogą być każdej klasy.
Generalnie fajnie by było jakbyś spróbował przeczytać wątek i głosowanie do trunków przed wypowiedzią. W zasadzie wszystko co piszesz już było przedyskutowane wielokrotnie.

2 Likes

Dobrze, a jak oceniać ważność dróg? Np. DK74 pomiędzy Łodzią a Kielcami nie jest tak ważna jak DK8 z Wrocławia na południe? Dlaczego?

jeśli ktoś z edytujących w OpenStreetMap zauważy problem może zaproponować zmianę

z mojej strony zachęcam do zaczynania z edytowania od innej strony, temat dróg jest dość żałosny - przynajmniej w tym zakresie. (w sensie że mało istotny w porównaniu do energii która w to idzie)

2 Likes

Zabudowa jest jaka jest, a ruch i bezpieczeństwo na drodze są jakie są. Wiem doskonale, że S8ka czy S5tka są potrzebne na przedwczoraj, ale stan faktyczny powinien być odpowiednio reprezentowany.

Tak na początek: przestań komentować z wielu kont ( @Temat-Droga @Philet2137 @FILszew @user2137, @Frag_Mcfrag, @user2137papież, @2137xd, @mocnysiuwaks xxxVroCxxxVroCxxxVroCxxx i inne).

Dodatkowo, pisanie o swoich pomysłami klasyfikacji dróg podczas gdy ma się całkowity zakaz edytowania w OSM to zawracanie głowy i strata czasu.

A jak już koniecznie musisz to pisz z konta @Temat-Droga - bez udawania że jesteś nowym użytkownikiem.

po pierwsze mam tylko 2 konta (Philet i FILszew), kolejne tagi to calkowicie inne osoby

by zakończyć ten cyrk Zakaz postowania pod wieloma kontami - propozycja dodania nowej zasady obowiązującej na Polskiej sekcji forum wchodzi w życie

I tak, @Temat-Droga @Philet2137 @FILszew @user2137, @Frag_Mcfrag, @user2137papież, @2137xd, @mocnysiuwaks, xxxVroCxxxVroCxxxVroCxxx i inni to ta sama osoba.

3 Likes

Nie wiem jak udowodnić ze mam tylko 2 konta. Gdybym kłamał to bym powiedział ze mam tylko jedno (mam e skrzynki mailowe ale do 3 hasła zapomnialem

ja nie jestem temat droga, na forum jak i w osm mam tylko 2 konta i nie mam zamiaru kolejnych zakladac

DK52 nie pełni w tej chwili funkcji międzynarodowej i nie powinno być trunk. Ruch, który w przyszłości przejdzie na S52 aktualnie jedzie A4 i DK1 lub A1.

5 Likes

A wkrótce praktycznie cały ruch Bielsko-Kraków przejdzie na S1. (Nawet DK44-S1 będzie lepszą opcją)
Tak, już było pisane żeby z powrotem obniżyć. Również ze względu na ograniczenia wysokościowe w Kleczy.

1 Like