Stosowanie tagu highway=trunk w Polsce

Napisałem “skrót”, ponieważ nawigacja pokazuje mi, że szybsza trasa wciąż przebiega przez A2 i S3. A przypadku DK12 jest to najszybsza trasa, a nie wliczamy w to DW323, które jest w ogóle nieprzystosowane do takiego ruchu.

Jedyną inną drogą nie przy granicy jest tranzytowa obwodnica Warszawy, ale to zupełnie inny rodzaj drogi i nie można ich tu porównywać.

Oto lista, niezmieniona od zakończenia głosowania:

Trasa przez żadną z tych dróg nie jest szybsza od trasy przez drogi motorway. A DK12+DW329 jest szybszą trasą niż naokoło przez Wrocław.

Przecież na identycznej zasadzie DK12+DW329 jest drogą łączącą Poznań z Pragą. Po prostu trzeba tak jak z Googlem, wyeliminować drogi tragicznej jakości, bo GraphHopper prowadzi również przez DW323 i DW369. Możesz sobie zobaczyć, że jak usuniesz tutaj pinezkę z DK12, to trasa skróci się jedynie o minutę.

To akurat ciekawa kwestia. Dojazd z Pomorza do promów w Świnoujściu wydaje się być dość ważną trasą, więc można tu dać co najmniej primary, jeśli parametry nie są tragiczne. Jeszcze przeanalizuję później tę drogę.

Niestety, ale w tym poście Twój argument jest kompletnie abstrakcyjny.

Ważność bezobjawowa, SDR na poziomie 2400.

Chociaż to i tak o ciut więcej niż na arcyważnej DK16 przez Mazury.

2 Likes

No to trochę problem bo każda z osmowych nawigacji pokazuje inną trasę, DK12 niekoniecznie jest najlepsza…

Przecież DK9 czy DK55 nie są drogami przygranicznymi a są proponowane…

No to identycznie jak w przypadku DK12. Nawigacje są niezdecydowane czy to jest najszybsza trasa.

Raczej się już dłużej przekonarzać nie będę, jednak podsumowując - DK12 na tym fragmencie nie jest aż tak wyróżniającą się żeby miała być tym jednym podniesionym wyjątkiem. Jej rola jest raczej łącznikowa więc jest całkowicie poprawne że jest niższej kategorii niż drogi które łączy.

GraphHopper tak jak GM poprowadzi przez najgorszą jakościowo drogę byle by było szybko, a Valhalla bardzo mocno stawia na jak najwyższe kategorie, niekoniecznie najszybsze (zobacz sobie, że jak ustawisz pinezkę w Valhalli na DK12, to pokaże, że jest szybciej). Nawet sądzę, że trunk na DK12+DW329 może spowodować, że Valhalla zacznie prowadzić tą drogą.

Ten kawałek DK9 jest w ramach relacji S74, a DK55 – S16, podczas gdy DK12+DW329 nie odpowiada żadnej eSce, co jak pisałem, jest dużym błędem.
Zobacz na tą listę i oznaczenie. Jest tam napisane, że docelowo zastąpione konkretną drogą S, podczas gdy “NIE” widnieje przy DK12+DW329.

Przecież są. Wszędzie możesz zobaczyć, że najszybszą jest DW323 (tak samo najszybszą drogą jest DW369), ale ze względu na bardzo złą jakość tej drogi i zakaz tirów, nie dajemy trunka na tej drodze. Jak zobaczysz opcje DK12 i A8, to szybciej zawsze wychodzi przez DK12.

No i nie jest to prawdą, jak wykazałem w tym poście.

Ale co to ma do “przygraniczności”? DK9 kończy się 90km od granicy. Z Głogowa do granicy jest niewiele ponad 100km więc różnica jest niewielka. (Licząc w linii prostej).
Więc pisanie że to “jedyna droga nie w TENT która nie jest przy granicy” jest meganaciągane. Są co najmniej takie trzy.

Nie czytasz tego, co piszę. Są to drogi, które będą zastąpione przez drogi TEN-T. Obecnie trasa S74 przebiega przez DK74 i DK77, choć obecna relacja Rzeszów - Kielce - Piotrków przebiega przez DK9+DW+DK74. Tak samo DK16 nie łączy się z A1, więc trzeba pociągnąć trasę przez DK55 i DK95. Przecież trunk nie może się to tag urywać.

Czytam. Tylko Ty nie bardzo odpowiadasz na to co piszę. Napisałeś że DK12 jedyną drogą “nie przy granicy”. A to nie prawda, DK9 też jest drogą nie przy granicy. Sorry, ale z DK9 do granicy w Korczowej jest jeszcze godzina jazdy, “przygraniczne” jak nie wiem.
To że jest w ciągu mnie nie interesuje, DK12 wszak też w twojej opinii jest częścią ciągu za granicę.
Oświadczam że to mój ostatni post w kwestii DK12. Bo nie czytasz moich postów, i chyba też swoich.
(Zresztą to nie jest pierwszy przypadek kiedy odpowiadasz na zupełnie inne pytanie niż było zadane)

Nie, wybrałeś sobie tylko wygodną część mojej wypowiedzi. Napisałem “jest to jedyna zaproponowana przeze mnie do podwyższenia droga spoza sieci TEN-T (nie licząc tranzytowej obwodnicy Warszawy), która nie znajduje się tuż przy granicy”. Wymienione przez Ciebie drogi zaliczam do tej sieci z powodów wymienionych wcześniej.

Czekaj. Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Od kiedy masz możliwość uznawania co jest w sieci TEN-T?

A stosować też trunka na drogach motorway nie spełniających definicji autostrady? Takich jak np. S6/S7 Pruszcz Gd. - Gdynia, czy A4 i A18 od Golnic do Pietrzykowic?

Błagam, przeczytaj wcześniejsze posty. Mam wrażenie, że czytasz tylko to, co cytujesz.

1 Like

o to to, to jest dokładnie to co myślę o tej sieci. Dlatego też ostatnio się śmiałem, że Piła nie musiała czekać na REALNE I RZECZYWISTE wybudowaine S10 i S11, skoro społeczność stwierdziła, że już teraz bez żadnych robót w terenie te drogi dostaną wyższą kategorię bez poprawiania ich przepustowości i czy komfortu jazdy. A przecież tyle się mówi o tym, by mapować stan rzeczywisty a nie przyszłe plany

Ej mam pytanie. Jeśli na DK68 jest trunk ze względu że TIRy nie mogą jechać dalej DK2 do Terespolu, to czy poprawne jest danie trunka na DK94 Korczowa-UA? Tam też za węzłem jest zakaz TIRów.

3 Likes

A nie myślisz że fajnie byłoby dać ludziom więcej niż 3h na wyrażenie opinii?
Ogólnie zmiana ma sens, ale następnym razem weź pod uwagę że ludzie nie siedzą na forum non-stop oczekując postów z wypiekami na twarzy.

3 Likes

Zmiana =trunk wymaga przedyskutowania i zgody na forum a nie tylko zapostowania.

czy informacje czerpiesz z Google Maps czy z innego żródła?

Nie tylko z Googla bo sam tam byłem rok temu

Ogólnie zmiana ma sens

No to czemu wycofaliście?

Dam kilka dni na przedyskutowanie, jeśli nie będzie krytyki to postuje

Bo jesteś zbanowanym użytkownikiem omijającym blokadę i żadne twoje edycje, na żadnym koncie, nie są mile widziane.

Dodatkowo, mimo wielokrotnego tłumaczenia na wielu kontach: znowu edytujesz highway=trunk bez omówienia tego. To trzeba wrzucić na forum i dać ludziom czas na odpowiedź. Ty wyedytowałeś po mniej niż trzech godzinach.

1 Like