Stosowanie tagu highway=trunk w Polsce

Tak też kilka dni temu zmieniłem owy przebieg na mojej liście, lecz widocznie @theDM mógł tego nie zauważyć.

Abstrahując od tego, że mocno nie nadążam, skoro DK12 została strunkowana, to Twoja propozycja ma zdecydowanie więcej sensu. Trasa przez Maratońską, 1905 Roku i Grzecznarowskiego jest o wiele wolniejsza i bardziej wymagająca (9 świateł, 2 ronda i pewnie znajdą się pojedyczne przejścia niechronione) względem propozycji przez Kielecką, Czarnieckiego, Żółkiewskiego (5 albo 6 świateł, 1 rondo i ogólnie ponad połowa tego odcinka jest w miarę oddalona od zabudowań). 1905 Roku jest w szczególności chamska, tam jezdnia szczególnie w kierunku wschodnim ciągle się przesuwa w lewo i prawo żeby zmieścić się pomiędzy wystającymi budynkami.

ok, wrzuce to tu jeszcze, choć może nikt nie będzie zainteresowany.
Nałozyłem mape TEN-T, (która wybiega planami daleko w przyszłość) na już trochę nieaktualna mapę sieci dróg o wazności międzynarodowej np: image
Te drogi wazności międzynarodowej są cały czas w porządku prawnym? Bo na takich drogach najwyraźniej zakaz koni jest według PoRD, co warto mapować jak ktoś ma siłę.

Mapa:

podświetlenia:

• zielonkawe to tam gdzie już jest motorway wiec nie ma co ruszać
  • żółte, to tam gdzie uwazam, że nalezy się upgrade do trunk, bo droga ma waznośc międzynarodową w obrębie kraju, a więc jest to najwyższa waznośc dróg
  • ? znaki zapytania to dojazdy do przejsc granicznych, które nie wiem czy już teraz/nigdy czy dopiero jak zostanie zakonczona trwająca budowa? Tu mi się po prostu ciężko odnieść
  • /// w okolicach Tychy Brzeszcze widze, że tam jest mocno skomplikowana sytuacja na w tym momencie, nie wypowiadam się co tam zrobić.
  • aha, wszystkie fieletowe przebiegi w sieci TEN-T powinny być trunkiem z wyjątkiem dróg, które jeszcze nie są skończone (chyba tylko wschód kraju)

Zapewne każdy ma już dość tematu i dzieje się co się chce ostatnimi dniami.

Z pewnością chciałbym podziękować wszystkim którzy włożyli ogrom pracy w przygotowanie propozycji i w przeprowadzenie głosowania, z niezwykle kruchym wynikiem.
Myslę, że w dobrym kierunku. Wiele osób będzie twierdzić, że głosowanie się zakończyło, natomiast liczę, że mimo wszystko będzie rozwaga, by głosowanie nie rozsypało się. Proszę potraktować pomocniczą mapę sieci dróg o znaczeniu międzynarodowym poważnie.

1 Like

Fajny wniosek mam z lektury niektórych komentarzy. Mianowicie, po co czekać na GDDKiA na wybudowanie wszystkich esej, skoro już dziś możemy przemienić na trunki te krajowki, które na te eski czekają. Genialne hah

Z tego też powodu ostatnio podniosłem Czarnieckiego i kielecką do primary, bo przez jakieś 2 czy 3 lata przez to że jest to dw 735, była jako secondary. Swoją drogą niezły awans. Z secondary do trunka w przeciągu kilku miesięcy. Pokazuje to, że jest coś nie tak z tą drogową rewolucją

2 Likes

Jeśli w ciągu danej DK zaplanowano drogę klasy A/S to generalnie jest wskaźnik, że ta DK jest trochę ważniejsza, niż pozostałe DK które tego zaszczytu nie dostąpiły. Więc to nawet nie jest takie zabawne, bo to wcale nie przypadek

1 Like

Btw, czy nie byłoby dużo sensowniejsze jakby ta obwodnica Radomia była primary a DK12 przez środek - secondary?

czyli nikt poza czymś co stanowi zdecydowaną większość międzynarodowego tranzytu drogowego?

dość słaby argument

mapujemy aktualny stan dróg nie plany i marzenia

(ewentualnie do highway=proposed to się nadaje - ale wpływu na obecne highway= nie ma nawet najmniejszego)

5 Likes

Argument za czym?

3 Likes

“tiry się nie liczą” to był kontrargument @pavvv przeciw

Warto też zwrócić uwagę, co obecnie znajduje się po drugiej stronie granicy. Wtedy również będzie jasne, że na dzień dzisiejszy, to DK8 a nie DK33 należałoby podnieść do trunk.

ponieważ tiry stanowią decydowaną większość międzynarodowego tranzytu drogowego to “Nikt nie jedzie przez DK8 do Brna, Wiednia czy Bratysławy (poza tirami).” jest słabym argumentem

jak klikniesz na przycisk v to pokazuje ci kontekst cytowanego tekstu, co pomaga jeśli nie pamiętasz kontekstu tego co ktoś zacytował

2 Likes

Przypominam również o tej mojej wypowiedzi:

A na czym opierasz swoją tezę o funkcji DK33 dla ruchu osobowego?

Według ostatniego GPR ruch pojazdów osobowych na granicy jest ~2,5-krotnie większy po DK8 niż po DK33:

Wiedzy lokalnej. Już kiedyś jechałem tędy zamiast przez Cieszyn.
Jak ustawisz routing z Wrocławia do Brna w GM, to pokaże Ci tę trasę jako alternatywę. Może warto też wspomnieć, że jest to bezpłatna alternatywa.

Przed oddaniem sporej części S3 na Dolnym Śląsku to była główna droga na Pragę (i dla tirów wciąż nią jest). Jednak jeżeli chodzi o trasę na Brno, to najlepszą trasą dla osobówek jest DK33, a tiry muszą jechać naokoło przez DK8 z powodu ograniczeń, stąd wciąż spory ruch na tym odcinku.

Gorsza alternatywa, czasem podawana przez GM. To nie może być trunk. Zwłaszcza że mamy jedną oczywistą, lepsza drogę.

W jednym temacie chcesz żeby alternatywy autostrad były max secondary, a w tym dla takich alternatyw dajesz trunk.

2 Likes

Zauważ, jaka jest tu różnica w długości. DK94 jest dłuższa, wolniejsza i przebiega równolegle do autostrady, podczas gdy DK33 jest o wiele krótsza, choć wolniejsza i przebiega w dużym oddaleniu od A1.

Ale na liście jest jednocześnie DK10 Szczecin-Warszawa pomimo tego że ta trasa jest ponad 1,5h dłuższa niż przez S3-A1.

Więc jak widać są równi i równiejsi. Wygląda na to że bycie alternatywą jest problemem jeżeli numer drogi zaczyna się od “9”. Dla innych cyfr - jest ok.

To jedyny wniosek jaki jestem w stanie wyciągnąć, bo jakoś DK86 która jest po prostu alternatywą dla S1 jest “dyskusyjna”. Ale będąca jej bezpośrednią kontynuacją DK91, o dokładnie tej samej funkcji już proponowana nie jest.

Realnie DK10 jeśli już powinna być trunk to na trasie max Szczecin-Toruń, choć i tu zależy jak pinezki postawisz

Drogi otrzymują numer 9x, kiedy zastępowane są autostradą, dzięki czemu możesz łatwo zauważyć, że A2 zastąpiło DK2, które stało się DK92, podczas gdy S3 i A2 powstały jako drogi o swojej osobnej funkcji, nie do obsługi trasy Szczecin - Warszawa. Już widzisz różnicę?

Ponieważ jadąc z Katowic do Warszawy pojedziesz DK86, a nie DK91. Naprawdę z takich powodów blokowane są edycje?

Czyli jest to mapowanie czysto historyczne? Jeśli droga kiedyś była ważna a teraz jest alternatywą, no to jest secondary. Ale jeśli droga jest alternatywą od zawsze - no to trunk. Dobrze rozumiem?

GOP nie miał się liczyć jako jedno?

Plus nie do końca dobrze opisałeś sytuację. DK86 wybierzesz jeśli jedziesz z północy Katowic. Z południa Katowic no to już A4-S1 (choć to też zależy od routera).

Chciałbym zaproponować podniesienie fragmentu DK22 od węzła Swarożyn do węzła Elbląg Południe do trunk. Jest to bezpłatna (względem A1) alternatywa dostępu do Obwodu Królewieckiego z centrum kraju.

Porównanie:
Przez Gdańsk - 90 km / 45 min

Przez Malbork - 54 km / 59 min

3 Likes

Od zawsze DK10 było główną drogą w tej relacji dopóki nie wybudowano autostrady.

Na jedno wychodzi. Po to też jest ankieta.

1 Like