Cześć.
Po ostatniej zmianie tagowania dwujezdniowych bezkolizyjnych dróg ekspresowych na highway=motorway
powrócił temat definicji tagu highway=trunk
w Polsce.
Zapraszam do dyskusji na ten temat.
Po rozstrzygnięciu sprawy używania highway=motorway, pora uporządkować używanie highway=trunk.
Cytat z wiki:
Use highway=trunk for high-performance or high-importance roads that don’t meet the requirements for motorway, but are not classified as highway=primary either (subject to country-specific exceptions listed below). In different countries, either performance or importance is used as the defining criterion for trunk
Są zatem dwa podejścia. W niektórych krajach trunk jest powiązany z ważnością drogi i jest używany do dróg magistralnych (w Europie np. Ukraina, Rumunia), z kolei w innych jest powiązany z parametrami technicznymi drogi (np. Chorwacja, Austria).
Moja propozycja wraz z przykładami jest opisana tutaj:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Szalona_entropia/Sandbox/Znakowanie_dróg_w_Polsce_(propozycja_zmian)#highway=trunk
W skrócie - używajmy trunk do oznaczania bezkolizyjnych fragmentów dróg leżących w ciągu primary.
Mogę przygotować szczegółową listę.
Dlaczego tak?
Jest już wystarczająco dużo kategorii do oznaczania ważności dróg - primary, secondary, tertiary itd. i moim zdaniem to wystarczy. Dokładanie do tego jeszcze kolejnej (gdyby zastosować podejście rumuńskie) spowodowałoby dodatkowy zamęt i więcej zbędnych dyskusji i edycji w stylu użytkownika Temat-droga.
Z kolei bezkolizyjność drogi jest ważnym parametrem jakościowym i warto go wyróżnić na mapie. A nie ma właściwie dedykowanego znacznika, w którym taką informację możnaby zakodować. Najłatwiej i najefektywniej jest to zrobić przy użyciu highway=trunk.
highway=trunk zostawiłbym dla expresówek jedno jezdniowych
co do bezkolizyjnych - jaki atrybut byłby ważny dla takich dróg - długość dwujezdniowej drogi? obwodnica miasta? chodzi mi o to:
- bezkolizyjne jedno- i dwujezdniowe drogi nie będące autostradami ani drogami ekspresowymi, zarówno w miastach jak i poza nimi,
jak widzisz to w mieście? i co masz na myśli bezkolizyjne w takim przypadku? Wisłostrada w Warszawie? Albo co w moim podwórku chiałbyś zmienić na trunk - Szczecin?
Ważna bezkolizyjność.
Wisłostrada na odcinku skrzyżowanie Heroldów - skrzyżowanie Wenedów 7,4km
W Szczecinie i okolicy:
DK13 Obwodnica Przecławia i Warzymic 3,7 km
Fragmenty DK10:
oba fragmenty DK10 - fotoradar i kontrole prędkości - dla mnie to chore będzie takie szatkowanie poza tym na tym odcinku - OpenStreetMap nie jest tak bezkolizyjnie jak i na tym drugim - masz jeden wjazd i dwa zjazdy.
trzymałbym się zasady jednojezdniowych ekspresówek, ewentualnie tej obwodnicy Przecławia i Warzymic ale tak naprawdę po jej całkowitym wybudowaniu.
Sądziłem, że pojęcie bezkolizyjności nie wymaga tłumaczenia.
Droga bezkolizyjna nie posiada: przejść dla pieszych, skrzyżowań z sygnalizacją świetlną, przejazdów kolejowych, skrzyżowań na lewoskręty, zjazdów indywidualnych (do posesji).
Dostęp do drogi możliwy jest przez węzły drogowe (łącznice / płynne prawoskręty / najczęściej pasy włączania i wyłączania).
Zdecydowanie popieram kryterium jakościowe. Komfort jazdy po bezkolizyjnych drogach jest zdecydowanie wyższy, mając niemal pewność że nie spotkamy na danym odcinku niemiłych i potencjalnie niebezpiecznych niespodzianek ani wciąż zmieniających się ograniczeń prędkości nie wynikających z samej geometrii drogi.
Jednocześnie oprócz bezkolizyjności jednym z kryteriów powinien być zakaz wjazdu dla pojazdów wolnobieżnych, pieszych i rowerzystów.
Jednojezdniowe S, bezkolizyjne dwujezdniowe GP + niektóre odcinki jednojezdniowe GP jak np. DK8 na północ od Augustowa moim zdaniem powinny zyskać tag trunk. Oczywiście powinny być to dłuższe odcinki minimum kilku kilometrów, które stanowią jakąś całość np. obwodnice miast, a nie fragmenty przez las gdzie nie ma wyznaczonych przejść dla grzybiarzy (jak np. DW142 w śladzie “Berlinki”).
W centrach dużych miast niekoniecznie, na przykład w Krakowie jest kilka odcinków bezkolizyjnych dzięki węzłom, estakadom, kładkom itd. ale są raczej krótkie, a przez duże natężenie ruchu i konieczne częste zmiany pasów o komforcie nie ma mowy. Nawet najnowsza i chyba najdłuższa Trasa Łagiewnicka jest moim zdaniem zbyt skomplikowana a węzły są bardzo blisko siebie. Ich bezkolizyjność tak naprawdę jest bez znaczenia i nie ma sensu ich wyróżniać. Co innego w Warszawie czy Poznaniu gdzie, o ile mi wiadomo, pewne odcinki bezkolizyjne są znacznie dłuższe i nie służą tylko do ruchu lokalnego między dzielnicami.
Od siebie chciałbym tylko dodać, że przy decydowaniu na forum, które odcinki dróg bezkolizyjnych powinno się oznaczyć jako “trunk” przydatne może być kierowanie się “Mapą budowy dróg ekspresowych i autostrad”(link: Mapa budowy dróg ekspresowych i autostrad), gdzie bezkolizyjne fragmenty dróg krajowych i ważniejsze drogi bezkolizyjne spoza sieci dróg krajowych(np. Trasa Siekierkowska w Warszawie) są zaznaczone kolorem jasnoniebieskim.
Niezależnie od tego jakie ustalenia powstaną w wyniku tej dyskusji, wydaje mi się że awansowanie wybranych przez siebie dróg do trunka już teraz, zanim ona się zakończy, jest nieco kontrowersyjne i nieroztropne, a trochę takich edycji już zdążyłem zauważyć…
Edit: a co do faktycznej dyskusji w tym wątku: o ile zasady ogólne OSM wskazują raczej na kryterium ważności, tak zbudowanie bezkolizyjnej trasy w świecie realnym kosztuje niemałe pieniądze, których nikt raczej „dla jaj” nie wydaje, i decyzję o tym gdzie ją wybudować poprzedza co do zasady jakaś analiza… Jeśli mamy nie kłócić się zbytnio o arbitralność która droga jest ważniejsza, to takie kryterium bezkolizyjności może być dobrym wyznacznikiem.
Zgadzam się, te zmiany będą wycofywane, bo na teraz nie ma żadnych zmian w trunkach. Co gorsza, zmiany są przeprowadzane według różnych zasad - część użytkowników leci po jakości, a część po ważności - więc zrobił się niezły chaos.
Tutaj w tabelce lista dróg, które proponuję jako highway=trunk.
Zasadniczo ograniczyłem się do odcinków o długości co najmniej 3 km (z kilkoma wyjątkami, uzasadnionymi w uwagach).
Cześć, kategorie tak ważnych dróg mnie nieco przerastają i wolę zostawić to ekspertom.
W tabeli widzę odcinek drogi Armii Krajowej w Gdańsku do upgrade do trunk: DW501 Gdańsk: Trasa W-Z, odc. węzeł Karczemki - skrzyżowanie Havla i trochę się zastanawiam jakie kryterium o tym zadecydowało, bo w moim mniemaniu ta droga ma charakter raczej miejski, szczególnie od momentu, gdy wybudowana została Obwodnica Południowa.
Tranzyt na Armii Krajowej jest chyba teraz znikomy aczkolwiek nie szukałem wyników badań ruchu.
Jeśli nawet ma to być trunk, to dlaczego ma się zakończyć na skrzyżowaniu z Havla?
Ponieważ skrzyżowanie z Havla nie jest bezkolizyjne, a odcinek na zachód od niego jest.
Każda droga jest bezkolizyjna pomiędzy przejściami dla pieszych. A nie chcemy modelu “przejście - 50 metrów highway=trunk - kolejne przejście”. Stąd pytanie o długość…
Odpowiedź jest w tabelce, którą przygotowałem.
Podoba mi się ta propozycja. Jest prosta w zastosowaniu - są jasno określone kryteria, bezkolizyjność drogi jest na tyle ważna że na pewno warto ją wyróżnić na mapie.
Przejrzałem tabelkę w części Polski którą jako tako znam (lubelskie, podkarpackie, małopolskie i wydaje mi się, że jest spójna z treścią.
Ciekaw jestem za to jakie mogą być inne propozycje co uznawać za trunk
?
- np. wszystkie drogi które są w planie do zastąpienia przez autostrady/ekspresówki (?)
(rzucam tylko pomysł, sam uważam że jest gorszy niż to co zaproponował Szalona_entropia).
Po zmianach które proponujesz wciąż kategoria będzie się zmieniała na przejściach granicznych z Ukrainą i Białorusią, mimo tego że jakość drogi pozostaje taka sama - ale tego chyba nie przeskoczymy, u nich jest za mało dróg bezkolizyjnych.
Nie wiem też czy nie trzeba określić jakoś minimalnej długości odcinka “miejskiego”
A dlaczego taki odcinek zasłużył na trunk: DK90 Aplinki - Baldram? Jest jakby niespójny z siecią okolicznych dróg i chyba nie będzie to zgodne z zasadami OSM.
Ponieważ są tam rozwiązania bezkolizyjne, patrząc od wschodu: wiadukt nad drogą lokalną, wiadukt drogi lokalnej nad DK90, węzeł drogowy. Brak jakichkolwiek zjazdów po drodze, odcinek bezkolizyjny ma 8 km. Poza tym leży w ciągu primary (i moim zdaniem słusznie bo to jeden z nielicznych w tym rejonie mostów na Wśle, zresztą ta primary powinna być przedłużona po DW231 do węzła na A1).
Dla porównania fragment trunk w Niemczech: OpenStreetMap
Witam. Oto moja propozycja.
Kontynuując propozycję Yunkersa, highway=motorway
jest jedyną kategorią dróg zależną od parametrów drogi.
Z tego wynika, że highway=trunk
będzie służył do oznaczania dróg o najwyższym znaczeniu tranzytowym – podobnie jak primary
, secondary
, itd., które są poniżej w hierarchii kategorii dróg.
Przez cały czas trunk
nie miał w Polsce dokładnej definicji, gdyż stosowany był nie tylko na drogach ekspresowych, ale też na ważnych drogach przy granicach (np. DK1, DK2, DK4, DK22). Jednak przeważnie znane było używanie trunk
a na drogach ekspresowych, przez co bardzo duża część społeczności traktowała trunk
jako drogę, która również związana jest z parametrami drogi.
Czytając dalszą część propozycji proszę, aby nie przywiązywać trunk
ów do dróg o dobrej jakości, co też później uzasadnię.
Trunk z angielskiego oznacza „pień”, a zatem jest głównym i najważniejszym elementem hierarchii dróg. Po trunk
u jest primary
– droga pierwszorzędna, secondary
– drugorzędna, itd.
Uważam, że takie założenie mieli twórcy tego tagu, a my, przez sztuczny podział między autostradami i drogami ekspresowymi w naszym kraju, źle tę kategorię interpretowaliśmy.
Trunk
nie powinien służyć do oznaczania dróg o dobrej jakości ani do „zadań specjalnych”, bo to tego służą takie tagi jak tunnel=*
, maxspeed=*
, lanes=*
, lit=*
, motorroad=*
, itd.
Moim zdaniem powinniśmy zacząć używać highway=trunk
do oznaczania dróg o znaczeniu międzynarodowym dla tranzytu. Uwaga! To nie znaczy, że trunk
będzie powiązany z oficjalnym oznaczeniem drogi międzynarodowej (int_ref=E xx
lub E xxx
), ani z żadną inną klasyfikacją urzędową, podobnie jak primary
nie jest równoznaczne z oznaczeniem drogi krajowej.
Według powyższych warunków, jednojezdniowe drogi ekspresowe również nie będą stricte trunk
, ale większość z nich będzie się znajdować na mojej liście, ponieważ są one częścią dróg ważnych międzynarodowo. Moja propozycja zachowuje też drogi, które według drugiego użycia były trunk
ami, czyli są to ważne drogi przy granicach. Dlatego liczba dróg trunk
będzie większa w okolicach granic państw.
Teraz zaprezentuję moją listę dróg trunk
, ale proszę Was o uwagi dotyczące poszczególnych odcinków. Odcinki zostały przedstawione w stanie aktualnym, a więc kategorie mogą się zmienić po oddaniu kolejnych odcinków autostrad i dróg ekspresowych. Odcinki ze znakiem zapytania “(?)” oznaczają, że nie jestem pewien co do kategorii drogi i proszę Was o opinię. Oto lista:
- DK1/S1: S1 (ul. Beskidzka w Tychach) - Bielsko-Biała Komorowice; Bielsko-Biała Rosta - Bielsko-Biała Lipnik; Żywiec Sola - granica ze Słowacją
- DK2: granica z Niemcami - A2 (Świecko); Groszki - granica z Białorusią
- DK3: terminale w Świnoujściu - S3 (Parłówko); Bolków - DW337 (Wrocławska/Al. Mazowieckiego); DW337 (Wrocławska/Konstytucji 3 Maja) - granica z Czechami
- DW337: DK3 - DK3 (Al. Mazowieckiego - Al. Bartoszewskiego)
- DK4: A4 (Korczowa) - granica z Ukrainą
- DK5: DW367 - granica z Czechami
- DW367: Kamienna Góra Południe - DK5
- DK6/S6: Sianów Wschód - Bożepole Wielkie
- DK7: Płock Południe - Warszawa Modlińska; Widoma - Myślenice; Zabornia - granica ze Słowacją - Warszawa Modlińska; Widoma - Myślenice; Zabornia - granica ze Słowacją
- DK8: granica z Czechami - S8 (Kobierzyce); Białystok Zachód - Raczki
- DK12: Piaski Wschód - granica
- DK17: Piaski Wschód - granica
- DK19/S19: DK8 - Lublin Rudnik; Sokołów Małopolski Północ - Jasionka; DW883 - granica ze Słowacją
- DW883: Rzeszów Południe - DK19
- DK22/S22: Elbląg Wschód - granica z Rosją
- DK33: DK8 - granica z Czechami
- (?) DK52: granica - S52 (Cieszyn Zachód); Bielsko-Biała Lipnik - DK7
- DK68: DK2 - granica z Białorusią
- DK89: terminal Westerplatte - Gdańsk Port
- 1609G, 1612G, 1615G: Gdynia Port - (Estakada Kwiatkowskiego - ul. Wiśniewskiego - ul. Polska) - terminal w Gdyni
- (?) DW332: granica z Niemcami - granica z Czechami
Jestem otwarty na wszelkie dyskusje dotyczące wymienionych przeze mnie odcinków, szczególnie tych, wobec których mam pewności, choć nie tylko tych.
Chodzi moim zdaniem o drogi takie jak DK 2 przy granicy z DE, DK 3 Świnoujście - Troszyn, DK 6 Sianów - Bożepole Wielkie.
Generalnie trunk
jest kategorią przeznaczoną
dla dróg o wysokich parametrach technicznych lub o dużym znaczeniu, które nie spełniają wymagań dla zastosowania highway=motorway
i ideą jego istnienia jest oznaczanie takich dróg, żeby się wyróżniały od reszty dróg.
Definicje się dość mocno różnią w zależności od krajów.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/International_highway_classification_equivalence
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dtrunk
Jedne kraje stosują go do oznaczania dróg krajowych, inne do łączników między większymi miejscowościami, inne do tagowania dróg o podwyższonym standardzie niespełniających wymagań kategorii motorway
.
Moim zdaniem kierowanie się jednym czynnikiem nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ wyższy standard drogi nie musi z automatu dawać jej wysokiego znaczenia. Z kolei zdarzają się drogi o niższym standardzie, jednak mające duże znaczenie w sieci drogowej kraju, takie jak wymienione przeze mnie na początku tego wpisu.
DK89: terminal Westerplatte - Gdańsk Port
1609G, 1612G, 1615G: Gdynia Port - (Estakada Kwiatkowskiego - ul. Wiśniewskiego - ul. Polska) - terminal w Gdyni
Dodałbym w Gdańsku Tunel pod Martwą Wisłą, a w Gdyni trunk
na Kwiatkowskiego do terminala kontenerowego.
Moja propozycja na nową definicję trunk
jest taka:
- Drogi ekspresowe jednojezdniowe.
- Drogi leżące w śladzie europejskich tras niespełniające wymagań
highway=motorway
. - Pozostałe drogi mające kluczowe znaczenie dla transportu międzynarodowego/krajowego.
Chodzi mi w 3. punkcie o np. Trasę Kwiatkowskiego w Gdyni jako dojazd do Terminala Kontenerowego czy Trasę Sucharskiego i Tunel pod Martwą Wisłą w Gdańsku ze względu na Port Gdańsk. Chodzi o tego typu kluczowe miejsca/obiekty z perspektywy kraju.