Stavljanje relationa cesta u relatione kategorija cesta

Pozdrav,

na našem wikiju o dodavanju kategorija cesta sam pročitao slijedeće:

upravo sam pričao o tome na ircu sa ljudima, o stavljanju relationa u relatione, i ljudi su se pobunili da se to ne bi trebalo raditi. Dali su mi ovaj link:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relations/Relations_are_not_Categories

Da skratim, relacije se ne bi trebale koristiti za kategorizaciju. To otežava stvari i serveru i vanjskim korisnicima baze, a ne daje ništa što se ne može dobiti sa tagom network=* ili nekim sličnim.

Ako nekoga zanima log chata na Ircu, evo i njega:

https://docs.google.com/document/d/1VOUcjj9RGcTqqiNvGNMJB5km8SvlicUTW6u7AmxRb2o/edit?hl=en

Pitao sam zašto se onda uopće može dodati relacija u relaciju, i dao mi je primjer šume koja ima par odvojenih dijelova, i svaki ima rupu u sebi. Dakle svaka pojedina šuma je relacija, i svi skupa su jedna šuma, sa jednim imenom. E tu ima smisla, jer se radi o jedinki koju tako opisujemo, ne radi se o kategorizaciji različitih jedinki.

Dakle moj prijedlog jest da jednostavno obrišemo postojeće relacije državnih, županijskih i lokalnih mreža cesta. Nisu potrebne.

Bok,

Ima smisla što piše na tom linku, nema razloga za postojanje tih network relacija. Štoviše JSOMov checker javljda nekakvu grešku za te network relacije.
Kada sam se ja počeo ovime baviti, network relacije su već tu bile (doduše nije bila za lokalne ceste pa sam je dodao), tako da sam to prihvatio kao nešto što se tako radi.
Isto tako je istina, velika je tlaka stavljati te relacije unutra. S te strane mi uoće neće biti žao. Ako se obrišu, biti će mi samo žao potrošenog vremena :wink:
Isto tako raditi sa relacijom od 200 membera je sada teško, što ako ucrtamo svih 1500 cesti, tko će skrolati po tome :wink:

Tihomir

I mi prije smo zatekli to stanje te samo nastavili raditi po tome.

Jel smo se to usuglasili da network relacije lete van ? Imati takve relacije koje se ne ažuriraju nema smisla. Otvori glasovanje (ako je to tu na forumu moguće) ili smo već postigli dogovor ?
Ja sam da te relacije nestanu.

Te relacije su nestale :smiley: