Sonda nastrojów trunk w Polsce:

Hello, Andy from the DWG here. We’ve been asked by someone to “intervene” in this dispute, However, I don’t think that would help. Normally we’d suggest that people discuss things more within the community, but we’re well aware that there has been a lot of discussion already, and there surely can’t be much more to say.

What we can suggest is as follows:

• However you decide national classifications there will always be edge cases. That will be the case whatever rules you put in place.
  • Try and capture more tags on roads, so that if data consumers want to look beyond the highway tag for classification, they can.
  • (to anyone who thinks that the majority is “wrong”) regardless of tagging, try and make the maps that you want to make. This will really help to understand exactly what is in OSM right now.

Widzę że są drobne problemy z ankietą, więc chciałem nieco wyjaśnić mój głos.

Chodzi mi wyłącznie o to że drogi z sieci kompleksowej i poza TEN-T powinny być przedyskutowane i mieć solidne poparcie ich roli zarówno w terenie jak i przegłosowanej definicji.

Nie do końca chodzi mi głosowanie za tą konkretną mapką. Po prostu nie miałem opcji zagłosować na taką opcję, jednak zależało mi na tym żeby pokazać żeby nie wpychac trunków gdziekolwiek, stąd głos w ankiecie.

W innym temacie @Dawid2849 wypisał kontrowersyjne fragmenty i dostał zaskakująco mało reakcji i odpowiedzi. @Yog_Sot rzuć tak okiem i wypowiedz się czy się zgadzasz czy nie i wypisz swoje. Generalnie lepiej o odcinkach dyskutować tam, bo wtedy wszystko będzie w jednym miejscu. Jeżeli nie ma sprzeciwu do jakiegoś odcinka to nie powinno być i revertu.

2 Likes

Mi też nie odpowiadała żadna z opcji, więc nie zagłosowałem. Tak, jak niektórzy bojkotowali/sabotowali oficjalne głosowanie, bo rzekomo nie mieli na co głosować, a wcześniej nie raczyli przedstawić swoich propozycji. Odpowiadając na to, co jest w tytule tematu mogę powiedzieć, że mój nastrój trunk jest ogólnie dobry, choć zawsze mogłoby być lepiej.

Uważam poza tym, że w tym momencie taka ankieta nie ma sensu. Jeżeli ktoś ma uwagi do konkretnych odcinków to popieram Yunkersa i zapraszam do dyskusji w głównym wątku. Jak dla mnie ten temat jest do zamknięcia.

5 Likes

Trunk to nie drogą międzynarodowa tylko ponadkrajowa, z definicji.

Ale już nie gadajmy o tym co zostało wybrane, twórzmy nowe wątki, sondy o uczuciach, itd., bo to strata czasu. Skupmy się, wedle oryginalnego planu, na poszczególnych odcinkach i czy je podwyższać czy nie. Ankiety wyznaczyły los tylko dwóch dróg (odpowiednio te ankiety zamknąłem), a z reszty nic nie ma dominującego poparcia, więc spróbujmy na pierwotnym wątku rozstrzygnąć kwestie przez merytoryczne argumenty i dyskusję.

Może nie było idealnie ale urzędowa kategoryzacja dróg była spokojniejsza i lepsza. Tyle w temacie mojego nastroju na temat tej i innych zmian w targowaniu dróg w Polsce :face_holding_back_tears:. Teraz trwa etap gdzie raz droga jest trunku raz primary. I jeśli moje mapy są aktualizowane co jakiś czas to potem zastanawiam się czy ma to jakiś wpływ.

Może skoro teraz tak jest jak już wyszło to może powrócić do systemu urzędowych dróg krajowych i autostrady zrobić motorowy, do trunku wojewódzkie primary i tak dalej w dół? :upside_down_face::wink:

2 Likes

O drodze wojewódzkiej nr 219 słyszałeś?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Droga_wojewódzka_nr_219.jpg (CC-BY-SA-4.0 - PiotrMig )

Po lewej jest asfaltowa droga wojewódzka nr 234, po prawej dojazd do opuszczonej stacji kolejowej z statusem drogi wojewódzkiej nr 219.

(jest/było dużo więcej przypadków gdy klasyfikacja urzędowa rozjeżdża się z rzeczywistą, jakkolwiek by ją robić)

to co proponujesz nigdy nie było tego i byłoby bublem

2 Likes

Znam bo zawsze dajesz jej przykład @Mateusz_Konieczny ale łatwiej zdeklasować kategorię danej drogi i tym podobnych niż teraz co jest wałkowane i co chwila zmieniane na mapach.

Ale też zobacz na ilu drogach brakuje ważniejszych danych jak prędkości, liczby pasów i tym podobnych staram się na bieżąco uzupelniać te dane bo boli jak ktoś dodał drogę i jedyną wartością jest tylko: kategoria, numer, czasami tylko jej maxspeed o ile w ogóle jest dodany.

Obecny stan w przebudowie tagowania jest niesmaczny delikatnie mówiąc i trochę wkurzają ciągłe przetasowania raz trunku raz primary i tym podobne.

Jest też zimowe utrzymanie dróg zależne od jej urzędowej kategoria.

Napisałem tylko swoje zdanie na temat odnośnie zmian. Nie ingeruję w kategorię dróg poza service kiedy są residential lub kiedy można im dodać info że jest dojazdową. Główne kategorie dodaję tylko do nowo budowanych i jako że nie zawsze mogę to dobrze dodać nie pogniewam się jak ktoś to poprawia. Staram się za to istniejącym będących na wojennej ścieżce :zany_face: drogom uzupełniać inne potrzebne dane.

Nikt nie jest idealny i ja również. Pozdrawiam :slightly_smiling_face:

W przypadku dużych zmian normalne jest popełnienie drobnych błędów które powodują zmiany dróg w te i we wte. Wkrótce się uspokoi.
Fakt, zostało popełnione kilka drobnych błędów - np. podnoszone były drogi poza TEN-T które od początku miały nie być podnoszone. Obecnie pojawiły się też watlipowści do kilku dróg w systemie dróg kompleksowych TEN-T.
Jednak okres krótkiego chaosu przy dużych zmianach jest dość normalny, myślę że wprowadzanie i proponowanie kolejnych zmian tylko zamiesza.
Wbrew temu co widać po liczbie postów - problem nie jest aż tak duży.

2 Likes

w swoim poście proponowałem sztywne kopiowanie klasyfikacji urzędniczej, dla takiego systemu jest to kontrprzykład

jak masz na myśli coś innego to też bedą dyskusje i różne zdania

Ej mam pytanie kiedy głosowanie się kończy i jaki jest próg?

Rozumiem, że wszyscy zwolennicy bałaganu na nieekspresowych warunkach zamierzają zignorować powstały problem routingu rowerowego, który teraz będzie na siłę wyrzucać z trunków? Bo widzę, że teraz trunk twierdzi, że zamiast jechać przez spokojną wieś dalej asfaltem, dużo lepiej jest np wjechać w polną, zapewne trawiastą drogę grade5 albo robić wielokilometrowe kolana. A dodam, że często te krajówki (np DK17) wcale nie są tak niebezpieczne, bo mają szerokie pobocza, po których rowerzyści jeźdzą.

Widziałem tu raz odpowiedź, że to niech teraz te wszystkie strony i nawigacje, które korzystają z bazy danych OSM, niech teraz zmieniają, bo ileś tam osób z polskiej społeczności OSM tak wybrało (pamiętajcie, ŻADNA z propozycji nie ma silnego mandatu i nie każdy potencjalnie zainteresowany zagłosował)

2 Likes

czy problem jest zgłoszony do autorów nawigacji? (jeśli to rzeczywiście problemy, znam miejsca gdzie taki objazd byłby lepszy od jazdy krajówką)

czy te drogi mają dane które wspomniałeś porządnie zaznaczony?

(ja jeszcze w moich nawigacjach na problemy nie trafiłem, jak trafię to zgłoszę albo poprawię nawigacje)

+jak narzekasz na takie rzeczy to daj linka, trudno zgadnąć nawet na którą nawigacje narzekasz. Taka Valhalla to już dawno nawigacje rowerową miała obłąkaną i bezużyteczną przy domyślnych ustawieniach.

1 Like

Akurat ta droga w Olszewie wydaje się w 100% poprawna. Dla rowerzysty zwykle lepiej jest pojechać nieco dłuższą trasą, nawet nieutwarzoną niż ruchliwą główną, bez żadnego “miejsca do ucieczki”. Ba, nawigacje rowerowe są właśnie tak tworzone żeby prowadzić możliwie najniższymi kategoriami.

Czy te drogi mają tagi shoulder=? Wiki sugerują że ten tag może się przydać dla rowerzystów/pieszych. Czy ewentualnie możesz znaleźć jakąś drogę z tym tagiem i sprawdzić czy wciąż jest ignorowana przez nawigacje?

EDIT: Sprawdziłem dokumenty osmanda i shoulder= nie jest brany pod uwagę u nich. Jednak wciąż są szanse że jest używany przez inne nawigacje więc nie odrzucałbym całkiem pomysłu.

Dodam że takie trasy tworzą się niezależnie od trunka. Oto przykład z primary. Choć ogólnie wydaje się że nawigacja z GraphHoppera nadaje się do kosza.

1 Like

okej, to jest czas na podsumowanie
@czebureks @Fasha4 @stasiu512 @voltairovicz @Yunkers @zuicz taguje Was bezpośrednio, bo to Wam chyba zależy najbardziej.

Sonda wskazuje na kierunek odmienny w głosowaniu i dlatego należało by je powtórzyć w oparciu o kryteria, które zawarłem. Wymagało by to również paru aktualizacji,
jednakże nie to jest problemem.

Przez ostatni miesiąc bardzo jasno zauważyłem, że tu się nic nie dzieje konsensusem, tylko są grupy najbardziej influencyjnych osób i to oni decydują.

• Nawet nie decydują wsparci rzetelnym głosowaniem, skoro przedmiot głosowania zmienia się w czasie samego głosowania.
  • Poza tym są fałszywe twierdzenia, że ktoś teraz niby się obudził i protestuje, a prawda jest taka, że jest 1000+ postów dyskusji i nawet jeśli ktoś sobie zadał trud kompleksowej analizy propozycji to i tak jest ignorowany
  • Twoje argumenty nie mają znaczenia, bo są niezgodne/nieistotne/nadinterpretują, a racje mają ci, którzy decydują, ale nie ty.
  • Decyzje nie są w oparciu o zaaprobowane zasady, bo jeszcze raz, one nie mają znaczenia jeśli podważają jedyną słuszną wizje kilku wybranych osób, potwierdzeniem tego jest gościnny post Andiego

To jest gruby fuckup i burzy moje zaufanie w podstawowe wartości tego projektu i jego społeczności.
Jest to dla mnie bardzo duży cios, bo w swych staraniach by ten projekt był stale lepszy i zdobywał komercyjne wsparcie, widzę, że moja wizja jest gówno warta.
Najbardziej chyba bolą mnie logicznie zbudowane argumenty różnych ludzi trafiające w próżnie i kompletny brak reakcji moderacji

Ja wiem, że nikt z grupy decyzyjnej się nie przejmie tym iż Wam to piszę, a wręcz się ucieszy, że im spadam z drogi.
Będzie Wam łatwiej zwłaszcza, że nie szczędzę języka by opisywać to co jest.

Więc krótko, jak ktoś chce budować 3 ture głosowania na wiki, proszę, ja to rekomenduję, ale widzę również, że chyba każdy widzi trunk jako coś innego w oparciu o dla siebie najważniejsze argumenty.
Ponadto to głosowanie zbojkotuje pare osób decyzyjnych, a potem będą krzyczeć, że jest bez mocy.

A teraz zakopcie ten wpis, i tak przeczyta go może 10 osób na krzyż.
Przykro mi.

a uwzględniasz osoby które wskazywały że twoje głosowanie było wadliwe?

4 Likes

gdzie w tym poście widzisz potwierdzenie tej wizji? bo ja nigdzie nie widzę

czemu myślisz że w tym zakresie się @SomeoneElse z tobą zgadza w tym poście?

przeczytałem kilka razy i albo jeszcze się nie obudziłem albo pleciesz bzdury - wskażesz konkretny fragment który to ma potwierdzać?

3 Likes

nie napisałem, że się zgadza,
tylko potwierdza (a to różnica, może drobna, ale widać wolisz wciskać mi bzdury, bo ci to na ręke zapewne)
potwierdza iż to normalne, że społeczność robi na swoim podwórku co chce (czyli nie w oparciu o ogólne zasady) i trochę kryptycznie by próbować “tworzyć mapy, jakie chcesz tworzyć”
Przy czym dość oczywiste jest, że ja tego prawa nie mam w zakresie trunk, tylko ci, którzy ochoczo olajkowali twój post.

No i znów, to jest ciekawe, że zarzucasz mi wadliwośc mojego głosowania, ale głosowanie, w którym według samozwańczych zasad głosu oddać nie miałem prawa, takie głosowanie juz jest cacy ;]
Więc, tak, mam równiez do ciebie żal (w związku z twoja funkcją), że zamiast wyjaśnić te wątpliwości, to zbywasz dla mnie bardzo ważną kwestie.

No nie widzę powyżej dislajków osób, które zagłosowały w większości na moją propozycję trunkową, tylko widzę osoby, które chcą bym znikł im z planszy i by mogli dalej twierdzić, że mają dzisiaj poparcie większości, a nie jak pokazuje sonda, że odwrotnie.

potwierdza iż to normalne, że społeczność robi na swoim podwórku co chce (czyli nie w oparciu o ogólne zasady)

to coś totalnie i całkowicie innego niż

one nie mają znaczenia jeśli podważają jedyną słuszną wizje kilku wybranych osób

pisanie tego drugiego i twierdzenie że jego post potwierdza co piszesz jest dość bzdurne

chodzi o to że jak najbardziej możesz zrobić własny styl map korzystający z takich tagów jak ci się podoba

były miesiące dyskusji i głosowania nad głosowaniem, tutaj bierzesz nagle dwie możliwości (podczas gdy jest wiele innych), jedna z opcji jest niezrozumiała (i dalej jej nie rozumiem)

jest pewna różnica

którą funkcją?

Jasno opisałem, że powyższe decyzje nie są budowane w oparciu o jakikolwiek konsensus, a nawet nie większość, tylko kilka wybranych osób, które według twojej osobistej uwagi najbardziej się nastarały - te osoby decydują.
Robią głosowanie w którym zakazują głosowania inaczej niż wskazały,
zmieniają przedmiot głosowania w czasie samego głosowania
I to jest dla ciebie cacy

Nawet jak ja bym sie nastarał jeszcze bardziej i zyskał jeszcze większe poparcie, to nic z tego, bo taki wariant nie ma twojego osobistego poparcia.
Twierdzisz, że nie rozumiesz jaki wariant, no nie uwierzę, no sory. Jakoś osoby, które oddały głos nie miały tego problemu.

Zresztą to tylko sonda, która miała sprawdzić również to czy ktos nie tupnie nogą i najzwyklej nie pozwoli na jakiekolwiek decyzje niezgodne z wolą wybranej garstki, która przecież już tak się nastarała.

Tylko proszę, nie graj niemądrego, bo ja cie mam za inteligentnego człowieka
Pisz, że nie rozumiesz w czym rzecz, ale faktów nie cofniesz i każdy doskonale widzi jak funkcjonuje społecznośc i jej liderzy.

EDIT: (nie bede prowadził kolejnego taśmociągpowego wątku skoro już wszystko zostało powiedziane, a jednolinijkowe pytania to miejsce czatu)

A niby czemu post Andiego te twoje przekonania potwierdzają?