Snelle Mapnik render!

http://tile.openstreet.nl/
Op deze (voorlopige?) locatie staat sinds kort een snellere mapnik gerenderde kaart die nu al mijn wijzigingen in potlatch, van gisteren rond het middaguur, laat zien op de laatste drie zoomlevels! (16-18) :slight_smile:

E.e.a. hierover is in meer detail te lezen op deze talk-nl draad: http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-nl/2008-December/007940.html

Hier kun je zien waarvoor het wordt gebruikt: http://www.spotmaster.com/3fmseriousrequest/
Op 3FM loopt een of ander programma waarbij je de locatie van reporters life(?) kunt volgen. Hiervoor wordt dus onze openstreetmap kaart gebruikt! De title in de HTML is nog wel ‘Test’, moet ik erbij zeggen, dus… en het is op de 3FM website is ook nog niet operationeel.

Hóe snel hij precies is weet ik nog niet; ik heb om 08:57 nederlandse tijd een wijziging in potlatch gemaakt, maar nu om 10:27 is hij nog niet zichtbaar. Dit is de tile van zoomlevel 16 waar een fietspad in moet verschijnen, hoop ik: http://93.186.180.157/16/33707/21569.png. Wanneer iemand erop klikt en er een fietspad bij ziet staan, mag dat even melden, samen met de tijd. Die tijd - 08:57 is dan ongeveer de rendertijd voor dat zoomlevel. Tenmiste, ik neem aan dat het zo allemaal werkt.

Ook heb ik level 18 er maar even bijgezet voor deze speedtest: http://93.186.180.157/18/134830/86277.png

Op http://tile.openstreetmap.nl/ staat speedlayer ook genoemd in de lijst van renderers en is meteen ook de default. Ik neem aan dat dezelfde server is.

Nou, ik heb dit dus duidelijk veel te haastig gepost. Excuus dus! Die speedlayer doet het duidelijk nog niet lekker, of ik heb er geen bal van begrepen.

Die speedlayer is een aparte webserver (Cherokee) op de tileserver. Deze webserver is wat slimmer met zijn caching en wat andere dingen waardoor het serveren van de losse tiles sneller gaat dan met de standaard Apache webserver. Vandaar speedlayer.

Oh, en de speedlayer wordt ook nog eens up-to-date gehouden met diffs (per uur of 5 minuten ofzo) i.p.v. eens per week.

Jawel, maar dat is dan voorlopig nog theorie, want in de praktijk is er sinds mijn post op 21 december niets meer gebeurd. Of moet ik zelf nog iets ondernemen om diffs verwerkt te krijgen daar?

Nee, daar hoef je zelf niks voor te doen. Ik had alleen de indruk dat mijn edits wel snel op de kaart verschijnen. Ik zal eens navraag doen.

Ok, de snelle mapnik layer wordt nu nog niet vaak ververst (gister wel een nieuwe versie gestart) maar daar wordt wel aan gewerkt, dus binnenkort kunnen we dus genieten van supersnelle updates op onze eigen tileserver.

Het is ondertussen zo ver, elke dag wordt de mapnik database ververst en de tiles opnieuw gerenderd.

Nice! :slight_smile:
Komt hij tzt ook in de view-tab van potlatch terecht?

Huh? Hoe bedoel je dat?

De speedlayer is op de NL tileserver en heeft dus niks met de internationale site van doen. Misschien, als alle benodigde tools uitgewerkt zijn en bewezen hebben te werken, dat de main site ‘ons’ systeem ook gaat gebruiken. Maar dat zal nog wel even duren…

Ah. Oké! Ik snap het nu. Bedankt!

Lijkt erop dat wijzigingen nu wel iedere dag op de .org site zichtbaar worden in de mapnik kaart?

Yep! En nu ben ik zelfs nog meer verbaasd, want ik zie mijn wijzigingen in de view tab van potlatch, die ik vanmiddag gemaakt heb (rond 12:00); in Mapnik dus!! Nog niet elk zoomlevel, maar toch!

Ja, het is me al vaker opgevallen dat nieuwe zaken binnen OSM vaak meerdere keren, door verschillende mensen/groepen, ontwikkeld worden in eenzelfde tijdsbestek. Het project is er dan kennelijk ‘klaar’ voor…

Op het Duitse forum is hier een discussie over. Er wordt geexperimenteerd met snelle rendering van Mapnik. Voorlopig nog even haphazard denk ik.

Op dit punt is de vooruitgang werkelijk giga. Wijzigingen mapnik op www.openstreetmap.org, soms zijn ze binnen het uur al zichtbaar?!

Ja, het viel mij ook al op dat sommige edits (in zuid Zweden) bijna direct (kwartiertje) zichtbaar waren!

-peter

Yep! Heb ik ook gemerkt. Fraai!

Een jaartje geleden hoorde je regelmatig geluiden dat het als vervelend werd ervaren om een week te wachten op het bewijs van je noeste arbeid. Er werd dan meestal op gereageerd dat je geduld moest hebben en “Mensen zijn tegenwoordig zo ongeduldig,” maar het is een flinke motivatie-boost als je je werk al na een paar minuten bevestigd ziet met alweer een beetje mooier geworden kaart.

Tuurlijk hadden we toen ook al de klik optie op in zoom=12 van http://www.informationfreeway.org voor de OSMarender, maar omdat er twee renderers default getoond worden, wil je toch weten of jouw changes in beide kaarten goed zijn.

Leuk dus om te zien dat er constant vooruitgang wordt geboekt. Ook de constante updates van JOSM/OSMTracker en Potlatch geven vertrouwen.

Tis bijna real-time nu, 5 minuten !!!