smoothness

Ik heb afgelopen jaren aardig wat gefietst en kan mijn (subjectieve) mening over de staat van de weg in mijn regio goed inschatten. Ik wil best uren besteden om met name fietspaden in osm te voorzien met de smoothness key. Maar is er iemand die de smoothness key gebruikt in Nederland, bv in routeplanners voor fietsers?

Dat is een beetje het kip en het ei probleem niet ? Een routeplanner zal niet zo snel rekening houden met tags die niet veel gebruikt worden, en mappers willen tags die niet gebruikt worden door routeplanners niet toevoegen.

Als we vooruit willen, dan zullen de mappers de eerste stap moeten zetten volgens mij.

Lees ook nog even de volgende topics:

https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=53952
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=53186
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=25690

En als je de smoothness key gaat gebruiken, moet je hem feitelijk ook onderhouden. Ik fiets hier in mijn omgeving ook veel voor de Fietsersbond en als een slecht fietspad wordt verbeterd, pas ik ook de bijhorende OSM tags aan.

Ik ben in Amsterdam bezig met smoothness om automatisch te kunnen routeren voor inline skaten.

Met een aangepaste mkgmap style map ik intermediate op stapvoets, niet getagt op iets sneller en good op fietssnelheid.

In het verleden heeft iemand heel veel fietspaden in Amsterdam met veel te veel details in kaart gebracht. Helaas heeft diegene op heel veel asfalt de tag ‘intermediate’ gezet. Dus de bestaande tags zijn nutteloos. Nog erger is ‘bad’ voor slecht onderhouden tegels, dan zal mkgmap die als unpaved markeren en komt je er tijdens het fietsen ook niet meer langs.

Voorlopig hou ik het simpel, asfalt krijgt good, tegels en klinkers intermediate. Dat doe ik op de fiets. Eventueel zou ik later heel
glad asfalt nog excellent kunnen taggen.

Het onderscheid good/intermediate is in Amsterdam van belang omdat dat willekeurig door elkaar loopt. Als in een gebied bijna alles wel asfalt is, dan heeft dat weer minder zin. Maar dan zou iemand op skates wel excellent/good kunnen taggen. Op de fiets is excellent denk ik niet good te taggen.

Ik vind dit best een lastig onderwerp. Ook het soort ‘voertuig’ speelt m.i. een rol. Voorbeeld: De Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk https://www.openstreetmap.org/#map=16/52.2361/4.4212 is een onding voor racefietsen - slecht liggende klinkers - en die zou je gevoelsmatig bijna smoothness=bad meegeven, maar als ik er met mijn mountainbike met dikke banden overheen stuif, voelt het allemaal prima - smoothness=good :stuck_out_tongue:
Oppassen dus om niet vanuit je eigen gevoel en voor je eigen voorkeurs-vehicel de smoothness tag te gaan toevoegen. Er is m.i. behoefte aan een matrix die we samen zo objectief mogelijk vaststellen van wegsoorten / plaveisels (surface) / kwaliteit en de kaartenmakers moeten dan de tags uit de matrix maar zien te vertalen naar hun eigen toepassing m.b.v. een mkgmap style of dergelijke.
Ik ben zelf zeer terughoudend met de smoothness tag en hou het voor de (nieuwe) paden die ik tegenkom bij het toevoegen van een surface tag. Mijn voorkeur ligt bij racefietsen, dus heel vaak is dat (gelukkig…) surface=asphalt. En inderdaad, @phicoh, er is nogal een verschil tussen nieuw asfalt en totaal versleten asfalt en dan is een smoothness tag zeker op zijn plaats, zelfs als je alleen met oogkleppen op (ik dus) aan (race)fietsen denkt…
Een discussie waard?

Heb je de beschrijving van de smoothness tag gelezen?

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:smoothness

Het zit best wel slim in elkaar. Als een wegdek geschikt is voor een racefiets, dan is het ook geschikt voor een stadfiets, trekking bike, MTB, etc. Dus smoothness=good. Het maakt niet uit waar het wegdek van gemaakt is.

In de praktijk zijn tegels en klinkers niet echt lekker voor een racefiets, dus kan je daar beter intermediate aan hangen. Ook als je zoveel gaten of wortels hebt in asfalt dat je op een racefiets liever een stukje om rijdt.

Dus het is niet relatief, is dit goed of slecht asfalt. Maar is dit t.o.v. alle andere soorten wegdek wel of niet geschikt voor een racefiets.

Bad betekent niet geschikt voor een stadfiets. Ik heb wel tegels zo slecht zien liggen dat het gewoon gevaarlijk is om over heen te fietsen, maar dat is er zeldzaam. Maar dat is meestal iets waar een weg beheerder snel iets aan zal doen.

Inderdaad goed om het verhaal in de Wiki nog eens door te lezen. Er blijkt aan de smoothness tag meer vast en in te zitten dan ik even dacht. Met name de alinea ‘Controversy’ sluit goed aan bij de reden waarom ik reageerde in dit draadje.
De opmerking “The key could be made more verifiable changing the values to thin_rollers, thin_wheels, wheels, robust_wheels, high_clearance, off_road_wheels and specialized_off_road_wheels” geeft de richting aan waarin ik zat te denken - meer verifieerbaar dus en minder subjectief.
Dank voor de hint.

Ik geloof dat de beginvraag nog niet beantwoord is - voorzover ik weet zijn er geen renderers die iets doen met de smoothness key. In ieder geval ken ik geen fietsrouteplanner die als optie heeft om bijv. slechte fietspaden te vermijden.

Sowieso, alle (het zijn er niet zo veel) op OSM gebaseerde fietsrouteplanners zijn nogal basaal; veel zoekopties kun je niet opgeven.

Het zou nog kunnen dat bijv. cycle.travel of naviki.org de smoothness meeweegt in het uitrekenen van een route, maar daarover is geen documentatie op de site. Naviki.org lijkt overigens niet meer bijgewerkt te worden.

Mijn ervaring was dat tegels van 30x30 (mits goed gelegd, verband haaks op rijrichting) vaak beter reden op kleine wielen dan veel geasfalteerde wegen. Het is nog erger als over het asfalt grind werd gestrooid. Fietsers rijden dat niet goed in.

Binnen de systematiek van smoothness is dat niet echt relevant. Het verschil tussen good en intermediate gaat erom of het geschikt is voor racefietsen of niet.

Voor skating heb je het verschil tussen excellent en good. Maar excellent is eigenlijk alleen heel glad asfalt en goed gelegde beton platen.

Je hebt gelijk dat een goed tegelpad beter is voor skating dan slecht asfalt. Maar die tags blijven natuurlijk jaren lang staan. En wie gaat er na 5 jaar als dat tegelpad verzakt is de tags aanpassen?

Open MTB Map https://openmtbmap.org/ en Velo Map https://openmtbmap.org/velomaporg/ gebruiken de smoothness key.