Skrypt pod OSM - komunikacja publiczna

Witam

Jakiś czas temu na IRCu mówiłem iż będę potrzebował małej pomocy kogoś kto umie robić skrypty wykorzystujących dane z OSM.

Potrzebuję narzędzie, do webowego zarządzani danych komunikacyjnymi w OSM (na razie przystanki i linie), system ma być weryfikujący dane z OSM (posiadający kopie “pewnych danych”).

Jak by ktoś był chętny mi pomóc, to piszę o co mi chodzi.

Zasada ogólna:

• projekt ma weryfikować dane w OSM i przechowywać zweryfikowaną wersję u siebie.
  • system (bot) ma wychwytywać zmiany w OSM i raportować je w systemie (gdzie mogą być akceptowane > przeniesione do bazy zweryfikowanych lub odrzucane > “naprawione” danymi zweryfikowanymi.
  • najlepiej by projekt był w pythonie, chce się nauczyć tego języka. A rozwijając projekt miał bym jakąś motywację do nauki.

Przystanki:

• Przechowywać listę wszystkich przystanków, zgrupowanych w wezły (wszystkie przystanki o tej samej nazwie) oraz pojedynce słupki/perony.
  • Podstawowa edycja z poziomu www słupków i węzłów - zmiana nazw, informacji o wiacie, ławce (i co tam jeszcze przewidują taki OSM).
  • każdy węzeł powinien mieć swoje ID (np xxx) podobnie jak słupek/peron (np xxx-zz)

Linie:

• System powinien w łatwy sposób edytować “tagi” linii (operator, stan linie itp).
  • Działać na pojedynczych liniach jak i masterach.
  • Bot powinien usuwać lub dodawać nowe linii wprowadzone w systemie jako zmiany od xxx ( np zawieszane linii na wakacje, wprowadzanie o OSM nowych linii)

Ktoś pomoże?

PS. Czy da się tak skonfigurować JSOM by wysyłał takie dane do bazy danych systemu, a nie ogólnej bazy OSM, a następnie system to przekładał do OSM?