Skradzione konto "dammat" - prośba o informacje w sprawie

Witam ponownie

Pamiętacie usera o nazwie “dammat”? Najwyraźniej niektórzy sądzą, że to ja. Co tu dużo ukrywać, mają rację. Myślałem, że uda mi się dołączyć do dyskusji po dłuższej przerwie bez tamtego bagażu. Ale to już nieistotne. Otóż jakiś czas temu zmieniłem nick na koncie na “deleted-account”. Po jakimś czasie chciałem wrócić do starego nicku, ale okazało się, że ktoś mi go ukradł. Sprawa ucichła, dałem sobie z tym spokój. Dziś rano otrzymałem wiadomość z tego konta (dammat). Osoba, która do mnie napisała dała mi do zrozumienia, że zna poufne informacje o mnie. Zrobiło się nieprzyjemnie i trochę niebezpiecznie. Nie wiem z kim mam do czynienia dlatego w trosce o własne bezpieczeństwo jestem zmuszony zgłosić sprawę do organów ścigania. Piszę to ku przestrodze, aby społeczność miała świadomość z jakimi ludźmi można mieć tutaj do czynienia. Piszę również, ponieważ liczę, że żartowniś skontaktuje się ze mną i uspokoi mnie na tyle, że stwierdzę, że pomoc organów ścigania nie będzie potrzebna. Aktualnie jest to dla mnie duży stres i nie mogę tak tej sprawy zostawić. To mój definitywny koniec przygody z OSM.

O kurczę, to poważna sprawa. Nie można tak tego zostawić. Może ktoś z Was jakoś tu pomóc od technicznej strony? Kolego Dammat, uszy do góry. Myślę że trzeba napisać do DWG z podaniem własnegi ip peceta. Sprawdzą kto się pod Ciebei podpiął namierzy się id jego kompa i będzie ta osoba miałą BARDZO gruby problem. Podobna sprawa była w Holandii pare lat temu i policja zapukała do drzwi tej osoby. To nie przelewki.

Prosze prześlij z komputera o sprawdzonym antywirusie maila do zarządu stowarzyszenia OSM Polska.

Proszę o zejście na ziemię. Ja myślę, że to nie leży w naszych kompetencjach. Nie jesteśmy i nie powinniśmy być stroną w tej sprawie, a najprawdopodobniej to jest zwykły blef (na pewno nie podzieli się treścią listu, prawda?) lub mania prześladowcza usera.

W związku z przejęciem loginu “dammat” zwracam się do was z prośbą o informację, czy od 14.11.2015 r. otrzymaliście jakąś wiadomość z tego konta. Wcześniej byłem właścicielem konta o takim nicku, ale niezbyt rozsądnie zmieniłem nick na inny. Osoba która zarejestrowała nowe konto o tym samym nicku podszywa się pode mnie, otrzymałem prywatną wiadomość z tego konta, która miała na celu poniżenie mnie - sam fakt, że jest górą, przejął moje konto i zastraszenie (dał do zrozumienia, że posiada o mnie informacje, które mogą znać tylko osoby które dobrze mnie znają).

Dziękuję Panie Marku za wsparcie. Z DWG kontaktowałem się już wcześniej w tej sprawie, bezpośrednio po tym, gdy zauważyłem, że ktoś zarejestrował konto o tym samym nicku, gdy niezbyt rozsądnie zmieniłem swoje konto na inne. Ostatecznie stwierdziłem wtedy, że to tylko rejestracja, trudno, ktoś jest górą, nie warto drążyć tej sprawy, dałem spokój. Ale teraz, gdy osoba ta wysyła do mnie wiadomość aby poniżyć mnie i zastraszyć, pojawia się problem. Uważam, że to czas na reakcję i ucywilizowanie nieco zachowania niektórych osób, którym wydaje się, że są anonimowi w Internecie. Otóż nie są.

Zgadzam się, że Stowarzyszenie OSM nie jest stroną w sprawie. Stroną w sprawie jeśli już będzie Fundacja OSM, której obowiązkiem będzie wydanie danych IP komputera z którego wysłano wiadomość oraz z którego dokonano rejestracji konta. Skontaktuję się z DWG aby zabezpieczyli te dane i przygotuję ich na kontakt prokuratury.

@RicoElectrico Ta cała sytuacja nie jest dla mnie zbyt komfortowa, wolałbym aby nie miała miejsca. Co rozumiesz przez pojęcie “mania prześladowcza usera”? Z tego co wiem też jesteś z Trójmiasta, więc jeśli chcesz możemy się spotkać i porozmawiać o tej sytuacji, być może pomoże to zrozumieć Ci, że nie jest to “blef”. Po co miałbym to w ogóle robić?

Ponieważ to sprawa prywatna, proponuję poprzestać na tym apelu publicznym i dalszy kontakt załatwiać prywatnie przez mejla (jeśli zechcesz ten adres wpisać do ustawienia konta). Niniejszym zamykam ten wątek.

Żeby było jasne: na tym forum konto jest identyfikowane jednoznacznie przez numer, najwyraźniej nick można sobie zmieniać i technicznie to tylko dodatek.