Selamat datang kepada OSMer's baru (dan lama)

Gazetir pun rasanya kena minta kebenaran JUPEM jugak kot… :frowning: Kalaulah gazetir tu tak ada kawalan hak cipta dari segi perkongsian terbuka.

Hello mappers. Saya sedang map bandaraya Ipoh dan sekitarnya. (Taiping dan Gerik ada map jugak)

Tip 6:

Elakkan redundant tagging

Contohnya seperti sekolah atau setesen minyak. Tandakan satu sahaja sebagai amenity = xxxx, yang bangunan apa sebagainya tu jangan ditanda sebagai amenity jugak.

Cara nak tag ialah
a) lukis kawasan sempadan, tag dengan amenity = school, name, alamat etc etc.
b) lukis bangunan sekolah, tandakan building yes atau opis atau surau dan sebagainya. Kalau ada nama masukkan, kalau sekadar blok A, blok B, yang tu boleh masuk dalam ref kalau mahu.
c) lukis padang, tandakan leisure = pitch, soccer, basketball dan berbagai
d) Jalan masuk boleh tandakan highway=service

Sama juga dengan stesen minyak. tag amenity=fuel untuk kawasan dan masukkan segala maklumat berkaitan (kalau rajin, simpan resit sebab boleh dapat maklumat poskod, nama kompeni, alamat etc) . Bangunan utama boleh tanda sebagai convenience store, tempat isi minyak boleh tanda building = roof. Laluan kenderaan tandakan highway= service.

Satu yang spesialnya bab amenity fuel ni (pada pandangan aku) untuk tandakan atm= no kalau tak ada atm. Ini kerana kita selalunya menganggap bahawa setiap stesen minyak ada atm (seolah-olah sebagai default), jadi bila tak ada atm maka kita tandakan atm=no sebagai maklumat tambahan.

Lepas ni nak tulis bab default value pulak… default value = nilai lalai dalam BM. Tak caya? cek dbp :laughing:

Tip 7:

Elakkan delete highway sedia ada

Antara falsafah OSM ialah kita membaiki peta dengan penambahbaikan kepada apa yang sedia ada. Maknanya, kalau dah ada highway kat tempat tu dan anda ada maklumat baru maka editlah highway yang sedia ada itu, JANGAN LE DELETE. Highway asal tu kita boleh alihkan ke jajaran baru yang lebih tepat, kita boleh reklassifikasi, kita boleh cantikkan dengan tambah node / kurang node, bagi nama baru dan berbagai lagi, tapi JANGAN LE DELETE. Lain le kalau highway karut marut yang potong tengah-tengah bangunan/rumah orang (melainkan kalau memang betul, tapi kena tag note= baru dibina/ new construction/ rumah kena sodok etc…sebagai maklumat kepada pemeta lain).

Dengan berbuat begini, kita boleh lihat sejarah hiway tersebut. Kalau ada kesilapan dalam edit terbaru, kita boleh tengok camana nak kembalikan kepada tag yang asal. Bahkan kita boleh contact peng’edit’ yang terdahulu untuk dapatkan penjelasan berkenaan hiway yang dia lukis.

Oleh itu, hargailah OSM bersama… JANGAN LE DELETE sembrono. :sunglasses:

Tip 8:

Format nama jalan baharu

Lama sangat dah tak post, masalah internet boh…

Saya baru perhatikan perkembangan di Terengganu di mana JKR mula meletakkan nama di papan tanda untuk jalan2 raya besar yg di dalam klasifikasi primary dalam OSM. Mereka mengambil pendekatan seperti berikut Jalan <bandar 1> - <bandar 2>, bahkan kadang-kadang lebih lagi, sehinggakan 3 bandar. Contohnya Jalan Bukit Payung - Rhu Rendang, bermakna jalan tu menghubungkan kedua-dua lokasi tersebut. Jadi bagaimana mereka tentukan lokasi pertama dengan lokasi kedua? Teori saya: Lokasi pertama dekat kepada bandar utama, lokasi kedua adalah tempat yg dihubungkan.

Contoh:
i) Jalan Bukit Payung - Rhu Rendang. > Bukit payung lebih dekat/signifikan kepada bandar utama iaitu Kuala terengganu.
ii) Jalan Kuantan - Kuala Terengganu. > Kuantan lebih dekat / signifikan dengan KL.
iii) Jalan Manir - Telemong - Tajin > Sama macam kes i.

Cuma kekadang seolah-olah macam tak ada koordinasi antara pejabat2 JKR. Jalan Kuantan-Kuala Terengganu tu juga ada dinamakan Jalan Chukai - Dungun, dan ada nama lain juga rasanya. Jadi di dalam bahagian2 tertentu, kena tambah alt_name: dalam tagging.

Selamat memeta!

Tip ke-9

Bagi pemeta yang baru berjinak-jinak dengan OpenStreetMap melalui penyunting iD, ketahui usia gambar satelit Bing dengan cepat - maklumat ini tepat pada 19 Julai 2017.

Tekan serentak CTRL, SHIFT dan B (atau ⌘, ⇧ dan B bagi komputer Mac). Klik Show tiles untuk melihat paparan grid seperti dalam animasi yang telah disisipkan.

Harapnya pada masa akan datang, usia gambar satelit DigitalGlobe turut dapat diketahui untuk memudahkan sebarang penyuntingan.

Tip ke 10

Kekeliruan highway=service dgn residential – dan berkenaan living street

Sori dah lama tak update. Kali ini nampak gayanya perlu buat keterangan pasal highway=service (walaupun ada buat assumption dalam Tip ke 4). Sebabnya adalah kerana terjumpa kawasan2 kampung di Kuala Kangsar pada waktu pilihanaraya dulu yang kesemuanya ditandakan dengan highway=service. Pening jap…

Antara ciri yang paling ketara ialah highway service ni majoritinya tak akan ada nama jalan, dan ianya paling bawah dalam keutamaan perisian navigation untuk routing.
Jadinya, ini adalah kes yang selalunya kita pakai tag highway=service:
1) jalan masuk keluar stesen minyak
2) jalan masuk/keluar/dalaman ke tempat2 seperti tangki air, pusat rawatan kumbahan etc.
3) jalan belakang rumah teres/opis/kedai
4) jalan kawasan masjid/sekolah/jpj (lihat juga dalam kes khas)
5) jalan di kawasan giant/mydin/etc
6) parking lot

dan seterusnya situasi yang ada kes khas:
7) jalan pembahagi antara 2 blok rumah teres. KECUALI kalau jalan tu lebar dan memang menjadi laluan hubungan. Yang tu boleh tag sebagai highway=residential, noname=yes. Ini kerana selalunya jalan ni memang tak ada nama kerana tak ada rumah yang beralamat pada jalan tersebut. Tapi kalau ada nama, masukkanlah nama. Kalau di kawasan kedai, boleh guna kombinasi highway=unclassified, noname=yes.
8) jalan di dalam kawasan berpagar yang luas, umpamanya universiti. Dalam kes ini, jalan utama akan kita tandakan sebagai highway=unclassified dan selalunya ada nama jalan juga. Manakalah jalan2 lain yang kecil tu akan jadi highway=service.
9) jalan dalam kampung. Dalam kes kampung/taman, satu ciri highway=service yang boleh dipakai ialah service=driveway. Ini bermakna jalan itu hanyalah menghubungkan satu rumah sahaja. Bezakan dengan jalan kampung yang kecil tapi mempunyai deretan rumah ( cuba juga lihat area Klang di mana ladang sawit persendirian dijadikan taman kecik dengan 2 baris rumah, ataupun kawasan2 di Kuala Terengganu). Kiranya dalam kes ini yang mempunyai jalan yang kecil-bahkan tidak berturap, boleh gunakan yang berikut
highway=residential
lanes = 1
width = (kalau tahu)
surface = dirt/gravel/unpaved (kalau tidak berturap). Jangan gunakan highway=track dalam kes ini.

Hilang idea la pulak…:slight_smile:

Ok yang last ialah berkenaan highway living street ni. Kalau ikut spec, living street ni asalnya dari UK dan ianya adalah jalan yang ditentukan oleh pihak berkuasa. Sekadar yang aku tahu, ini tidak diamalkan di Malaysia walaupun kita tahu waktu petang2 memang banyak jalan dalam taman menjadi tempat budak2 bermain - kalau terlanggar budak memang mati la drebar kena titik. Petua aku ialah untuk gunakan highway=residential untuk kawasan taman supaya routing software boleh berfungsi tanpa masalah. Hendak guna living street boleh, tapi guna pada jalan2 mati dalam taman.

Good point! Also highway=service can, or actually ought to, be specified in a more detailed way, i.e. with a service=driveway/parking_aisle etc. tag.

Assalam, saya ahli baru dan buat masa ni saya lebih kepada trace ‘single building’ macam kawasan sekolah. Saya mohon pencerahan untuk di Malaysia ni yang manakah kaedah terbaik bagi tracing ‘terrace’ seperti rumah kedai atau rumah. Sama ada trace sekaligus (1 kotak untuk keseluruhan row), atau trace berdasarkan setiap unit (10 kotak bersambung untuk 10 unit rumah kedai) Saya tengok ada disetetengah tempat macam denmark ada yang trace untuk setiap unit teres tersebut, tapi kebanyakannya yang saya jumpa just buat 1 kotak panjang.

Terima kasih

2 cara.

  1. trace setiap unit rumah teres. Kalau dalam editor JOSM, ada plugin building terracer (tp last2 ni tak berfungsi la pulak) yg boleh buat secara automatik. Kita trace 1 kotak panjang, klik butang building terracer, bagitahu berapa banyak unit yang ada, lepas tu dia automatik buat kotak2 sempadan rumah.

  2. trace satu kotak panjang. Lepas tu letak node dekat setiap unit rumah utk alamat. Dalam JOSM pun ada plugin untuk luruskan node node ni, dan boleh seragamkan jarak antara node secara automatik.

Secara peribadi, dulu saya buat cara pertama. Tapi sekarang dah buat cara kedua. Sebabnya adalah nak kurang jumlah node, supaya map yg kita download kat henset kita tak terlalu ‘berat’ dengan jumlah node yang banyak. (benda yang sama saya lakukan ketika tracing jalanraya bebagai, optimumkan jumlah node supaya jumlahnya minimal tapi geometri masih lagi cantik. Jgn jadi mcm sesetengah grup yang trace jalan pergi jamban belakang rumah pun buat sampai berpuluh node :P)

Terima kasih tuan atas penjelasan. Konsepnya sama macam buat 3d la ya, kalau 3d perlukan kurangkan poligon. Untuk OSM ni kurangkan nodes. Buat masa ni saya cuma fokuskan kawasan komersil warisan untuk lot individu. Untuk tipikal rumah teres lebih praktikal gunakan 1 kotak panjang saja… Pertanyaan kedua saya, untuk kawasan berbumbung laluan pejalan kaki (contoh yang hubungkan blok-blok hospital, sekolah) adakah lebih sesuai menggunakan line (footpath,path) atau box seperti building. .Terima kasih

Penjelasan. OSM secara rasminya tak ada cerita pasal jumlah node. Yg usaha kurangkan node ni hanyalah pandangan peribadi saya je. Kalau nak kira tracing lengkungan selekoh boleh aja buat sampai infiniti jumlah node supaya nampak cantik perfect, tp praktikal kegunaan adalah kebanyakannya untuk road navigation kat henset. Pun begitu, dalam JOSM simplify node punya parameter saya masih lagi letak setting jarak 1 meter lebih.

Bab bumbung berbagai tu kena nanti yang lebih arif (yg buat wiki osm malaysia boleh bagi panduan kot). Saya selalunya trace bangunan2 utama aja bila masukkan poi daripada survey.

Kalau diikutkanlah… lebih banyak detail untuk OSM, adalah digalakkan. Kecuali macam kes tertentu (ada ke patut nak buat jalan konar masuk simpang je pun, pergi letak sampai 10 ribu node.…)

Apa-apa jalan tetap kena guna tag jalan. highway=path pun ok dah tu. Nak letak bumbung pun OK, building=roof. Cuma kena ubah sikit building=roof tu tambah layer=1.

(Maaf, cakap siang-siang, tak reti leeeeee nak buat bangunan 3D dalam OSM ni)

Tip ke 11 (hehe… setahun sekali tambah tip)

Meletakkan alamat rumah/premis

Ada 2 keadaan yg biasanya kita jumpa:

  1. rumah/bangunan teres berderet
  2. rumah sebiji2/berkembar
    Untuk sebiji bangunan banyak alamat tu kena rujuk wiki.

Untuk situasi 1, cara paling best pada hemat baginda ialah dengan gunakan satu empat segi panjang untuk mewakili blok rumah tersebut. tagging contoh ialah building = terrace, building:levels = 2. Lepas tu gunakan node untuk alamat setiap nombor rumah. Kalau dalam JOSM, node2 tersebut tak perlu susun cantik2 pun sebab ada function untuk meluruskan barisan node2 tersebut, dan ada function untuk bagi jarak node tu sama rata. Letak node pertama kat rumah hujung sini, dan letak node terakhir kat hujung sinun. Jalan2kan kedua-dua function ni dan semua jadik comel.

Situasi 1 version 2 yang dahulunya aku rajin buat ialah menggunakan terracer plugin dalam JOSM. Yang ni memang sempoi, tandakan blok teres, bagitau berapa rumah ada dalam blok, bagitau no rumah paling kecil (nak selang satu ataupun 2 nombor pun boleh set). Tapi bila fikirkan saiz fail map osmand utk Malaysia sekarang ni dah dekat 250MB, aku guna stail pertama untuk (kononnya:lol:) kekalkan supaya fail size maintain kecik. Bayangkan berapa banyak beza jumlah node dah polygon antara kedua-dua stail addressing ni.

Situasi 2 adalah straight forward. Kita buat segi-empat dan tag building=house berserta dengan segala butiran yang diperlukan.

Dengan adanya foto daripada usaha Kaart dalam mapillary, macam2 no rumah boleh diisi sekarang ni.

Salam Kucai dan OSM Editor Malaysia yang lain. :wink:

Saya baru nak edit kembali satelah lama tak edit. Akaun dulu edit zaman 2006 sebelum ada hires Bing satellite imagery lagi. Akaun sekarang ni dari 2017 tapi belum buat apa2 edit lagi.

Sekarang ini dah warga emas dok fikir nak edit pedestrian path pulak kut. Baru lah dok baca https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Guidelines_for_pedestrian_navigation dan sewaktu dengannya. Kalau ada yang minat edit pedestrian path di Klang Valley, harap dapat bantu.

*Mmm … my last message here was not posted for some reason. Reposting it. *

Salam Kucai dan OSM Editor Malaysia yang lain. :wink:

Saya baru nak edit kembali satelah lama tak edit. Akaun dulu, edit zaman 2006 sebelum ada hires Bing satellite imagery lagi. Akaun sekarang ni dari 2017 tapi baru nak mula edit.

Sekarang ini dah warga emas dok fikir nak edit pedestrian path pulak kut. Baru lah dok baca Guidelines_for_pedestrian_navigation dan sewaktu dengannya. Kalau ada yang minat edit pedestrian path di Klang Valley, harap dapat bantu.

Sangkut dalam penapis… maaf, tak perasan pulak awal-awal. Insya Allah kalau tak naik, maklumkan kat moderator - saya dengan user:kucai. PM tepi dalam OSM.org. Apa-apapun, kalau ada apa-apa nak tanya, jemput-jemput buka meja (topik) baru pasal lorong jalan kaki. :slight_smile:

https://t.me/OpenStreetMapsMalaysia Jemputlah OSMers di Malaysia untuk menyertai group telegram ini, terima kasih.

**Tip ke 12 (hehe… selang setahun tambah tip)
**
Meletakkan sumber nama (source:name)

Perkara ini mula menjadi penting semenjak banyaknya penambahan nama daripada segala jenis mapper. Dan tak syak lagi, banyak juga nama yang copy paste dari google sebab bila dibuat ground survey, kita dapati nama sebenar adalah berbeza.

Ada berbagai jenis source:name

  1. koordinit gps - yang ni paling senang. Orang boleh pergi kat gps ni, tengok ada papan tanda ke apa ke. Nak tengok dalam mapillary ataupun kartaview pun senang. Ada yang letak link kepada foto mapillary/kartaview. Koordinit ni boleh aja kita ambik dari dalam peta (JOSM - shift-ctrl-C) dan pastekan waktu kita tambah tagging.
  2. survey
  3. local knowledge.
  4. etc seperti dokumen rasmi

Cadangan aku ialah supaya jenis 2 dan 3 diupgradekan kepada 1. Ini kerana no 2 dan 3 ni pernah dijadikan jawapan standard bila kita challenge penyumbang tersebut tentang asal-usul nama yang dia letakkan dalam peta. Sedangkan kita curiga/kagum/terkesima/takjub bagaimana dia seorang boleh hafal sekian banyak nama jalan di berbagai tempat serata semenanjung!

Sokong! Kalau tak pun boleh je cakap papan tanda ni jumpa di tempat sekian-sekian mercu tanda gitu.

Pernah jadi kes macam ni dah: katanya “seorang pemandu teksi yang boleh hafal hampir kesemua nama jalan di Kulim” padahal kantoi siang-siang hari cedok copypaste peta lain (singkatan Jl untuk Jalan - selalunya Jln atau tinggal huruf J je; atau Lor untuk Lorong… tak nak kantoi punya pasal tapi YTJT).

Nombor 4 tu dia masuk kategori warna kelabu. Tak putih, tak hitam. Jadi, awas… lainlah kalau terang-terang dah kata “takde hak cipta/tak perlu minta kebenaran” dan seumpamanya. Senang cerita kalau anda bukan seorang peguam atau ada ijazah dalam bidang perundangan, dan bahasa perundangan ni macam dialek makhluk asing planet Namek… elakkan. :stuck_out_tongue: Paling ringan abam/akak Data Working Group delete seketul-seketul. Paling teruk kalau-kalau kena panggil naik mahkamah luar Malaysia. Terbang fulus.