Satelitske snimke

Hej ljudi, ovo mi je prvi post.
Neki dan sam se uhvatio OSM-a i mapirao par stvari u Pozegi (Supernova, Shopping Capitol, sportsko-rekreacijski centar…). Imam samo jedno pitanje: drzimo li se ikakvog standarda sto se tice satelitskih snimaka? Ja sam za svoje promjene koristio Maxar Premium jer su njihove snimke najnovije i najkvalitetnije. Na OSM-u je Pozega dosta zapustena, mislio sam napraviti ogromni revamp cijelog grada, sve je dosta lose i neprecizno napravljeno, a i dosta stvari je jako zastarjelo. Hvala unaprijed!

Držimo se se ortofoto-a koji je DGU napokon ustupio na slobodno korištenje. Dostupne su kao standardni slojevi u većini editora. Više o tome možeš saznati ovdje: https://osm-hr.org/2019/10/31/hrvatske-podloge-od-sad-dostupne-kao-standardni-slojevi-u-editorima/
Te podloge su snimane iz aviona i imaju bolje su od satelitskih snimki, te njih uzimamo za referentne što se tiče položaja objekata na terenu jer satelitske snimke imaju veći offset.
Nadam se da nisi previše radio po Maxaru :slight_smile:

PS. Dobrodošao, ovjek dobro dođe novi set očiju i ruku, pogotovo na terenu gdje nije nitko od nas prisutan :slight_smile:

Ma radio sam npr Supernovu po Maxaru jer je gradnja dovrsena tek prije 2-3 mjeseca, ali sam postavio offset da se slaze uz trenutno mapanje. Ostale stvari sam radio po DGU-ovoj sminci. Hvala na odgovoru!

Kako napreduje?