Santander do Erste

Czy nie byłoby dobrym pomysłem zmigrowanie punktów i bankomatów Santandera do Erste?

By nie wisiały w OSM przez następne 30 lat?

Czy też mamy (mieliśmy) kilka banków Santander, tak jak z PKO?

4 Likes

Są (były?) różne Santandery w Polsce: Name Suggestion Index

Istnieje ryzyko, że część danych jest obecnie jako nie ten Santander zmapowany

1 Like

jak Santander Consumer Bank był zmapowany jako Santander to migracja do Erste aż tak dużo nie psuje, a mało takich było mam nadzieję

myślę że można przenieść, z pominięciem tych gdzie wikidata/website/czy coś wskazuje na to że to jednak Santander Consumer Bank

4 Likes

Jeszcze może być “Banco Santander” albo przynajmniej na taki przykład trafiłem: Node: ‪Banco Santander‬ (‪9334204526‬) | OpenStreetMap (Był to Santander Consumer Bank formalnie jbc)

Istnieje ryzyko, że część danych jest obecnie jako nie ten Santander zmapowany

@starsep Dosłownie miałem taki przypadek u siebie lokalnie – błędnie zmapowane oba jako Santander.

Proponowałbym, aby zacząć od weryfikacji Consumer Banków, bo wierząc ich stronie jest ich ~255 (w OSMie po nazwie ~65), gdzie Erste jest wg strony ~470 za to w OSMie mamy 478 Santanderów (tak na szybko po name matchując overpassem) i jakieś 24 Erste :slight_smile: więc jest pewnie trochę błędnych.

Co do bankomatów, to nie wiem czy są jakieś przeciwwskazania, bo tych chyba nie ma dedykowanych dla SCB.

Jeszcze jedna kwestia, pytanie czy chcemy w ogóle coś zmienić z NSI Erste? Nie odpowiada on 1:1 temu co mamy w Polsce, ale nie wiem czy warto to regionalizować.

To jest szczegół, ale warto pewnie w tym wątku to ustalić – spośród tych 24 w Polsce już mamy różne tagowania.
Np. name Erste Bank/Erste, czy też różne wikidata.

brand:wikidata → Erste

operator:wikidata → może być Erste Bank Polska

1 Like

Odkopuję temat, ktoś coś działa w tym kierunku?
Mamy w Polsce wciąż 469 Santanderów

1 Like

O, to i tak dobrze, bo po przeczytaniu tego posta sprawdziłem na OSM-ie lokalny oddział Erste i zniknął on z mapy, bo ktoś zaszalał w ten sposób - https://www.openstreetmap.org/node/3042574743#map=19/53.129399/23.156444

Yyy, ktoś zamienił bank na kamerę monitoringu?

Chciałbym zaproponować automatyczną edycję placówek banku:

Obiekty objęte edycją

Każdy węzeł albo linia spełniająca co najmniej jeden z warunków:

amenity=bank + name=Santander Bank Polska
amenity=bank + alt_name=Santander Bank Polska
amenity=bank + brand=Santander Bank Polska
amenity=bank + operator=Santander Bank Polska
amenity=bank + brand:wikidata=Q806653

Mapkę można podejrzeć tutaj: overpass turbo

Tagi do usunięcia

alt_name=*
name=*
old_name=*
brand=*
brand:wikidata=*
brand:wikipedia=*
website=*
operator=*
operator:wikidata=*
operator:wikipedia=*
wikidata=*

Tagi do dodania

old_name=Santander Bank Polska
name=Erste
alt_name=Erste Bank Polska
brand=Erste
brand:wikidata=Q806653
brand:wikipedia=pl:Erste Bank Polska
operator=Erste Bank Polska
operator:website=https://www.erste.pl

Tagi do zmodyfikowania

• official_name: W tej chwili mają zazwyczaj wartość typu: Santander Bank Polska S.A. 1 Oddział w Białogardzie. Chciałbym zamienić Santander Bank Polska S.A. na Erste Bank Polska - , czyli na np. Erste Bank Polska - 1 Oddział w Białogardzie.

a nie lepiej usunąć? Struktury nie zmienili nigdzie przy okazji?

Podejrzewam że ta struktura mogła być na OSM już dawno nieaktualna, ale na swojej stronie podają np. Placówka Partnerska nr 3 w Goleniowie, 1 Oddział w Białogardzie - nie chciałem usunąć komuś danych jeżeli z nich korzysta.

Postaram się potem pociągnąć ten temat dalej z wykorzystaniem All The Places (będzie okazja pobawić się tym narzędziem) i mam nadzieję że docelowo uda mi się wypełnić poprawnie official_name=* dla wszystkich placówek z zachowaniem tego “formatu”

Uważam, że polskie Erste powinno być pod paroma względami zunifikowane w NSI z tym oryginalnym. W szczególności, może istnieć tylko jeden brand Erste. Zaproponowałbym taki zestaw tagów:

name=Erste
old_name=Santander
brand=Erste
brand:wikidata=Q696867
brand:wikipedia=pl:Erste Bank
operator:Erste Bank Polska
operator:wikidata=Q806653
operator:wikipedia=pl:Erste Bank Polska

Ponadto, jeśli Erste Bank Polska miałoby być nazwą, to raczej umieściłbym je w official_name. Informacja o numerze czy nazwie oddziału najlepiej przenieść do tagu branch.

A to jest to samo Erste? Polskie ma teraz takie tagi:

ale jeżeli to jest to samo, to trzeba by tez poprawić szablon w NSI (mogę to zrobić).

To tak samo jak w mojej propozycji.

Chciałbym dać Santander Bank Polska przede wszystkim w celu lepszego rozróżnienia od Santander Consumer Bank

W Wikidata są 2 wartości - dla austriackiego banku, i dla polskiego.
Jeżeli łączyć brand w jeden, to faktycznie lepiej iść za autriackim Wikidata do brand, a polskim do operator. Jesteś pewien że można to zrobić / ktoś ma coś przeciwko?

Zapomniałem o tym, chociaż uważam, że powtarzanie w name słowa bank i wyróżnika Polska nie ma uzasadnienia. W identyfikacji wizualnej widniała prominentnie tylko nazwa Santander. Także w NSI bank ten był zestandaryzowany jako Santander. I nie sądzę, aby najczęstszym uzusem było odmienianie przez przypadki całej frazy Santander Bank Polska. Traktuję tę nazwę więc jako nazwę spółki, która jest operatorem banku, ale nie jako nazwę samego banku. Ponieważ jednak mowa tylko o old_name , nie zgłaszam zastrzeżeń, jakąkolwiek wersję wybierzesz.

No właśnie to jest kluczowe pytanie. Zależy z jakiej perspektywy. Ale twórcy i generalnie edytorzy NSI, a także edytorzy Wikipedii czy Wikidaty, wydaje się, nigdy sobie tego pytania nawet nie zadali.

Czym innym jest marka (brand), a czym innym przedsiębiorstwo, które operuje pod tą marką. Czy wpis w NSI (a także Wikidata, Wikipedii) ma reprezentować to pierwsze, czy to drugie? Niestety, w praktyce nie ma żadnej konsekwencji.

Mnie osobiście wydaje się, że przynajmniej w NSI, podstawą powinna być marka, czyli brand. I polskie oddziały Erste należą do tej samej marki, co oddziały austriackie, węgierskie, czy chorwackie. Używają tej samej nazwy, tej samej identyfikacji wizualnej. A czy ich operatorem jest to samo przedsiębiorstwo posługujące się tą samą licencją bankową? Nie, polski Santander miał licencję polską i Erste po przejęciu na pewno z niej nie zrezygnowało. Z drugiej strony, Erste w Chorwacji, na Węgrzech, czy w Czarnogórze też ma lokalne spółki z własnymi licencjami bankowymi, a w NSI wszystkie są objęte jednym wpisem.

I tu się rodzi pytanie, czy tego typu stosunki gospodarcze w ogóle powinno się w OSM brać pod uwagę. Bo większości takich szczegółów w terenie nijak nie stwierdzisz (choć, o ile pamiętam, Santander akurat miał przynajmniej tę pełną nazwę spółki Santander Bank Polska S.A. małym drukiem na drzwiach koło godzin otwarcia). Z tego między innymi względu moim zdaniem w OSM (i NSI) pierwszeństwo zdecydowanie powinna mieć perspektywa brandu. Wewnętrzna struktura NSI też to zresztą narzuca. Dlatego uważam, że we wszystkich tych krajach powinno się używać tych samych wartości i tego samego odwołania do Wikidata i Wikipedii dla tagu brand. Niekoniecznie tego samego wpisu w NSI, bo wartości operator mogą się lokalnie różnić.

A jakie to dokładnie odwołania do Wikidata / Wikipedii powinny być dla brandu i operatora, to nie potrafię powiedzieć. Nie znam się na tyle na Wikipedii i nie wiem, czy ktokolwiek tam dyskutował tego typu zagadnienie jak stosunek marki do przedsiębiorstwa. Na pewno natomiast nie ma tam obecnie konsekwencji i może nie dać się zrobić tak, żeby przez Wikidata dało się dotrzeć do analogicznego artykułu we wszystkich językach. Angielski artykuł Bank Zachodni-WBK (który słusznie opisuje ten bank w czasie przeszłym) za sprawą Wikidata nie linkuje do polskiego artykułu Bank Zachodni-WBK, bo taki nie istnieje, tylko do artykułu Erste Bank Polska, do którego przekierowuje hasło Bank Zachodni-WBK. Polski artykuł Erste Bank Polska z kolei jest połączony z angielskim artykułem Erste Bank Polska. Obsługują to dwa wpisy w Wikidata. które nie mają między sobą żadnej relacji mimo że w perspektywie przedsiębiorstwa dotyczą wręcz tego samego :dizzy:. Żadna z tych dwóch Wikipedii nie ma ponadto osobnego artykułu dla Santander Bank Polska.

5 Likes

Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie.
Wystawiłem pull request do NSI zgodnie z twoimi sugestiami.

2 Likes

Szablon w NSI został zaktualizowany, wysłałem też zmiany do OSM:

Obiekty objęte edycją

Każdy węzeł albo linia spełniająca co najmniej jeden z warunków:

amenity=bank + name=Santander Bank Polska
amenity=bank + alt_name=Santander Bank Polska
amenity=bank + brand=Santander Bank Polska
amenity=bank + operator=Santander Bank Polska
amenity=bank + brand:wikidata=Q806653

Usunięte tagi

kontaktowe:

website=*

nazwy:

alt_name=*
name=*
old_name=*

brand i operator

brand=*
brand:wikidata=*
brand:wikipedia=*

operator=*
operator:wikidata=*
operator:wikipedia=*

Nie usuwałem wikidata=* bo odnosił się do całego budynku zajmowanego przez placówkę.

Dodane tagi

brand:wikidata=Q696867
brand:wikipedia=pl:Erste Bank
brand=Erste

name=Erste
official_name=Erste Bank Polska
old_name=Santander Bank Polska

operator:wikidata=Q806653
operator:wikipedia=pl:Erste Bank Polska
operator=Erste Bank Polska

Skasowałem dotychczasowe official_name=* (np. Santander Bank Polska S.A. 1 Oddział w Białogardzie) i zgodnie z sugestiami dałem tam Erste Bank Polska.
W tej chwili nie ma informacji o oddziale (powinna być w branch=*), można ją uzupełnić korzystając np. z All The Places.

Podejrzewam że zostało wiele miejsc które nie zostały zakwalifikowane do tej edycji, ale 254 obiekty zostały zmodyfikowane.
Dziękuję wszystkim za uwagi i współpracę :slight_smile:

4 Likes

da radę takie twory jak Note: 5499106 | OpenStreetMap wyłapać?

1 Like

Nie znalazłem więcej otwartych uwag szukając po “Erste” i “Santander”, a banki udało mi się wyłapać jeszcze 3: