Santander do Erste

Czy nie byłoby dobrym pomysłem zmigrowanie punktów i bankomatów Santandera do Erste?

By nie wisiały w OSM przez następne 30 lat?

Czy też mamy (mieliśmy) kilka banków Santander, tak jak z PKO?

4 Likes

Są (były?) różne Santandery w Polsce: Name Suggestion Index

Istnieje ryzyko, że część danych jest obecnie jako nie ten Santander zmapowany

1 Like

jak Santander Consumer Bank był zmapowany jako Santander to migracja do Erste aż tak dużo nie psuje, a mało takich było mam nadzieję

myślę że można przenieść, z pominięciem tych gdzie wikidata/website/czy coś wskazuje na to że to jednak Santander Consumer Bank

4 Likes

Jeszcze może być “Banco Santander” albo przynajmniej na taki przykład trafiłem: Node: ‪Banco Santander‬ (‪9334204526‬) | OpenStreetMap (Był to Santander Consumer Bank formalnie jbc)

Istnieje ryzyko, że część danych jest obecnie jako nie ten Santander zmapowany

@starsep Dosłownie miałem taki przypadek u siebie lokalnie – błędnie zmapowane oba jako Santander.

Proponowałbym, aby zacząć od weryfikacji Consumer Banków, bo wierząc ich stronie jest ich ~255 (w OSMie po nazwie ~65), gdzie Erste jest wg strony ~470 za to w OSMie mamy 478 Santanderów (tak na szybko po name matchując overpassem) i jakieś 24 Erste :slight_smile: więc jest pewnie trochę błędnych.

Co do bankomatów, to nie wiem czy są jakieś przeciwwskazania, bo tych chyba nie ma dedykowanych dla SCB.

Jeszcze jedna kwestia, pytanie czy chcemy w ogóle coś zmienić z NSI Erste? Nie odpowiada on 1:1 temu co mamy w Polsce, ale nie wiem czy warto to regionalizować.

To jest szczegół, ale warto pewnie w tym wątku to ustalić – spośród tych 24 w Polsce już mamy różne tagowania.
Np. name Erste Bank/Erste, czy też różne wikidata.

brand:wikidata → Erste

operator:wikidata → może być Erste Bank Polska