Saaret ja natural=coastline

Mikä mahtaa olla oikea tapa merkitä saaret, jotka on piirretty natural=coastline -tagilla niin, että niille voi antaa nimet ja että ne saa halutessaan myös ulos OSM-tietokannasta? Annoin nyt kokeeksi muutamille Helsingin edustan saarille tagit place=island. Nuo coastline-kohteethan puuttuvat planet.osm -tiedostosta ja mm. Geofabrikin maakohtaisista osm-tiedostoista, mikä tekee OSM-aineiston käyttämisen sellaisenaan esimerkiksi GIS-ohjelmissa vähän mutkikkaammaksi. Rantaviivan kanssa vielä pärjää erillisillä coastline-shapefileillä, mutta nimet eivät kulje niissä mukana, ja saarilla yleensä kuitenkin on jokin nimi olemassa.

Tästä olisikin mielenkiintoista kuulla kommentteja.

Jossain on viitattu, että island-tagi olisi tarkoitettu lähinnä suurille saarille. Ehkä tulkinnanvaraista, mutta itse olen käyttänyt island-tagia saarille, jotka ovat selkeästi isoja, sisältävät ympärivuotista asutusta tai ovat muuten “merkittäviä” (esim. majakkasaaret). Kaikki pienemmät olen merkannut islet-tagilla, jonka käyttö näyttäisi olevan vielä vähäistä (n. 330 kpl Euroopassa), mutta joka näkyy ainakin Osmarender-tasolla.

Jokin aika sitten täydensin Kotkan ja Loviisan välisellä rannikolla olevia saaria piirtämällä ilmakuvasta ja nimeämällä niitä GNS-aineistoa käyttäen em. tavalla:

http://www.openstreetmap.org/?lat=60.3772&lon=26.6942&zoom=13&layers=0B00FTF

Nimet taitavat olla enimmäkseen lisätty solmuina, vaikka alueen nimeäminen saattaisi kuitenkin olla järkevintä? Yksi ongelma alueen nimeämisessä ovat saariryhmät, joissa useammalla saarella/luodolla on yksi yhteinen nimi. Lieneekö tähän nimeämispulmaan kehitetty esim. jotain relaatioratkaisua?

Olisi varmaankin hyvä, jos käytössä olisi jotenkuten yhtenäinen käytäntö, varsinkin kun noita saaria tuppaa täällä Suomessa ihan kiitettävästi löytymään :slight_smile:

Mapnik-tason piirtosääntöjä oli näköjään muutettu hiljattain kun Helsingin ja Espoon edustalle oli ilmestynyt pienempien saarien nimiä näkyviin jo kaukaisilla zoomeilla; nyt piirretään myös saarien rantaviivalle annetut nimet jos rannalla on tagi place=island. Muutin osan näistä muotoon place=islet (muutamalla oli jo sisällään nodena place=islet) ja huomasin että yksi hyvä tuntomerkki on saaren nimi ruotsiksi; erilaiset -holm ja -en -loppuiset ovat usein pienempiä, luotoja jms. ja mahdollisesti island-tasoisiksi “mieltämäni” olivat pääsääntöisesti ö-loppuisia. Mutta poikkeuksiakin on.

Yritän kirjoittaa wikiin ohjeen (sisältäen kutsun määritellä asiaa paremmin).
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:WikiProject_Finland#Rantaviivat